Discursul ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, a stârnit agitație la Forumul Diplomatic de la Antalya, după ce „vedeta rock a diplomației” - așa cum l-a numit moderatorul discuției - a vorbit despre stadiul negocierilor dintre Rusia și SUA privind soluționarea conflictului din Ucraina, despre subiectele discutate de cele două părți și a primit cu aprobare „titlul” său, informează ziarul rus Kommersant și Libertatea.
Principalele declarații făcute de Serghei Lavrov, la Antalya
Rusia și SUA poartă un dialog direct, fără să dicteze și fără impunerea unor condiții prealabile. Rusia și SUA discută propunerea Washingtonului privind proiecte comune. Există întotdeauna potențial pentru progres în relațiile dintre Rusia și Statele Unite ale Americii. I-am transmis ministrului turc de externe, Hakan Fidan, o listă cu atacurile Ucrainei asupra infrastructurii energetice a Rusiei de la începutul moratoriului. Donald Trump înțelege mai bine decât liderii europeni esența conflictului din Ucraina. Până acum, el este singurul care a afirmat că aderarea Ucrainei la NATO ar fi fost o mare greșeală. Rusia nu a avut contacte cu Ucraina în cadrul forumului de la Antalya.
În ceea ce privește Ucraina, Rusia nu este preocupată de teritorii, de pământ, ci de problemele oamenilor care locuiesc acolo. SUA înțeleg importanța problemelor teritoriale în contextul soluționării conflictului ucrainean. Eforturile comunității euroatlantice sunt concentrate pe pregătirea pentru un nou război. Germania, împreună cu Franța și Marea Britanie, se află în fruntea acestora. Europa nu vorbește despre pacificatori neutri. Aceștia sunt prevăzuți pentru protejarea regimului de la Kiev. Structurile euroatlantice au eșuat: nu au reușit să întărească securitatea și stabilitatea. NATO ar fi trebuit să fie dizolvată după destrămarea URSS și a Tratatului de la Varșovia. Rusia și SUA nu au discutat niciodată despre relațiile dintre Moscova și Beijing. Dacă există șefi de stat care se comportă ca niște adevărate vedete rock, nu este nimic rău ca diplomații să fie ceea ce sunt.
Vladimir Putin l-a anunțat pe Donald Trump ce vrea ca să oprească războiul din Ucraina. Două propoziții scrise pe site-ul Kremlinului, privind condițiile pentru încetarea focului în Ucraina.
Serghei Lavrov: Există potențial pentru normalizarea relațiilor Rusia – SUA
Totodată, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, consideră că există potențial pentru normalizarea relațiilor dintre Rusia și Statele Unite, transmite agenția rusă TASS. „Există întotdeauna potențial”, a răspuns șeful diplomației ruse în cadrul Forumului Diplomatic de la Antalya, întrebat dacă Moscova și Washingtonul au puterea de a face pași mai activi în direcția normalizării relațiilor. În opinia lui Lavrov, „nu este nimic rău dacă SUA și Rusia au relații bune, la fel cum nu este nimic rău dacă SUA și China au relații bune. Ceea ce se întâmplă între noi și administrația președintelui american Donald Trump este, de fapt, un lucru foarte banal. Țările vorbesc între ele, fără să-și dicteze reciproc, fără să ceară condiții prealabile. Pur și simplu discută una cu cealaltă”, a subliniat ministrul rus de externe. El a atras atenția asupra faptului că SUA și China „au multe divergențe”, iar Beijingul este perceput de Washington drept „o provocare pe termen lung la adresa supremației americane”.
Lavrov a spus subiectele despre care discută Rusia cu SUA
Dialogul dintre Rusia și Statele Unite se desfășoară fără dictate și fără impunerea unor condiții prealabile, iar Washingtonul înțelege necesitatea rezolvării chestiunilor teritoriale în Ucraina pentru o reglementare de durată, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, potrivit agenției de presă Interfax.
„Ceea ce se întâmplă între noi și administrația Trump este, în esență, destul de banal: țările discută între ele, fără dictat, fără condiții prealabile, pur și simplu poartă un dialog”, a spus el sâmbătă la Forumul Diplomatic de la Antalya. Lavrov a subliniat că există potențial pentru pași pozitivi suplimentari în relațiile ruso-americane.
Ministrul a adăugat că Rusia și SUA discută despre normalizarea relațiilor, începând cu condițiile de funcționare ale ambasadelor celor două țări, reluarea emiterii vizelor, astfel încât procedura să nu mai dureze „ani” – în special pentru vizele destinate diplomaților care participă la evenimente desfășurate la sediul ONU din New York. „Vrem, de asemenea, să vedem ce proiecte comune putem discuta și implementa împreună – aceasta a fost o propunere venită din partea americanilor. Noi nu ne-am opus niciodată propunerilor de cooperare, fie în domeniul economic, fie în rezolvarea conflictelor”, a spus șeful diplomației ruse.
Lavrov: Rusia, considerată în SUA o amenințare directă, în perioada Biden
În schimb, Rusia, în perioada administrației președintelui Joe Biden, a fost considerată în SUA drept o amenințare directă. Lavrov a dat ca exemple concurența economică dintre SUA și China, precum și politica față de Taiwan. Vorbind despre relațiile dintre Moscova și Washington în timpul actualului președinte Donald Trump, Lavrov a remarcat că liderul administrației americane „a propus revenirea la o viață normală, pentru a pune capăt acestei frenezii idioate care compromite rolul Americii în afacerile internaționale”. „Da, discutăm despre relațiile bilaterale, începând cu normalizarea activității și a condițiilor în care funcționează ambasadele noastre”, a menționat ministrul rus drept una dintre temele consultărilor dintre Rusia și SUA. El a amintit că deja sub administrația fostului președinte american Barack Obama au început reduceri de personal diplomatic, precum și că „au fost confiscate cinci proprietăți diplomatice, care se află și acum sub sechestru”.
„Exact așa cum administrația Biden a furat activele rusești”, a adăugat Lavrov. Potrivit acestuia, actuala conducere a SUA „se gândește acum ce să facă în această privință, pentru a nu crea un precedent”. „Și ei consideră că nu ar trebui să atingă cea mai mare parte a banilor furați. Dar pot fura dobânzile și să le cheltuiască pentru Ucraina. Este o logică dezgustătoare. Arată că gândirea neocolonialistă nu i-a părăsit niciodată pe acești oameni”, consideră șeful diplomației ruse. Ministrul a criticat, de asemenea, politica fostei administrații americane sub conducerea lui Biden față de Rusia, care a inclus tentative de izolare a acesteia. „Administrația Biden a decis că Rusia trebuie să învețe o lecție. Iar această lecție, această pedeapsă, urma să fie izolarea. Este o prostie, ca să folosesc un termen blând”, a spus Lavrov.