Moldovenii au luat cu asalt sediile Agenției Servicii Publice (ASP) pentru a-și perfecta gratuit noua carte de identitate. În prima zi au fost depuse peste 3.000 de cereri sau de trei ori mai mult decât într-o zi obișnuită. Printre aceștia este și colegul nostru Sergiu Gurdiș, care vine să ne spună mai multe despre avantajele noului card de identitate.
„Cererile pentru eliberarea cărții de identitate pot fi depuse la sediile Agenției Servicii Publice începând cu data de 2 aprilie. Pentru a vedea cum are loc procesul, cât durează și în ce constă acesta am decis să depun personal o solicitare”.
„- Bună ziua, poftiți buletinul. - Facem ID card.- Vă pregătiți pentru poză, poftim oglinda și luați loc. - Așa. Luați loc vă rog. - Un pic mai aproape de ecran, e bine, spatele drept. Vă rog degetele arătătoare le puneți pe scanere. - Luați pixul și puneți semnătura. - Spune-ți vă rog numărul de telefon. Numele și prenumele”.
Întreaga procedură durează mai puțin de zece minute.
„E procedura obișnuită cum a fost până acum la buletin, nu diferă, doar se adaugă numărul de contact și emailul. Fotografia, amprenta și semnătura. Până veți primi actul buletinul rămâne valabil, puteți să îl folosiți până se perfectează și deja la eliberare veți primi semnătura electronică și dispozitivul care va fi gratuit. Cu bonul de eliberare veniți și primiți, felicitări. - Mulțumesc”.
Angajații Servicii Publice spun că anticipau un nou val de solicitări, dar recunosc faptul că triplarea numărului de cereri este și pentru ei un test de rezistență.
Noul act este de dimensiunea unui card bancar și conține un cip pe care vor fi stocate mai multe date biometrice, inclusiv fotografia, informațiile despre posesor, amprentele, dar și semnătura electronică. Ultima nu este obligatorie, însă cei care renunță la ea nu se vor putea autentifica în sistemele informaționale sau semna acte, cereri și declarații oficiale fără a se prezenta la oficiile instituțiilor publice.
Oamenii pe care i-am întâlnit astăzi la sediile ASP spun că au dorit să fie printre primii posesori de noul act. Și fiindcă unii vor să aibă semnătură electronică, alții profită de ocazie că documentul se eliberează gratuit.
Cartea de identitate poate fi obținută și de moldovenii din diasporă. Pentru asta trebuie să se adreseze ambasadelor sau consulatelor Republicii Moldova din țările din țara în care se află. Pentru primul milion de cetățeni, documentul va fi oferit gratuit, în termen ordinar de 20 de zile împreună cu semnătura electronică și cu cititorul de carduri. Statul va cheltui pentru asta peste 180 de milioane de lei. Ulterior costul noului act de identitate va fi de 290 de lei. Cartea de identitate poate fi obținută începând cu vârsta de 14 ani și nu este obligatorie. Actualele buletine de identitate ale cetățenilor Republicii Moldova vor fi valabile până la expirarea acestora.