După săptămâni de așteptare, președintele american Donald Trump a anunțat miercuri, într-un discurs susținut la Casa Albă, introducerea unor noi tarife vamale radicale pentru o gamă largă de produse și țări. Măsura, descrisă de Trump drept „o declarație de independență economică”, vizează atât rivali economici, cât și aliați tradiționali ai SUA
Noile taxe vamale se vor aplica în două etape. Pe 5 aprilie intră în vigoare un tarif de bază de 10% pentru majoritatea economiilor lumii, iar pe 9 aprilie - tarife majorate pentru țările considerate „cei mai mari infractori” în comerțul internațional, potrivit AFP.
Aceste tarife suplimentare sunt semnificativ mai mari:
China - 34% (la care se adaugă un tarif anterior de 20%, total 54%)
Uniunea Europeană - 20%
Elveția - 31%
India - 26%
Coreea de Sud - 25%
Japonia - 24%
Marea Britanie și Brazilia - 10%
Cambodgia - 49%
Vietnam - 46%
Indonezia și Taiwan - 32%
Malaezia - 24%
Singapore - 10%
Trump a explicat că aceste tarife sunt „reciprocități” și a acuzat ani întregi de practici comerciale nedrepte:
„Contribuabilii noștri au fost jefuiți timp de mai bine de 50 de ani, dar acest lucru nu se va mai întâmpla”, a spus președintele.
Excepții importante
Casa Albă a precizat că produsele precum cuprul, produsele farmaceutice, semiconductoarele, cheresteaua, aurul, energia și anumite minerale vor fi exceptate de la noile tarife.
De asemenea, Canada și Mexic nu vor fi afectați de noul tarif de bază de 10%. Totuși, tarifele anterioare de 25% pentru anumite bunuri, inclusiv energie, rămân în vigoare.
Țări precum Cuba, Belarus, Coreea de Nord și Rusia nu sunt vizate, fiind deja sub incidența altor sancțiuni comerciale stricte.
Tarife noi pentru industria auto
Tot de joi intră în vigoare și un tarif de 25% pentru toate automobilele fabricate în afara SUA, măsură care ar putea avea un impact major asupra industriei auto globale.
Trump a justificat-o astfel:
„Niciuneia dintre companiile noastre nu i se permite să meargă în alte țări (...). În multe cazuri, prietenul este mai rău decât dușmanul în termeni de comerț. Astfel de dezechilibre îngrozitoare ne-au devastat baza industrială și ne-au pus în pericol securitatea națională”, a declarat liderul SUA.
Taxă suplimentară pe petrol și bere
Începând cu 2 aprilie, SUA va impune un tarif de 25% asupra bunurilor provenite din țări care importă petrol venezuelean, iar o taxă similară pentru petrolul rusesc este „în considerare”.
În plus, vor fi extinse tarifele de 25% deja existente pentru oțel și aluminiu, acoperind de acum și berea la conservă și dozele goale de aluminiu, începând de vineri.
Lovitură pentru comerțul online: adio scutire pentru coletele mici din China
Un ordin executiv semnat miercuri de Trump elimină scutirea de taxe pentru coletele mici din China – o schimbare ce va afecta magazinele online ca Shein și Temu.
De la 2 mai, aceste produse vor fi taxate cu: 30% din valoare sau 25 de dolari per articol, oricare este mai mare; Taxa va crește la 50 de dolari per articol după 1 iunie.
Oficialii Casei Albe spun că aceste măsuri sunt esențiale pentru a opri „jefuirea economică” a Americii și pentru a susține renașterea industriei americane.
Experții economici precizează că americanii simpli vor avea mai mult de suferit. Mai ales că și statele vizate au pregătit propria ripostă, proporțională cu planurile republicanului. Bruxelles-ul i-a transmis deja lui Donald Trump că va riposta ferm și proporțional. Concret, Comisia Europeană este pregătită ca, de la jumătatea acestei luni, să instituie o taxă de 25% pentru importurile americane în valoare de 26 de miliarde de euro.
Nu doar europenii spun că sunt pregătiți. Premierul canadian, Mark Carney, susține că nu va ceda presiunilor de la Casa Albă, iar China, Coreea de Sud și Japonia au anunțat că vor coopera pentru a riposta față de tarifele americane. Potrivit presei de la Beijing, Tokio și Seulul intenționează să importe din China materie brută pentru fabricarea semiconductorilor.