Un cercetător științific în domeniul botanicii a adunat în grădina casei sale jumătate dintre toate plantele trecute în Cartea Roșie și nu doar. Vorbim despre doctorul Pavel Pînzaru, un exemplu adevărat de dedicație și pasiune pentru munca pe care o face de mai bine de 40 de ani. Printre cele 600 de specii, savantul are grijă și de un soi de cimbru care-i poartă numele pentru că el a fost cel care l-a descoperit.
„Dacă în Cartea Roșie sunt 165 de plante superioare, eu am în jumătate acasă”.
Curtea casei doctorului în biologie, Pavel Pînzaru, din cartierul Schinoasa al capitalei arată ca o adevărată grădină botanică. Nu și-a plantat fructe sau legume, și nici măcar un petic de pătrunjel, în schimb are zeci de plante rare.
„Casa aceasta am construit-o în 2003 și am început încetișor să adunăm, dar colecția o am deja de 20 de ani. O bună parte le-am adus chiar din Italia, pentru a îmbogăți și a introduce noi plante decorative și medicinale, pentru a avea un folos și în țara noastră”, a menționat cercetătorul științific, Pavel Pînzaru.
A plecat în Italia la sfârșitul anilor 90, ca majoritatea moldovenilor, pentru a câștiga un ban. A muncit în domeniul construcției, a lucrat chelner, grădinar, ca să ajungă într-un final să facă tot ceea ce îl pasionează.
„La început nimeni nu te pune în capătul mesei, dar treptat mi-am făcut prieteni la Grădina Botanică, la Muzeul de Științe ale Naturii din Torino. Am participat și la un proiect Italia - Franța: Studierea Florei și vegetației Alpilor de sud-vest”, a subliniat cercetătorul științific, Pavel Pînzaru.
După 15 ani, a hotărât totuși să revină acasă.
„Totuși ți-i dor de casă ... la sărbători simți că ai nevoie să fii acasă...”, a punctat cercetătorul științific, Pavel Pînzaru.
În colțișorul său de rai, cercetătorul are multe specii de plante care urmează să fie incluse în ediția a patra a Cărții Roșii.
„Este critic pereclitată fiindcă se găsește în două locuri și populație cu puține exemplare, și de aceea vom fi nevoiți să o includem în noua ediție a Cărții Roșie, cu categoria critic pereclitată”, a menționat cercetătorul științific, Pavel Pînzaru.
Unele plante din grădina cercetătorului îi poartă chiar și numele, dat fiind faptul că el a fost primul care le-a descoperit și le-a studiat.
„Fiecare specie, cine o descoperă pentru prima dată, își scrie familia din urmă. Asta este metodologia, pentru a cunoaște cine a descoperit-o și unde a fost publicată. Deci acest cimbru era cunoscut în popor, lumea îl colecta pentru ceai, fiindcă are gust de lămâie, însă nimeni nu știa că încă nu a fost descrisă”, a subliniat cercetătorul științific, Pavel Pînzaru.
De aproape 40 de ani, Pavel Pînzaru este cercetător științific la Gradina Botanică a Universității de Stat din Chișinău. Spune că nu simte că muncește, deoarece face totul din pasiune. Plantele sunt marea sa iubire și spune că nu își imaginează viață fără de ele.
„Avem rezervat în grădină un sector unde noi aducem plantele rare și le multiplicăm. Pentru a le crește și a aduce în natură din nou acest material”, a menționat cercetătorul științific, Pavel Pînzaru.
Cea mai mare durere pe care o are este indiferența și iresponsabilitatea oamenilor care duce la dispariția multor plante rare din țara noastră.
„Să facă exploatarea, fiindcă avem într-adevăr nevoie de piatră, de calcar, dar să facă acest lucru cu tăieri interne, nu să distrugă colinele întregi. De asemenea pădurile să nu fie tăiate, măcar rezervațiile științifice”, a punctat cercetătorul științific, Pavel Pînzaru.
În cadrul Grădinii Botanice din Chișinău cresc circa 200 de mii de colecții de plante, peste 200 din ele fiind incluse în ultima ediție a Cărții Roșii din Republica Moldova.