Guvernul Ungariei a anunțat, joi, că a decis să se retragă din Curtea Penală Internațională (CPI). Decizia vine în timpul vizitei liderului israelian la Budapesta, Benjamin Netanyahu, vizat de un mandat de arestare emis de CPI, transmite Digi24.
„Este momentul ca Ungaria să reevalueze ce face într-o organizație internațională care este supusă sancțiunilor americane”, a scris Orban pe rețeaua sa socială X încă în luna februarie.
Ulterior, în luna noiembrie, premierul ungar și-a invitat omologul israelian la Budepasta, chiar la o zi după ce CPI a emis mandatul de arestare pe fondul acuzațiilor de crime de război în Gaza.
Atunci, Curtea a declarat că ar avea „motive rezonabile” să creadă că Netanyahu poartă răspundere penală pentru crime de război, inclusiv „înfometarea ca metodă de război” și „crime împotriva umanității, persecuție și alte acte inumane”.
În calitate de membru fondator al organizației, teoretic, Ungaria este obligată să aresteze și să predea orice persoană vizată de un mandat al curții, dar Orban a declarat categoric că nu va respecta această decizie, pe care a numit-o „obraznică, cinică și complet inacceptabilă”.
La rândul său, Israelul a respins acuzațiile, susținând că sunt motivate politic și alimentate de antisemitism.
Ungaria a semnat documentul fondator al CPI în 1999 și l-a ratificat în 2001, însă legea nu a fost promulgată. Gergely Gulyás, șeful de cabinet al lui Orban, a declarat în noiembrie că, deși Ungaria a ratificat Statutul de la Roma al CPI, acesta „nu a fost niciodată inclus în legislația ungară”, ceea ce înseamnă că nicio măsură a curții nu poate fi aplicată pe teritoriul Ungariei.
Astăzi, Gulyás a declarat pentru agenția de stat MTI că guvernul va demara procesul de retragere mai târziu în cursul zilei.
Însuși CPI, nu are propriile puteri de aplicare a legii, astfel încât se bazează pe statele sale membre pentru a efectua arestări și a transfera suspecții la Haga.
Dacă va continua retragerea, Ungaria va deveni singura țară din Uniunea Europeană care nu face parte din CPI. Din Curte nu mai face parte Israelul, alături de Statele Unite, China, Rusia, Arabia Saudită și alte țări.