Iranul și Statele Unite au discuții la nivel înalt, sâmbătă, în Oman, în încercarea de a relansa negocierile privind programul nuclear al Teheranului, care avansează rapid, notează Reuters. Președintele american Donald Trump a amenințat de mai multe ori cu acțiuni militare, dacă nu se ajunge la un acord.
Presa iraniană relatează că delegațiile Iranului și Statelor Unite au ajuns sâmbătă la Muscat. Delegația iraniană este condusă de ministrul de Externe Abbas Araqchi, iar din partea americană discuțiile sunt coordonate de trimisul special al președintelui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff.
Potrivit unui oficial iranian, liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, i-a acordat lui Araqchi „autoritate deplină” pentru negocieri, care vor viza exclusiv dosarul nuclear. Oficialul, citat sub protecția anonimatului, a precizat că durata discuțiilor va depinde de „seriozitatea și buna-credință” a părții americane. Iranul a exclus orice negociere privind programul său balistic.
Deși ambele tabere au semnalat posibilitatea unui progres, diferențele rămân semnificative. Iranul preferă un format indirect de negociere, în timp ce președintele Trump insistă pentru discuții față în față.
Reluarea contactelor are loc într-un context regional marcat de instabilitate, cu războaie în Gaza și Liban, atacuri cu rachete între Iran și Israel, acțiuni ale rebelilor Houthi împotriva navelor din Marea Roșie și prăbușirea regimului sirian în decembrie 2024. Un eșec al negocierilor ar putea amplifica riscul unei escaladări regionale, în condițiile în care Iranul a avertizat că statele din Golf care găzduiesc baze americane „vor suporta consecințe grave” dacă susțin un eventual atac al SUA.
Iranul a susținut mereu că programul său nuclear are scopuri exclusiv civile, însă țările occidentale cred că urmărește construirea unei bombe atomice. Acestea afirmă că îmbogățirea uraniului, combustibil nuclear, a depășit cu mult nevoile unui program civil și că Iranul deține deja stocuri cu un grad de puritate apropiat de cel necesar pentru focoase nucleare.
Trump, care din februarie a reluat campania de „presiune maximă” asupra Teheranului, a retras Statele Unite, în 2018, din acordul nuclear semnat în 2015 de Iran și șase mari puteri, reimpunând sancțiuni severe Republicii Islamice.
Președintele Trump a reluat în februarie campania de „presiune maximă” asupra Iranului. Secretarul de stat Marco Rubio a declarat joi că speră într-un rezultat diplomatic: „Am fost foarte clari: Iranul nu va avea niciodată o armă nucleară. Cred că asta a dus la această întâlnire.”
În replică, Teheranul a transmis vineri că oferă Statelor Unite „o șansă reală”, în ciuda retoricii dure venite de la Washington.
Israelul, principalul aliat al SUA în regiune, consideră programul nuclear iranian o amenințare existențială și a amenințat în mod repetat cu o intervenție militară dacă diplomația eșuează.
Influența regională a Teheranului a fost afectată în ultimele luni, după ce mai mulți dintre aliații săi – cunoscuți ca „Axa Rezistenței” – au fost slăbiți în contextul conflictului izbucnit în Gaza și al căderii regimului Assad în Siria. Din această rețea fac parte Hamas, Hezbollah, rebelii Houthi și grupări șiite din Irak și Siria.