Republica Moldova ar putea primi migranți deportați din SUA, dar doar dacă sunt cetățeni moldoveni. Declarația a fost făcută de premierul Dorin Recean, în contextul unor demersuri ale administrației americane de a colabora cu mai multe țări pentru repatrierea celor care au încălcat regimul de ședere în SUA.
„Într-adevăr, Statele Unite au rugat toate țările partenere, inclusiv Republica Moldova, să faciliteze transportul sau aducerea acasă a cetățenilor din țările de origine, care au încălcat regimul de ședere în Statele Unite. Și da, noi am confirmat că Republica Moldova va facilita returnarea cetățenilor noștri, nu a altor naționalități, dar doar a cetățenilor noștri, să-i readucem, să le facilităm revenirea în Republica Moldova”, a explicat Dorin Recean.
În prezent, autoritățile moldovene nu au o estimare clară privind numărul cetățenilor moldoveni care au depășit termenul legal de ședere în SUA. Premierul a menționat că informațiile oficiale urmează să fie transmise de partea americană.
Potrivit The Wall Street Journal, administrația Trump încearcă să convingă mai multe țări să primească migranții pe care SUA vrea să îi expulzeze, dar care nu pot fi trimiși înapoi în țările lor de origine pentru că acele țări refuză sau întârzie să îi accepte.
Un exemplu este un acord deja încheiat cu Panama, unde SUA a trimis peste 100 de migranți (majoritatea din Orientul Mijlociu). Panama i-a reținut și a încercat apoi să îi trimită în țările lor de origine.
Acum, SUA ar purta discuții cu mai multe țări din Africa, Asia și Europa de Est, printre care: Libia, Rwanda, Benin, Eswatini, Republica Moldova, Mongolia și Kosovo. WSJ mai scrie că SUA speră că aceste națiuni să accepte solicitările în schimbul unor aranjamente financiare sau al avantajului politic de a-l ajuta pe președintele Trump să realizeze una dintre cele mai importante priorități interne ale sale.
Nu este clar ce se va întâmpla cu migranții odată ajunși în aceste țări: dacă vor putea cere azil acolo sau vor fi trimiși mai departe.
De asemenea, SUA ar vrea ca unele țări din America Latină să devină „locuri sigure” unde migranții să ceară azil în loc să ajungă în SUA. Se poartă discuții cu Honduras și Costa Rica în acest sens.