Deși sunt inofensive pentru oameni, pot provoca daune masive: furnicile din specia Tapinoma magnum se răspândesc din ce în ce mai mult în nordul Germaniei şi ameninţă să distrugă liniile de curent electric şi conexiunile la internet, informează DPA și ZDF.
Supercolonii cu milioane de indivizi
Formează colonii uriașe, invadează case și au provocat deja întreruperi de curent: furnicile din specia Tapinoma magnum creează probleme în numeroase comunități. Oamenii de știință și politicienii din sud-vestul Germaniei doresc să se întâlnească pentru prima dată la Offenburg, Baden, pentru a discuta despre modul în care invazia insectelor poate fi controlată și cum pot fi evitate pagubele. Oamenii de știință de la Muzeele de Istorie Naturală de Stat din Stuttgart și Karlsruhe cercetează progresul neobișnuit al insectelor. Potrivit experților, furnica Tapinoma magnum reprezintă o amenințare tot mai mare pentru mai multe regiuni din Germania.
Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln şi Hanovra, a declarat expertul în furnici Manfred Verhaagh de la Muzeul de Istorie Naturală din Karlsruhe. „Supercoloniile lor au de la câteva sute de mii la milioane de indivizi”, a avertizat el, fiind mult mai mari decât coloniile altor specii de furnici.
Infrastructura, în pericol
Invazia speciei Tapinoma magnum şi formarea coloniilor sale ameninţă clădirile şi infrastructura din landul Baden-Württemberg şi din alte regiuni ale Germaniei, au declarat oamenii de ştiinţă.
În oraşul Kehl, de exemplu, au existat deja întreruperi de curent şi de internet cauzate de furnici. În orașul de graniță germano-francez Kehl din Baden-Württemberg, un loc de joacă pentru copii a fost închis luni de zile din cauza invaziei furnicilor. În Hesse, în orașul Reinheim, insectele au apărut în număr mare într-o școală primară. Această specie de furnici, care provine din regiunea mediteraneană, a fost observată în diferite comunități din sud-vest de câțiva ani: în Karlsruhe, Heidelberg și Schallstadt.
Luptă dificilă
Regiunile din Renania-Palatinat, Hesse și estul Franței sunt, de asemenea, afectate. Lupta este, de asemenea, considerată dificilă, deoarece Tapinoma magnum arată la fel ca o furnică obișnuită. Oamenii de ştiinţă şi autorităţile germane colaborează acum pentru prima dată în cadrul unui proiect pentru a stopa înaintarea acestor insecte.
Tapinoma magnum nu a fost deocamdată clasificată în mod oficial ca fiind o specie invazivă, deoarece nu prezintă încă un risc suficient de mare pentru ecosistemele locale. Secretarul de stat pentru mediu din landul Baden-Württemberg, Andre Baumann, a declarat că el consideră totuşi că specia Tapinoma magnum este un „dăunător”, chiar dacă aceasta nu este încă etichetată ca atare din punct de vedere legal.