De mai bine de trei decenii, fundația Soros Moldova sprijină proiecte în educație, justiție și societatea civilă. Cu toate acestea, numele său este frecvent asociat cu teorii ale conspirației, fiind acuzat de influență externă și manipulare politică. Criticii, inclusiv lideri politici de opoziție, susțin că organizația servește interese străine, în timp ce susținătorii evidențiază impactul pozitiv al proiectelor implementate.
George Soros, renumit investitor și filantrop, este adesea subiectul unor teorii ale conspirației. Numele său este asociat cu „implicarea” în politica globală: de la presupusul control extern asupra unor state până la manipularea liderilor și organizațiilor internaționale.
„Doamna Maia Sandu merită doar un singur premiu. Premiul Soros pentru cea mai bună investiție, pentru cea mai bună investiție a lui Soros în Republica Moldova. Domnule Soros, Congratulations! Cea mai bună investiție în Republica Moldova este investiția dumitale în Maia Sandu, care distruge această țară și a dat-o pe mâna străinilor”. „ONG-iști și „sorosiștii” au capturat instituțiile de stat din Moldova și majoritatea mass-mediei în interesul Maiei Sandu și al grupării sale criminale aflate la guvernare”, a declarat liderul PSRM, Igor Dodon.
Nici de această dată, liderul PSRM nu a oferit vreo dovadă care să-i susțină afirmațiile. Fundația Soros activează în Republica Moldova din 1992, având aceeași misiune ca în cele peste 120 de țări unde este prezentă: sprijinirea dezvoltării unei societăți deschise, bazate pe principii democratice. Despre câteva din miile de proiecte implementate, directoarea executivă a fundației Soros Moldova, Daniela Vidaicu, a relatat pentru „Alo, TV8”:
„Sunt extrem de multe proiecte ale fundației Soros Moldova. Am să dau doar câteva. Probabil oamenii le cunosc. Este vorba de crearea sistemului de stat cu privire la asistența juridică creată de stat și parajuriști pentru persoanele vulnerabile. Este vorba de crearea sistemului de educație PAS cu PAS. Este vorba de crearea sistemului de asistența paleativă pentru persoanele cu boli incurabile. Este vorba de dotarea a zeci de biblioteci cu cărți, cu calculatoare, cu mobilier. Crearea bibliotecii publice de drept pentru toți juriștii din Republica Moldova. Este vorba de un program de bursă pentru tineri, profesori, pentru a face studii la universitățile de prestigiu din statele Uniunii Europene sau Statele Unite. Mai recent, împreună cu zeci de organizații ale societății civile, împreună cu suportul Uniunii Europene, am creat 70 de servicii sociale în foarte multe comunități ale Republicii Moldova. Sunt extrem de multe exemple care arată care este de fapt impactul pozitiv al fundației Soros Moldova”.
Realizările pentru fiecare an sunt detaliate pe pagina web a fundației. Majoritatea inițiativelor vizează domenii precum: cultura, educația, mass-media, justiția și consolidarea societății civile. De asemenea, toate rapoartele de activitate, proiectele implementate și bugetele acestora sunt publice și pot fi consultate de oricine pe acest site.
„De 32 de ani fundația Soros este prezentă în Republica Moldova. Este o organizație creată local, conform legislației Republicii Moldova, iar întreaga activitate pe care o avem în RM se bazează pe legislația RM și vine în respectarea legislației RM. Noi am lucrat cu mii de persoane și oameni și am susținut mii de proiecte și inițiative la nivel comunitar, în aproximativ în toate comunitățile și raioanele din RM, începând de la Nord și terminând cu Găgăuzia. Am lucrat cu foarte multe autorități publice locale, indiferent de cine este primar sau cine este consilier local. Este o organizație necomercială, neguvernamentală și este o organizație independentă. Și am lucrat și am susținut inițiative cu scopul de a dezvolta democrația indiferent de cine este la guvernare și indiferent de dinamica politică atât națională cât și locală”, a mai menționat Daniela Vidaicu.
Probabil cel mai mare critic al fundației Soros din Republica Moldova este deputatul Bogdan Țîrdea. Acesta susține ideea că ONG-urile finanțate de George Soros servesc intereselor străine.
„Băieți, îi complicat cu „sorosiștii”. Îi foarte complicat, fiind că „sorosiștii”, ce este rețeaua Soros? Asta este o rețea colonială. O rețea de dirijare externă a statelor coloniale, a coloniilor”. „Când o persoană cu viziuni pro-europene sau pro-americane, când rețeaua Soros îl aduce la guvernare, el începe câteva lucruri: primul rusofobia, a doua militarizarea țării și a treia război”,a declarat deputatul BCS, Bogdan Țîrdea.
Contrar acestor acuzații, Bogdan Țîrdea a fost unul din beneficiarii direcți ai fundației Soros, primid o bursă din partea organizației în 1998, iar în 2002 a participat la o școală de vară din Polonia, finanțată parțial de aceeași ONG.
O contradicție asemănătoare o putem observa și în cazul lui Călin Georgescu, care militează pentru închiderea rețelei Soros în România. Într-o investigație RECORDER, jurnaliștii au descoperit că în cei 20 de ani de activitate în ONG-uri, Călin Georgescu a avut parteneriate inclusiv cu fundația Soros.