/VIDEO/ Captură record de exploziv în Belarus: A fost găsit într-un microbuz cu numere moldovenești. Reacția Chișinăului
07 aprilie 2025, ora 11:45
Autoritățile din Belarus au anunțat confiscarea unei cantități de 580 de kilograme de explozibil dintr-un microbuz cu numere moldovenești. Cazul a avut loc pe 2 aprilie la granița „Brest”, cu Polonia, transmite Belarus 1.
Conform presei locale, vehiculul era condus dinspre Lituania către Rusia, de către un bărbat de 41 de ani din Belarus, care nu știa ce transportă. Substanța explozivă a fost ascunsă în nișe speciale din podeaua vehiculului, precum și în pereții compartimentului de bagaje.
Experții din cadrul laboratorului vamal au confirmat că substanța descoperită era pentaeritritol-tetranitrat (TNT), o explozibilă brizantă care depășește eficiența trinitrotoluenului (TNT) cu aproximativ 30%.
„Este groaznic. Este groaznic, cu siguranță. Au profitat de mine fără să se gândească măcar o secundă la ce s-ar fi putut întâmpla cu mine, cu familia sau cine oricine altcineva”, a declarat șoferul, Evghenii Maniko.
Bărbatul a explicat că se ocupă cu transportul vehiculelor din țările europene în Rusia și Belarus, iar ultimul transport i-a fost comandat de un cunoscut din Estonia, pe nume Roman, cu care mai lucrase în trecut. Acesta ar fi acționat în numele unui alt bărbat, Ivan, care ar fi intenționat să transforme microbuzul într-o autocaravană.
Șoferul riscă 10 ani de închisoare, iar Serviciul Vamal din Brest a deschis un dosar penal atât împotriva acestuia, cât și a altor persoane încă neidentificate, pentru transportul ilegal de substanțe explozive peste granița vamală a Uniunii Euroasiatice.
„În urma scanării efectuate și a analizei ulterioare a radiografiei de către operatorul-analist, a fost observată o întunecare neobișnuită în zona podelei și a peretelui care separă cabina șoferului de compartimentul de marfă. S-a luat decizia de a efectua un control vamal mai detaliat și aprofundat. Ca urmare a deschiderii parțiale a podelei și a peretelui, a fost descoperită o substanță de culoare gri deschis și alb deschis. Experții au determinat că această substanță este un exploziv periculos pe bază de TEP, având caracteristici similare cu hexogenul”, a declarat la rândul său Serhey Yakuta, șeful postului vamal.
Experții din Belarus au afirmat că este cea mai mare cantitate de explozibil confiscată în Belarus și că ar fi putut fi folosită pentru un atac terorist de amploare.
Cu o reacție pe acest caz a venit Ministerul de Externe de la Chișinău. Autoritățile au declarat că „Ambasada Republicii Moldova la Minsk a fost informată de către Comitetul Vamal de Stat al Republicii Belarus despre faptul că șoferul nu este cetățean al Republicii Moldova”.
De ce investitorii mari pleacă din Republica Moldova? Cum putem atrage investiții străine? De unde țara noastră poate aduce mai multă forță de muncă? Ce trebuie să facă statul pentru a asigura o creștere economică veritabilă? Răspunsurile le aflați de la invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS, omul de afaceri Vasile Tofan.
Cutia Neagră PLUS
Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva afaceriști. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
/VIDEO/ Evghenia Guțul va sărbători Paștele acasă: Judecătorii au decis s-o transfere în arest la domiciliu
Zelenski acuză Rusia că trage China în războiul său cu Ucraina. Cel puțin 155 de chinezi ar lupta de partea inamicului
/VIDEO/ Guțul, aclamată de un grup de susținători după decizia instanței. Va contesta procurorul schimbarea măsurii preventive?
/FOTO/ Mașină răsturnată la Edineț: Avertismentul polițiștilor în condiții de zăpadă în aprilie
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1141: Ajutor Moldovei, arma secretă și problema Moscovei. Rusia amenință cu Al Treilea Război Mondial
/VIDEO/ Tănase: Eșecurile în reforma justiției, legate de lipsa unui control asupra autorităților. Argumentele fostului președinte al CC
/PROMO/ „Bătrânii noștri”: Cum o poți ajuta pe mătușa Valentina, rămasă singură la 88 de ani
/VIDEO/ Un concept, două realități: Prin ce se deosebește legea agenților străini din SUA și Federația Rusă
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist al site-ului TV8.md sau reporter de investigație la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Evghenia Guțul va sărbători Paștele acasă: Judecătorii au decis s-o transfere în arest la domiciliu
Zelenski acuză Rusia că trage China în războiul său cu Ucraina. Cel puțin 155 de chinezi ar lupta de partea inamicului
/VIDEO/ Guțul, aclamată de un grup de susținători după decizia instanței. Va contesta procurorul schimbarea măsurii preventive?
/FOTO/ Mașină răsturnată la Edineț: Avertismentul polițiștilor în condiții de zăpadă în aprilie
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1141: Ajutor Moldovei, arma secretă și problema Moscovei. Rusia amenință cu Al Treilea Război Mondial
/VIDEO/ Tănase: Eșecurile în reforma justiției, legate de lipsa unui control asupra autorităților. Argumentele fostului președinte al CC
/PROMO/ „Bătrânii noștri”: Cum o poți ajuta pe mătușa Valentina, rămasă singură la 88 de ani
/VIDEO/ Un concept, două realități: Prin ce se deosebește legea agenților străini din SUA și Federația Rusă
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist al site-ului TV8.md sau reporter de investigație la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Evghenia Guțul va sărbători Paștele acasă: Judecătorii au decis s-o transfere în arest la domiciliu
Zelenski acuză Rusia că trage China în războiul său cu Ucraina. Cel puțin 155 de chinezi ar lupta de partea inamicului
/VIDEO/ Guțul, aclamată de un grup de susținători după decizia instanței. Va contesta procurorul schimbarea măsurii preventive?
/FOTO/ Mașină răsturnată la Edineț: Avertismentul polițiștilor în condiții de zăpadă în aprilie
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1141: Ajutor Moldovei, arma secretă și problema Moscovei. Rusia amenință cu Al Treilea Război Mondial
externe
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1142: Negocieri, ofensivă și punct fierbinte. Zelenski numește pașii necesari pentru sfârșitul războiului
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că Rusia recrutează mercenari chinezi prin intermediul rețelelor sociale din China, cu știrea oficialilor de la Beijing. Serviciile ucrainene de informații au identificat 155 de cetățeni chinezi care luptă în Armata Rusă, pe fronturile din Ucraina. Kievul este gata să schimbe captivii chinezi cu soldați ucraineni deținuți de Rusia, a adăugat el. În același timp, Zelenski a numit pașii necesari pentru a pune capăt războiului.
The media could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Totuși, armata rusă a început o ofensivă în regiunile Sumî și Harkov, a anunțat comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski. Și partea rusă a confirmat atacuri masive asupra pozițiilor ucrainene în cele două regiuni, relatează Reuters. Totodată, tensiunile cresc în Balcanii de Vest, „celălalt punct fierbinte” al Europei, după Ucraina. David Lammy, ministrul de Externe ale Marii Britanii, vede „mâna lungă a rușilor”.
UPDATE „Forțele ruse continuă să avanseze marginal în zona de frontieră Sumî-Kursk, însă gruparea militară rusă din zonă probabil nu va putea lansa o ofensivă majoră asupra orașului Sumî în viitorul apropiat, fără întăriri semnificative”, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Generalul Oleksandr Sîrski, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că trupele ruse au intensificat ofensiva „pe toate fronturile majore” și că au lansat atacuri în regiunile Sumî și Harkiv, potrivit Spotmedia.
UPDATE Grupul ucrainean de analiști militari DeepState susține că „inamicul a avansat în apropiere de Drujba, Rozlîv, Rozdolne și Nadiivka.” Activitatea rusă a fost înregistrată și pe fronturile Kupiansk, Pokrovsk și Novopavlivka.
UPDATE Volodimir Zelenski salută noua reuniune a aliaților Ucrainei și anunță care sunt așteptările sale. „Discutăm despre prezența trupelor străine pe uscat, în cer și pe mare. Apărarea aeriană, precum și alte chestiuni strategice delicate. Partenerii noștri înțeleg de ce are nevoie Ucraina. Există unele puncte geografice sensibile în care am dori să avem o rezervă”, a declarat președintele ucrainean pentru Politico.
UPDATE Miniștrii Apărării din țările membre NATO se întâlnesc joi, la Bruxelles, pentru a discuta despre o potențială misiune de menținere a păcii în Ucraina, în cazul în care se ajunge la un acord de pace cu Rusia. Aliaţii nu vor mai fi conduși de SUA, ci de ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, şi de omologul său britanic, John Healey. Întâlnirea contribuie la concretizarea a ceea ce Kievul ar dori de la o misiune de menținere a păcii – un lucru pe care îl consideră esențial pentru a împiedica Rusia să atace din nou, mai ales că SUA şi alte ţări au blocat speranțele Ucrainei de a fi invitată să adere la NATO, scrie Spotmedia.
UPDATE 185 de familii cu 254 de copii se află încă în localități din regiunea Donețk unde a fost impusă evacuarea obligatorie a copiilor, din cauza atacurilor rusești. Mulți dintre aceștia fuseseră anterior evacuați, însă s-au întors cu părinții la casele lor, scrie Spotmedia.
UPDATE Un aliat-cheie al președintelui Rusiei a fost condamnat la Londra pentru încălcarea sancțiunilor, după ce a primit un pașaport britanic, deși avea activele înghețate. Dmitrii Ovsiannikov a fost prima persoană urmărită penal pentru încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei. Acestea au fost impuse atunci când Vladimir Putin l-a numit guvernator al orașului de importanță strategică Sevastopol, după anexarea Crimeii, scrie RFI.
UPDATE Încetarea focului trebuie să fie completă și necondiționată, să aibă un calendar clar și să fie monitorizată de Statele Unite și, eventual, de o țară europeană. Astfel de măsuri ar trebui să contribuie la încheierea războiului. Acest lucru a fost declarat de Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul unei conversații cu jurnaliștii, transmite TSN. Potrivit președintelui, o încetare completă și necondiționată a focului va fi mai ușor de monitorizat, având în vedere că rușii încearcă să perturbe procesul. „Americanii ar trebui să fie responsabili pentru control. Iar dacă vor să împartă responsabilitatea, pot împărți responsabilitatea, concentrarea și controlul punerii în aplicare a încetării complete a focului cu o țară europeană. De exemplu, Marea Britanie sau Franța, ai căror lideri au fost aleși să reprezinte Europa la ultima reuniune de la Paris”, a spus Președintele ucrainean. Zelenski a adăugat că limitele de timp pentru încetarea focului, cum ar fi 30 de zile, ar oferi oportunități de a exercita presiune asupra Rusiei. „Dacă există o încetare a focului pentru o perioadă neclară de timp, este un conflict înghețat, iar dacă există termene limită, aceasta nu înseamnă că totul trebuie făcut la timp sau că totul poate fi făcut la timp. Poate exista o prelungire, dar este important să existe un termen limită pentru care toate părțile trebuie să fie responsabile: atât mediatorii, cât și părțile la război”, a subliniat el, potrivit Libertatea Cuvântului.
UPDATE La Kiev, jurnaliștii AFP au auzit sirene de raid aerian și explozii deasupra orașului în timpul atacului. Trei persoane au fost rănite în capitală, potrivit primarului Vitali Kliciko. Autoritățile locale au mai precizat că 16 drone au fost doborâte deasupra Kievului. Forțele aeriene ucrainene au afirmat că Rusia a lansat 145 de drone peste noapte. Forțele aeriene au doborât 85 de drone, iar alte 49 nu și-au atins țintele, probabil din cauza contramăsurilor de război electronic, potrivit sursei citate, care nu a precizat ce s-a întâmplat cu restul de 11 drone, scrie HotNews.
UPDATE Membrii NATO desfășoară exerciții navale în regiunea Mării Negre, într-unul dintre cele mai mari exerciții conduse de România din acest an, în timp ce aliații europeni se gândesc la fiabilitatea pe termen lung a garanțiilor de securitate din partea Statelor Unite sub președinția lui Donald Trump, notează Adevărul.
UPDATE Ucraina va primi în continuare avioane de luptă F-16 din partea statelor NATO iar România are un rol-cheie în acest proces: piloți ucraineni sunt antrenați chiar la baza aeriană de la Fetești, anunță TVR Info.
UPDATE Atacuri rusești au rănit 13 persoane în noaptea de miercuri spre joi, în capitala Kiev și în regiunea sudică Nikolaev, au anunțat serviciile de urgență și autoritățile locale. „10 răniți într-un atac nocturn comis de o dronă inamică“, după ce un apartament a luat foc ca urmare a căderii unor resturi de dronă, iar alte apartamente au fost avariate” în regiunea Nikolaev, au transmis serviciile de urgență pe Telegram, potrivit HotNews.
UPDATE O nouă rundă de negocieri SUA-Rusia au început azi dimineață. Evenimentul are loc în cadrul Consulatului General al Federației Ruse din Istanbul, Turcia, transmite Meduza. Ca fel ca și prima rundă, consultările de azi vor avea loc într-un format închis. Conform purtătoarei de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, discuțiile se vor concentra pe normalizarea activității misiunilor diplomatice. De asemenea, se va negocia restituirea proprietăților diplomatice confiscate și problema reluării zborurilor directe.
The media could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
UPDATE Cel puțin 12 persoane au fost rănite după ce drone rusești au atacat capitala ucraineană Kiev și orașul sudic Nikolaiev, în noaptea de miercuri spre joi, au declarat autoritățile. Autoritățile au înregistrat 30 de drone în spațiul aerian de deasupra capitalei, dintre care 16 au fost distruse, iar restul au părăsit spațiul aerian sau au fost „pierdute”. Atacul rus a avariat, de asemenea, nouă clădiri de apartamente, 30 de garaje și o clădire administrativă, a declarat guvernatorul regional din Nikolaiev, Vitalii Kim. Mii de persoane au fost ucise și rănite de la începutul războiului din Ucraina, însă Rusia neagă că ar viza civili, potrivit Reuters, citat de Mediafax.
UPDATE Ucraina este gata să „cumpere” un „pachet mare” de armament din Statele Unite, inclusiv sisteme de apărare aeriană, pentru a continua lupta împotriva forțelor ruse, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit AFP. „Am trimis părții americane (detalii despre) un lot mare pe care dorim să îl cumpărăm”, a spus președintele ucrainean unui grup de jurnaliști, potrivit France Presse.
UPDATE În timp ce atenția Europei a fost concentrată asupra Ucrainei, tensiunile din Balcanii de Vest mocnesc, iar liderii din regiune - precum și din Marea Britanie - se tem că președintele rus Vladimir Putin va profita de acest moment pentru a exploata în continuare liniile de falie din fosta Iugoslavie. Balcanii de Vest sunt descriși drept "celălalt punct fierbinte" de către personalități din eșaloanele superioare ale guvernului britanic - și, având în vedere că tensiunile sunt acum mai mari, Marea Britanie face presiuni pentru ca toate cele șase state din regiune să adere la UE pentru a se feri de influența Rusiei, arată o analiză Politico.
UPDATE Atașatul pe probleme militare al Ambasadei României în Federația Rusă și adjunctul său, au fost declarați persona non-grata de către autoritățile ruse. Nota i-a fost înmânată însărcinatului cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, la Ministerul de Externe, transmite Agerpres. „Însărcinatul cu afaceri al României în Federația Rusă, Liliana Burda, a fost convocată la Departamentul protocolului de stat al Ministerului de Externe al Rusiei”, a anunțat agenția oficială de presă TASS.
UPDATE Potrivit generalului Sîrski, ținta de mobilizare a armatei ucrainene este de circa 30.000 de noi soldați pe lună, în timp ce, potrivit informațiilor furnizate chiar de el, armata rusă aduce pe front, în fiecare lună, între 8.000 și 9.000 de noi soldați. Conform datelor oficiale ucrainene, efectivele armatei ucrainene se mențin constante, la aproape 900.000 de militarii. Armata rusă avea, în anul 2023, circa 700.000 de soldați pe frontul ucrainean, scrie Gândul.
UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că 155 de cetățeni chinezi sunt implicați activ în războiul din Ucraina de partea Rusiei. Zelenski, citat de Pravda, spune că cetățenii chinezi sunt recrutați prin rețelele sociale, în special prin platformele chinezești cum ar fi TikTok. Aceștia au mărturisit că au primit 3.500 de dolari (nu este clar dacă e vorba de o primă sau de un salariu lunar) pentru a lupta în Armata Rusă. Potrivit președintelui ucrainean, Guvernul chinez ar fi informat despre această activitate, dar nu a intervenit în mod activ pentru a opri recrutarea cetățenilor săi.