Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) solicită Guvernului și Parlamentului reformarea de urgență a sistemului de salarizare a judecătorilor. Apelul vine în urma adoptării unui studiu care relevă multiple carențe în actualul sistem și cererea de majorare a salarizării magistraților.
Potrivit unui comunicat al CSM, majorarea salariului este esențială pentru asigurarea independenței justiției și menținerea profesioniștilor în acest domeniu. De asemenea, se menționează că salariile nu corespund standardelor stabilite de Curtea Constituțională și trebuie majorate odată cu creșterea inflației.
Scăderea atractivității profesiei este reflectată de rezultatele recente ale concursului de admitere la Institutul Național al Justiției, cu doar 12 candidați admiși pentru 25 de locuri.
De asemenea, CSM consideră că:„Salariile judecătorilor sunt mai mici comparativ cu cele ale funcționarilor publici din alte domenii. Deși s-au făcut ajustări ale salariilor, există încă inegalități semnificative față de alte funcții publice. Sporurile și adaosurile pentru anumite categorii de personal public sunt mai mari decât cele acordate judecătorilor, ceea ce subminează echitatea sistemului de salarizare”.
Studiul realizat recomandă crearea unui regim de ajustare a remunerației odată cu inflația și creșterea prețurilor. Totodată propune protejarea salariilor judecătorilor prin măsuri legislative și crearea unui cadru legal pentru acordarea unor garanții financiare și sociale care să sprijine atractivitatea profesiei.
CSM cere revizuirea comparativă a sistemelor de salarizare pentru eliminarea nemulțumirilor și pentru a atrage profesioniști în domeniul justiției.
Potrivit studiului, salariul net al judecătorilor în ultimii cinci ani a crescut de la 16.726 de lei în 2020, la 20.071 de lei în 2025.

Foto: fb/Consiliul Superior al Magistraturii