Cercetătorii Stephen Hauser și Alberto Ascherio au primit prestigiosul Premiu Breakthrough pentru descoperirile lor revoluționare în tratamentul sclerozei multiple (SM). Boala neorodegenerativă afectează aproape trei milioane de persoane la nivel mondial. Acest premiu este supranumit „Oscarul științei”, transmite Libertatea.
Hauser, în vârstă de 74 de ani, și-a dedicat cariera studierii bolii după ce a întâlnit o tânără pacientă Andreea, afectată de boală.
„Am văzut-o incapabilă să vorbească, paralizată pe partea dreaptă, incapabilă să înghită și, în curând, incapabilă să respire singură, și îmi amintesc că m-am gândit că acesta era cel mai nedrept lucru pe care îl văzusem vreodată în medicină”, își amintește cercetătorul.
La acea dată, nu existau tratamente pentru SM, iar oamenii de știință credeau că celulele T erau singurele responsabile pentru atacul sistemului imunitar asupra corpului. Totuși, Hauser a pus la îndoială această teorie și a studiat rolul celulelor B în dezvoltarea bolii. Astfel, după mai multe teste asupra unei specii de maimuțe, a demonstrat că tratamentele care vizau celele B au fost asociate cu „o reducere de peste 90% a inflamației creierului”.
De cealaltă parte, Alberto Ascherio, în vârstă de 72 de ani, profesor la Harvard, s-a concentrat pe investigarea cauzelor SM. Omul de știință a observat că boala afecta în principal persoanele din emisfera nordică și a început să studieze acest factor. În rezultat, după 20 de ani de studiu, echipa sa de cercetare a confirmat o legătură între SM și virusul Epstein-Barr.
Deși SM rămâne incurabilă, iar tratamentele actuale nu funcționează pentru toți pacienții, descoperirile lui Hauser și Ascherio au deschis noi perspective pentru tratamente și măsuri preventive.
Premiul Breakthrough recunoaște contribuția semnificativă a celor doi cercetători în domeniul neurologiei și epidemiologiei. Munca lor a schimbat fundamental înțelegerea SM și a deschis calea pentru noi abordări în tratarea și prevenirea acestei boli debilitante.