400 de copii, pasionați de artă, și-au dat întâlnirea, astăzi, la un concurs național, unde creația a fost la ea acasă. Misiunea participanților a fost să exprime natura în cel mai creativ mod, indiferent dacă aleg să o facă printr-o pictură, sculptură sau alt gen de artă. Concursul „Lumea în viziunea copiilor” a fost dedicat deceniului Națiunilor Unite privind restaurarea ecosistemelor.
Cei 400 de copii au fost împrățiți în 15 săli și pe note de muzică inspirațională au creat natura așa cum o văd ei. Stanislav are 18 ani și a venit de la Bălți ca să ia cel puțin locul doi, afirmă tânărul sigur încrezut în propriul talent.
„Prin aceastălucrare am vrut să transmit mesajul de reflecție, adică chiar omul cu natura au natura cu omul, adică ceea ce ține de cer și apă. Putem vedea cerul care este făcut într-o tehnică mai deosebită, adică ceea ce ține de linii ondulate, mai jos avem orizontul, unde este luna care răsare”.
Stanislav spune căva încerca să cucerească juriul și cu versuri inspirate de pictură.
„Undeva la colț de lume, unde eu te-am mai iubit, un răsărit albastru-negru, precum noi ne-am întâlnit”.
Emilia vine de la Orhei și este pasionată de pictură încă de înainte de a merge la școală. La doar 13 ani lucrarea ei este printre cele mai neobișnuite.
„-M-am gândit să reprezint inima prin ocean, precum e și tema iar plămânii prin pădure, prin verde, prin diferite plante.-Înțeleg că acesta este un corp uman?-Da”.
La fel, de creativitate a dat dovadă și Olga care a venit de la Ceadîr Lunga. Adolescenta spune că păpușa este mica sa copie.
„Aceasta este o păpușă, ea va fi cu un coș, ea a strâns din pădure floricele și și-a împletit o coroană. Eu aici mă văd pe mine, numai culoarea părului nu coincide”.
Copii de la nouă la 19 ani și-au dat frâu liber creativității și au putut să și facă lucrarea în diverse tehnici artistice - de la sculptură la pictură și până la design și grafică. Valeria și Csiușa au decis să atragă atenția prin picturile sale desenate pe fundal negru.
„- Eu am desenat un om care se uită în apă și vede nu doar reflecția sa dar și toată lumea marină.- Ce ai vrea să transmiți prin acest desen?- Am vrut să spun că pentru a vedea ceva trebuie să te uiți până în adâncuri, așa cum ne putem uita în apă la frl cum am cunoaște un om, de exemplu”.
„Eu am desenat o fată care, în pădure a decis și ea să deseneze pădurea și am desenat și eu cum ea stă lângă râu , la mine mai mult este tematică japoneză”.
Cele mai bune lucrări vor putea fi admirate de toți cei pasionați de artă din 17 aprilie și până pe 15 mai în cadrul unei expoziții de la Muzeul Național de Etnografie.