Pentru a stimula dezvoltarea economică a Republicii Moldova, este esențial să atragem investiții străine. De această părere este economistul și omul de afaceri, Vasile Tofan, potrivit căruia suveranismul, adică izolarea de piețele internaționale, nu poate fi o soluție viabilă. Invitat la „Cutia Neagră PLUS”, Tofan a explicat că economia țării este prea mică pentru a se dezvolta doar pe baza resurselor interne, iar piața națională nu poate satisface toate nevoile economice ale Republicii Moldova.
„Suveranismul înseamnă izolare, nouă ne trebuie opusul la izolare. Noi avem o piață mică, domestică, nici România nu își poate permite, dar noi în Moldova cu 2,5 milioane de oameni, adică noi nu putem să ne producem tot pentru necesitățile noastre. Evident că noi trebuie să fim extrem de deschiși investitorilor și unicul lucru cu care putem noi concura, putem concura doar prin simplitatea legilor”, a declarat Vasile Tofan.
Totodată, omul de afaceri a menționat că, deși războiul din Ucraina creează o mare incertitudine, există speranțe că după stabilizarea situației și reconstrucția post-conflict, Moldova va beneficia de oportunități semnificative, în special datorită aderării la Uniunea Europeană.
„E o problemă mare acest război și nu vreau să scad dramatismul acestui război, dar noi rămânem optimiști că va exista o mare oportunitate după ce vine pacea și se începe reconstrucția și cei care au rămas fideli și loiali regiunii și au demonstrat reziliența în această perioadă, vor fi primii care vor beneficia de aceasta reconstrucție.
Acum eu văd o oportunitate mare în Moldova cu aderarea asta la Uniunea Europeană și noi suntem, într-un sens bun, acum flămânzi de investiții. Mai ales dacă o să reușim să negociem în planul de aderare perioade de tranziție mai lungi, în care, pe de o parte, noi avem beneficiile de a opera ca parte a Uniunii Europene, pe de altă parte, încă nu avem reglementările astea mai dure europene, care sunt inevitabile undeva.
Atunci vom avea un fel de arbitraj temporar, arbitraj legislativ care eu cred că e o șansă pentru noi să atragem foarte multe investiții aici, care vor să exploateze arbitrajul ăsta de reglementări și eu cred că trebuie să negociem foarte dur cu Bruxellesul, pentru că oricum suntem mici, o să fim cea mai mică economie și nu cred că o să facem mai mare concurență la europeni”, a explicat Tofan.
Menționăm că în 2023, investițiile străine în Republica Moldova au scăzut cu 40% comparativ cu 2022, ajungând la 357,2 milioane de dolari, față de 586,4 milioane de dolari în anul precedent, când s-a înregistrat un record. Cu toate acestea, 2023 nu poate fi considerat un an cu un „anti-record istoric”, având în vedere contextul economic global.
„Cifrele arată că investitorii care deja sunt în Republica Moldova, ei fac bani, ei fac profituri și aproape 80% din investițiile în ultimii trei ani vin de la cei care sunt investitori străini la noi aici în Republica Moldova, fac bani și îi reinvestesc tot în Republica Moldova”, declara directoarea Agenției de Investiții, Natalia Bejan.
La finalul anului 2023, stocul total de investiții străine directe a ajuns la un nivel record de 5,4 miliarde de dolari. Cei mai mulți investitori străini provin din Uniunea Europeană (81%), urmată de cei din CSI (6%). Printre țările investitoare majore se numără România, Cipru și Țările de Jos. În 2023, sectoarele care au atras cele mai mari investiții au fost activitățile financiare și de asigurări (35%), comerțul cu ridicata și reparația autovehiculelor (25%), și industria prelucrătoare (18%).
În 2024, Agenția de Investiții a stabilit contacte cu 645 companii, potențiali investitori și a facilitat 13 proiecte investiționale noi. Investitori din România, Germania, Estonia, Danemarca și Israel au intrat pe piața moldovenească, iar valoarea investițiilor declarate de către investitorii noi a fost estimată la 42,7 milioane de euro.