Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina: Atac aerian masiv și amintire din 2018. Trump anunță un acord cu Putin și Zelenski, dar Rusia amenință nuclear

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1146: Carnagiu de Florii, critici Rusiei și Taurus în plan. Zelenski: Risc de Al Treilea Război Mondial

14 aprilie 2025, ora 14:31

Rusia a lansat luni dimineață o serie de atacuri asupra mai multor orașe ucrainene, aparent vizând obiective civile, la doar o zi după carnagiul din Duminica Floriilor, când 34 de oameni au fost uciși la Sumî în timpul unei slujbe religioase. În noaptea de duminică spre luni, Odesa, Harkov și Zaporojie au fost lovite de drone și rachete, provocând pagube importante infrastructurii civile. Rusia va escalada războiul în Ucraina și va declanșa un conflict global dacă nu este oprită curând, a avertizat Volodimir Zekenski, potrivit Sky News.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
/
Duration 0:00
Loaded: 0%
0:00
Progress: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
1x

Vladimir Putin își bate joc de Donald Trump, a declarat luni ministrul polonez de Externe, care și-a exprimat speranța că Statele Unite văd acest lucru. Rusia nu dă semne că doreşte pacea în Ucraina, a menționat şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas. Potrivit unei analize realizate de Sky News, Vladimir Putin „pune la încercare răbdarea lui Donald Trump și își bate joc de încercările SUA de a aduce la masă cele două părți aflate în conflict. Nu pare să-i pese dacă își alienează omologul american, care până în prezent a fost predispus la o ciudată încredere”. Jurnaliștii britanici subliniază că „loviturile asupra civililor nu sunt victorii pe câmpul de luptă, dar afectează moralul ucrainenilor”.

UPDATE Într-un interviu acordat jurnalistului Scott Pelley pentru emisiunea „60 Minutes” de la CBS, Zelenski a spus deschis ceea ce gândesc milioane de ucraineni: că ura sa față de Vladimir Putin este totală. „Putin? 100% ură. Nici măcar 99,99%”, a spus liderul de la Kiev, într-un moment de sinceritate care, cel mai probabil, îl va înfuria pe liderul rus. Interviul a fost filmat în orașul natal al lui Zelenski, Kryvyi Rih, la doar câteva zile după ce o rachetă rusească a ucis 19 oameni, dintre care nouă copii, pe un teren de joacă. „Cum poți numi altfel un om care vine aici și ne omoară copiii?”, a întrebat Zelenski, vizibil afectat. În acea zi, el a vizitat locul tragediei și a vorbit despre vinovăție, suferință și despre pericolul de a negocia cu criminalul care și-a trimis soldații să ucidă civili. „Suntem în adăpostul antibombă al unei școli. Războiul a intrat în sălile de clasă. Copiii noștri mor pentru că un dictator vrea să-și refacă imperiul. Asta este realitatea noastră zilnică”, a spus președintele ucrainean.

UPDATE Intenția viitorului cancelar german de a trimite Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Taurus a fost primită pozitiv de participanții la reuniunea miniștrilor de externe din Uniunea Europeană (CAE), ce se desfășoară luni la Luxemburg, relatează DPA.

UPDATE Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că NATO „și-a pierdut rostul” după colapsul fostei Uniuni Sovietice (în 1991) și că „ar fi trebuit desființat”, chestiune valabilă și în prezent, informează Kyiv Independent.

UPDATE Până la 100.000 de militari ucraineni au fost uciși în războiul la scară largă împotriva Rusiei, relatează CBS News, care citează date dintr-un interviu cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Există atacuri rusești zilnice asupra orașelor ucrainene. 1.700 de atacuri asupra școlilor, peste 600 de copii morți, 780 de unități medicale atacate, 13.000 de civili uciși și până la 100.000 de soldați ucraineni morți.”, arată CBS News.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
/
Duration 0:00
Loaded: 0%
0:00
Progress: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
1x

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizează că Rusia va începe Al Treilea Război Mondial dacă nu este oprită. „Nu sunt doar speculații, amenințarea este reală, scopul final al lui Putin este de a reînvia imperiul rus”, a explicat Zelenski.

UPDATE Propagandistul Vladimir Soloviov a catalogat atacul din Sumî drept o „încercare tradițională a autorităților ucrainene de a deraia orice posibilitate de negociere”, în cadrul emisiunii sale difuzată de postul de stat Rossia 24, relatează publicația independentă rusă The Moscow Times.

UPDATE Reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă organizațiile internaționale de la Viena, Mihail Ulianov, și-a exprimat îndoiala cu privire la intențiile SUA de a opri atacurile forțelor armate ucrainene asupra civililor din Rusia, relatează Vedomosti. Diplomatul rus s-a adresat secretarului de stat al SUA, Marco Rubio, întrebând dacă Washingtonul este într-adevăr interesat de încetarea loviturilor armatei ucrainene asupra populației civile din Rusia. Astfel, Ulianov a comentat declarația lui Rubio, în care acesta, în numele SUA, a transmis condoleanțe în legătură cu atacul cu rachete asupra orașului Sumî, scrie Libertatea.

UPDATE Budapesta nu va fi de acord cu nicio parte a misiunii Uniunii Europene de pregătire militară ce va avea loc în interiorul Ucrainei, întrucât în acest fel ar spori riscul unei escaladări a războiului, a declarat luni ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, potrivit Reuters, anunță Agerpres.

UPDATE Uniunea Europeană intenţionează să anunţe, la începutul lunii mai, care sunt paşi necesari pentru eliminarea combustibililor fosili ruseşti, în ideea de a realiza un echilibru între obiectivul reducerii dependenţei de importurile din Rusia şi necesitatea de a reduce costurile cu energia pentru sectorul industrial, transmite agenția de știri Bloomberg, citată de Agerpres.

UPDATE Numărul răniților după atacul aerian de duminică din Sumî a crescut la 119, din care 15 sunt copii. 34 de oameni au fost uciși, inclusiv șapte copii, a anunțat Oleh Strilka, purtătorul de cuvânt al Serviciului pentru Situații de Urgență al regiunii Sumî, potrivit Spotmedia.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
/
Duration 0:00
Loaded: 0%
0:00
Progress: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
1x

UPDATE Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a declarat luni că speră că preşedintele american Donald Trump şi administraţia sa vor vedea că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, "îşi bate joc de bunăvoinţa lor", după atacul mortal cu rachete al Moscovei asupra oraşului Sumî din Ucraina, relatează Reuters, citat de Agerpres.

UPDATE Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat pe 12 februarie că orice atac al Rusiei asupra unei țări membre va fi urmat de un răspuns „devastator”: „Dacă Putin atacă NATO, reacția va fi devastatoare. Va pierde.”

UPDATE Guvernul Ucrainei, condus de președintele Volodimir Zelenski, a invitat liderii Uniunii Europene să vină la Kiev pe 9 mai. Data nu este întâmplătoare, fiindcă în aceeași zi, Rusia organizează parada militară anuală de la Moscova, un eveniment major pentru președintele Vladimir Putin. Invitația a fost făcută luni de Andrii Sybiha, ministrul ucrainean de externe, în timpul unei întâlniri cu omologii săi europeni la Luxemburg. El i-a îndemnat pe oficialii Uniunii Europene să arate „unitate și hotărâre” în fața agresiunii rusești, pe care a numit-o cea mai mare din Europa de la al Doilea Război Mondial încoace, potrivit Mediafax.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a anunțat disponibilitatea de a cumpăra zece sisteme de apărare antiaeriană Patriot din Statele Unite pentru suma de 15 miliarde USD și disponibilitatea partenerilor europeni de a contribui la finanțarea tranzacției, scrie Ukrainska Pravda.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Heorhii Tîhîi, a dezminţit luni că marţi şi miercuri vor avea loc în Turcia reuniuni privind încetarea focului în Marea Neagră între delegaţii din Ucraina şi Rusia, informează EFE, citat de Agerpres.

UPDATE Generalul Ben Hodges, 66 de ani, fost comandant al Forțelor Terestre ale SUA în Europa (2014-2018), a declarat, într-un interviu pentru Radio Svoboda, filiala ucraineană a Radio Europa Liberă, că încetarea focului în Ucraina rămâne „o perspectivă îndepărtată” și că „Vladimir Putin nu va accepta o Ucraină suverană puternică cât timp este în viață”, scrie Libertatea. „Cred că ceea ce face Rusia nu poate dura la infinit. Și nu au cum să învingă Ucraina într-un război. Nu există nicio forță care să poată străpunge așa cum au făcut bunicii lor și să ajungă până la Nipru, de exemplu”, a continuat Hodges.

UPDATE Ministerul Apărării de la Moscova a transmis luni că în urma atacului cu rachete Iskander care a vizat centrul orașului Sumî și în urma căruia peste 30 de civili, printre care și copii, au fost uciși, au fost „eliminați 60 de membri ai centrului de comandă a forțelor armate ucrainene”, transmite Tass. 

UPDATE Ministerul rus al Apărării a transmis luni că în atacul cu rachete efectuat duminică de armata rusă asupra oraşului ucrainean Sumî a lovit o reuniune a unor ofiţeri din comandamentul armatei ucrainene, acuzând în acelaşi timp Ucraina că foloseşte civilii ca scuturi umane, după ce, potrivit bilanţului provizoriu al victimelor prezentat de autorităţile ucrainene, cel puţin 34 de civili au fost ucişi şi 117 răniţi în acest atac, transmite Agerpres.

UPDATE Prețioasele tancuri Leopard 2 ale Germaniei eșuează pe câmpul de luptă din Ucraina, potrivit unei evaluări a ministerului german al apărării, care dezvăluie și dificultățile cu care se confruntă ucrainenii în utilizarea armamentului greu. Tancurile Leopard 2 sunt vulnerabile la atacurile dronelor, ca și tancurile în general, se arată într-un document. Cu toate acestea, designul complicat al Leopard 2 îl face dificil de reparat pe câmpul de luptă, ceea ce înseamnă că Leopard-urile avariate trebuie trimise la echipe specializate de reparații din vestul Ucrainei sau chiar să meargă până în Polonia pentru a fi reparate și întreținute.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
/
Duration 0:00
Loaded: 0%
0:00
Progress: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
1x

UPDATE Secretarul de stat american Marco Rubio a descris atacul ca fiind „oribil” și a transmis condoleanțe pentru victime – „Aceasta este o reamintire tragică a motivului pentru care președintele Trump și administrația sa investesc atât de mult timp și energie pentru a pune capăt acestui război și pentru a obține o pace durabilă”, notează Gândul.

UPDATE Cancelarul demisionar al Germaniei, Olaf Scholz, între timp, a declarat că atacul a arătat „cât valorează presupusa disponibilitate a Rusiei pentru pace”. Președintele francez Emmanuel Macron a acuzat Rusia de „desconsiderare flagrantă a vieților omenești, a dreptului internațional și a eforturilor diplomatice ale președintelui Trump”. Descriind atacul drept „barbar”, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a adăugat: „Rusia a fost și rămâne agresorul, încălcând flagrant dreptul internațional. Sunt necesare de urgență măsuri ferme pentru a impune o încetare a focului. Europa va continua să ajungă la parteneri și să mențină o presiune puternică asupra Rusiei până când vărsarea de sânge se va încheia și se va ajunge la o pace justă și durabilă, în termenii și condițiile Ucrainei”.

UPDATE Premierul britanic Sir Keir Starmer și-a exprimat, de asemenea, punctul de vedere, declarându-se „îngrozit de atacurile oribile ale Rusiei asupra civililor din Sumy”. Keir Starmer a spus că acesta este „o reamintire puternică a vărsării de sânge continue comise de Putin. Președintele Volodimir Zelenski și-a arătat angajamentul față de pace, președintele Vladimir Putin trebuie acum să fie de acord cu o încetare completă și imediată a focului, fără condiții – așa cum a făcut Ucraina”.

UPDATE Un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU, António Guterres, a declarat că a fost „profund alarmat și șocat” să afle de atacul cu rachete. Guterres a subliniat sprijinul ONU pentru „eforturi semnificative în vederea unei păci juste, durabile și cuprinzătoare care să susțină pe deplin suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei”, potrivit Biziday.

UPDATE Giorgia Meloni a denunțat „un atac rusesc oribil și laș”, care a avut loc „în această zi sfântă a Duminicii Floriilor, făcând din nou victime civile nevinovate, din păcate inclusiv copii. Condamn cu fermitate această violență inacceptabilă, care contrazice orice angajament real pentru pace. Vom continua să lucrăm pentru a pune capăt acestei barbarii”.

UPDATE Preşedintele chinez Xi Jinping consideră că protecţionismul „nu duce nicăieri” şi că un război comercial nu va avea „niciun câştigător”, a anunţat, luni, presa de stat, citată de AFP, informează News.ro.

UPDATE Victorios în alegerile parlamentare germane de la sfârșitul lunii februarie, Friedrich Merz s-a arătat până acum hotărât să continue să sprijine militar Ucraina. În timp ce cancelarul în funcție Olaf Scholz a refuzat să furnizeze Kievului rachete Taurus capabile să lovească adânc în teritoriul rus, viitorul cancelar este deschis la această posibilitate. „Întotdeauna am spus că aș face acest lucru doar în acord cu partenerii noștri europeni”, a declarat el duminică seara, ca răspuns la o întrebare pe această temă, potrivit Le Figaro.

UPDATE Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Kaja Kallas, a cerut luni să se exercite "presiune maximă asupra Rusiei", pentru că ceea ce Moscova "doreşte cu adevărat" este război în Ucraina şi nu încetarea focului, informează EFE.

UPDATE Preşedintele american Donald Trump cataloghează drept „oribil” bombardamentul soldat duminică, 13 aprilie, cu cel puţin 34 de morți şi 117 răniţi la Sumî, în nord-estul Ucrainei, însă fără să acuze în mod direct Rusia, relatează AFP. Cred că este teribil. Şi mi s-a spus că au făcut o greșeală. Dar cred că este un lucru oribil”, le-a declarat unor jurnaliști preşedintele Statelor Unite, la bordul aeronavei prezidenţiale Air Force One. 

Video Player is loading.
Current Time 0:00
/
Duration 0:00
Loaded: 0%
0:00
Progress: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
1x

UPDATE Grupări asociate Rusiei și Belarusului au lansat un atac cibernetic asupra computerelor echipei de campanie care lucrează pentru primarul Varșoviei. Acesta este candidat la alegerile prezidențiale din Polonia, potrivit RFI.

UPDATE Un cetățean moldovean în vârstă de 32 de ani a fost reținut în Crimeea de către Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) pentru o presupusă colaborare cu serviciile speciale ucrainene, transmite agenția rusă TASS. El e acuzat că ar fi ascuns explozibili destinați aruncării în aer a unei stații de pompare a apei, conform informațiilor furnizate de serviciul rus de informații FSB (urmașul KGB). Important: autoritățile ruse fac deseori acuzații nefondate la adresa unor cetățeni străini pe care îi acuză de spionaj, Moscova instrumentând politic aceste scandaluri. Rusia a pus constant Republica Moldova sub presiune și s-a amestecat fățiș în alegerile prezidențiale de anul trecut, încercând să oprească drumul spre integrarea în UE. FSB a făcut public și numele cetățeanului moldovean – Kurdoglu Evgheniy Mihailovici, născut în 1992, potrivit TASS, citat de G4media.

UPDATE Din Georgia până în Kazahstan, toți ochii sunt ațintiți asupra negocierilor purtate pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Rezultatul acestor negocieri va determina, în ultimă instanță, capacitatea Moscovei de a proiecta influență în jurul granițelor Rusiei. Războiul din Ucraina trebuie să se încheie, scrie Zaur Shiriyev pentru Carnegie Endowment for International Peace. Dar, totodată, contează foarte mult cum se încheie. „Ceea ce iese la iveală seamănă din ce în ce mai mult cu un compromis forțat pe cheltuiala Kievului – o destindere a relațiilor dintre SUA și Rusia, în schimbul teritoriului ucrainean. Dacă agresiunea Moscovei are ca rezultat câștiguri teritoriale, mesajul către vecinii Rusiei va fi clar: puterea are dreptate, independența și suveranitatea sunt condiționate, iar agresiunea dă roade”, avertizează Zaur Shiriyev la începutul analizei sale, potrivit Gândul.

UPDATE „Securitatea lumii este în joc” dacă Rusia continuă să avanseze, a avertizat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat CBS News. El îi cere lui Donald Trump să viziteze Ucraina pentru a vedea cu ochii lui realitatea războiului provocat de Rusia, scrie Kyiv Independent.

UPDATE „Din păcate, cred că relatările rusești prevalează în Statele Unite. Cum poți fi martor la pierderile și suferințele noastre, să înțelegi ce fac rușii și, în același timp, să crezi că nu ei sunt agresorii, că nu ei au început acest război? Acest lucru vorbește despre influența enormă a politicii de informare a Rusiei asupra Americii, asupra politicii americane și a politicienilor americani”, a menționat Zelenski, potrivit G4media.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acordat un interviu pentru CBS News în care a afirmat că se teme că războiul din Ucraina ar putea escalada și mai mult. El crede că acest conflict ar putea escalada într-un război mondial dacă președintele rus Vladimir Putin nu este oprit cu fermitate, potrivit BBC. Interviul a fost înregistrat în Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelenski, la o săptămână după atacul rusesc care a ucis 19 persoane, inclusiv nouă copii. „Dacă nu rămânem fermi, el va avansa și mai mult”, a spus Zelenski. „Aceasta nu este doar o speculație inutilă, amenințarea este reală. Scopul final al lui Putin este de a reînvia imperiul rus și de a revendica teritoriile care sunt acum sub protecția NATO. Având în vedere toate acestea, cred că situația ar putea escalada într-un război mondial”, scrie G4media.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski i-a cerut lui Donald Trump să vină în Ucraina, pentru a vedea cu ochii săi dezastrul cauzat de invazia Rusiei. Comentariile lui Zelenski pentru CBS au fost făcute la câteva ore după ce rachete balistice ruseşti au ucis 34 de persoane şi au rănit mai mult de 100 în oraşul Sumî. „Veniți, vedeți şi apoi haideți să avansăm un plan despre cum să înceteze războiul. Veți înţelege cu cine aveți de-a face. Veți înţelege ce a făcut Putin”, a spus Zelenski, notează Rador.

UPDATE La Odesa, un spital și mai multe locuințe din apropiere au fost avariate. Primarul orașului a publicat imagini cu distrugerile, precizând că „acoperișul și una dintre sălile de operații au fost avariate, dar niciun pacient nu a fost rănit”. De asemenea, au fost afectate clădiri rezidențiale, un drum principal, mai multe mașini și o benzinărie, transmite Biziday.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
/
Duration 0:00
Loaded: 0%
0:00
Progress: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
1x

UPDATE În Zaporojie, o dronă rusească a lovit baza unui bloc de locuințe cu nouă etaje. Impactul a provocat un incendiu violent, însă clădirea a rămas în picioare. La Harkov, rușii au atacat un depozit de alimente, declanșând un incendiu masiv de peste o mie de metri pătrați, care s-a extins la locuințele din apropiere. În toate cazurile, țintele par să fi fost exclusiv civile, scrie Biziday.

UPDATE O analiză Sky News, care încearcă să înțeleagă atacul de duminică de la Sumî, arată că Vladimir Putin “pune la încercare răbdarea lui Donald Trump și își bate joc de încercările SUA de a aduce la masă cele două părți aflate în conflict. Nu pare să-i pese dacă își alienează omologul american, care până în prezent a fost predispus la o ciudată încredere. Poate că ceea ce face Putin este să ridice miza cât de mult poate pentru a demonstra forță – loviturile asupra civililor nu sunt victorii pe câmpul de luptă, dar afectează moralul ucrainenilor. Poate că Putin știe că, dacă își va menține presiunea militară, președintele Trump se va plictisi de un conflict pe care își va da seama că nu-l poate rezolva și se va concentra pe priorităților economiei americane. Sau poate că el crede că Trump își dorește atât de mult o apropiere de Rusia, de o grandioasă întâlnire bilaterală Putin-Trump, încât cadavrele civililor rămase de-a lungul acestui drum, vor deveni detalii uitate atunci când poza celor doi va face, în sfârșit, titlurile din actualitate. Oricum ar fi, președintele Putin pare să nu se grăbească să pună capăt războiului”, scrie Biziday.

UPDATE După succesul loviturii ucrainene cu două rachete antinavă Neptun asupra crucișătorului Moskva în aprilie 2022, Rusia a încercat să îl salveze, desfășurând o amplă operațiune de căutare și salvare. Comandantul marinei ucrainene Oleksii Neizhpapa a declarat acest lucru într-un interviu acordat unei publicații din Odesa, scrie Ukranews. Potrivit comandantului Marinei ucrainene, la o jumătate de oră după atac, nave rusești, inclusiv fregate, nave cu rachete și chiar o navă de recunoaștere, au pornit spre locul incidentului, notează Digi24.

UPDATE Rusia a lansat noaptea trecută 62 de drone. Forțele de apărare aeriană ucrainene au distrus 40 de drone, iar alte 11 au dispărut de pe radar fără a provoca daune. Regiunile Odesa, Donețk, Dnipropetrovsk și Harkov au fost sub atac, au comunicat Forțele Aeriene ale Ucrainei.

UPDATE Ucraina a prezentat primele imagini cu sistemul laser Tryzub (Trident, în limba ucraineană), care poate distruge elicoptere, drone și avioane, la o conferință privind industria de apărare, informează publicația locală Defence Express. Imaginile video au fost difuzate de Vadim Sukharevski, comandantul Forțelor ucrainene de Sisteme fără Pilot, potrivit Libertatea. Acest videoclip a demonstrat funcționarea sistemului ucrainean cu laser Tryzub. Videoclipul, care probabil a fost filmat în timpul testelor sistemului, arată postul de lucru al operatorului, precum și ghidarea sistemului către țintă cu ajutorul unui joystick. Pentru prima dată, au fost anunțate și informații detaliate privind razele de acțiune ale sistemului ucrainean cu laser: - distrugerea dronelor de atac, a bombelor aeriene, precum și a rachetelor de croazieră și balistice este posibilă la o distanță de până la 3 km; - distrugerea dronelor, elicopterelor și chiar a avioanelor – la o distanță de până la 5 km; - orbirea (suprimarea optică) a dronelor, rachetelor de croazieră, elicopterelor și avioanelor – la o distanță de până la 10 km.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
/
Duration 0:00
Loaded: 0%
0:00
Progress: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
1x
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1145: Rusia ucide de Florii, Trump prelungește sancțiunile, iar Kievul începe reparațiile la Cernobîl
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1144: Kellogg își retrage sugestia privind împărțirea Ucrainei. Negocieri tot mai tensionate
/VIDEO/ Unde e Iurie Radulov acum? Ministerul anunță când va fi gata ancheta eliberării criminalilor periculoși
/VIDEO/ Unde e Iurie Radulov acum? Ministerul anunță când va fi gata ancheta eliberării criminalilor periculoși
/PROMO/ Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas - de la 19:55, la „Cutia Neagră”
/PROMO/ Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas - de la 19:55, la „Cutia Neagră”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1155: Atac în Rusia și „problema 2027”. Moldova e vizată, Zelenski refuză oferta SUA, iar Trump îl critică
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1155: Atac în Rusia și „problema 2027”. Moldova e vizată, Zelenski refuză oferta SUA, iar Trump îl critică
/VIDEO/ Propagandă, îmbrăcată în suferință: Cum sunt folosite emoțiile pentru a submina acțiunile organelor de drept
/VIDEO/ Propagandă, îmbrăcată în suferință: Cum sunt folosite emoțiile pentru a submina acțiunile organelor de drept
Succesorii lui Netanyahu? Cel puțin doi politicieni cu origini în R. Moldova ar putea pretinde la funcția de premier al Israelului
Succesorii lui Netanyahu? Cel puțin doi politicieni cu origini în R. Moldova ar putea pretinde la funcția de premier al Israelului

externe

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 566: Succesorii lui Netanyahu și proteste contra Hamas în Gaza. ONU cere informații Iranului

24 aprilie 2025, ora 08:50

Cel puțin doi politicieni din Israel, cu rădăcini moldovenești ar putea pretinde la fotoliul de viitorul premier al acestui stat. Declarația a fost făcută de ambasadorul Republicii Moldova în Israel, Alex Roitman în ediția de miercuri, 23 aprilie a emisiunii „Новая неделя” de la TV8. Între timp, pe străzile din Gaza, tot mai mulți palestinieni își exprimă deschis sfidarea față de gruparea militantă Hamas, care conduce Fâșia de aproape 20 de ani. Totodată, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas cere miercuri Hamasului să elibereze ultimii ostatici ţinuţi în Fâşia Gaza.

Între timp, Agenția de supraveghere nucleară a ONU a cerut Iranului miercuri să explice prezența unor tuneluri în jurul unuia dintre siturile sale nucleare, iar guvernul pakistanez va convoca joi Comitetul de securitate națională.

UPDATE Cel puțin doi politicieni din Israel, cu rădăcini moldovenești ar putea pretinde la fotoliul de viitorul premier al acestui stat. Declarația a fost făcută de ambasadorul Republicii Moldova în Israel, Alex Roitman în ediția de miercuri, 23 aprilie a emisiunii „Новая неделя” de la TV8.  „În politica din Israel sunt implicați mai mulți reprezentanți ai evreilor basarabeni”, a spus diplomatul. Este vorba despre fostul ministru de Interne Avigdor Liberman, care s-a născut în Moldova și actualul ministru de Externe al Israelului, Ghideon Saar. Ultimul a declarat în timpul unei vizite recente în țara noastră că bunicul său era originar din Chișinău. „Cel puțin acești doi candidați ar putea aspira la funcția de premier după următoarele alegeri din Israel”, a menționat Alex Roitman. În prezent, premier al Israelului este Beniamin Netanyahu. În statul Israel locuiesc în jur de 70 de mii de cetățeni cu origini din Republica Moldova.

UPDATE Pe străzile din Gaza, tot mai mulți palestinieni își exprimă deschis sfidarea față de gruparea militantă Hamas, care conduce Fâșia de aproape 20 de ani, relatează joi BBC, conform Mediafax. „Lumea crede că Gaza înseamnă Hamas și Hamas înseamnă Gaza”, a declarat Moumen al-Natour, un avocat din Gaza și fost deținut politic. „Nu noi am ales Hamas și acum Hamas este hotărâtă să conducă Gaza și să ne lege soarta de a sa. Hamas trebuie să se retragă”, a adăugat el. De când Hamas a preluat controlul asupra Gazei în 2007 prin înlăturarea violentă a rivalilor politici, la un an după ce câștigase alegerile naționale, au avut loc trei războaie majore cu Israelul și două conflicte mai mici.

UPDATE Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas cere miercuri Hamasului să elibereze ultimii ostatici ţinuţi în Fâşia Gaza, unde cel puţin 25 de persoane au fost ucise în bombardamente israeliene, potrivit salvatorilor, relatează AFP, conform News.ro. La Ramallah, în Cisiordania, preşedintele plaestinian a acuzat Hamasul de faptul că a furnizat Israelului „pretexte să comită crime în Fâşia Gaza, cel mai flagrant (dintre pretexte) fiind deţinerea unor ostatici”. „Poporul nostru plăteşte preţul acestui lucru (...). Eliberaţi-i”, a tunat Mahmoud Abbas, care nu exercită nicio autoritate în Fâşia Gaza după ce Hamasul a preluat puterea în enclavă în 2007.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
/
Duration 0:00
Loaded: 0%
0:00
Progress: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
1x

video: yt/AI Jazeera English

UPDATE Agenția de supraveghere nucleară a ONU a cerut Iranului miercuri să explice prezența unor tuneluri în jurul unuia dintre siturile sale nucleare, exprimându-și în același timp speranța că discuțiile dintre Teheran și Statele Unite vor continua, scrie AFP, conform Agerpres. Institutul pentru Știință și Securitate Internațională, un think tank cu sediul la Washington, a publicat miercuri imagini din satelit ale sitului nuclear de la Natanz, arătând un nou tunel situat în apropierea unui tunel mai vechi, precum și un nou perimetru de securitate. „Am ridicat de mai multe ori această problemă și voi continua să o fac”, a declarat Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), în timpul unei vizite la Washington.

UPDATE Diplomaţia rusă a anunţat miercuri că talibanii ar putea numi un ambasador la Moscova, o nouă măsură vizând să accelereze o apropiere în curs între Rusia şi Kabul, izolat pe scena internaţională, relatează AFP, conform News.ro. Acest anunţ intervine la şase zile după retragerea de către Curtea Supremă rusă a mişcării talibane de pe lista organizaţiilor declarate teroriste în Rusia, o altă etapă simbolică importantă.

UPDATE Guvernul pakistanez va convoca joi Comitetul de securitate națională „pentru a răspunde comunicatului executivului indian”, a anunțat miercuri seara - pe platforma X- vicepremierul Ishaq, dar și ministrul de externe, informează AFP, conform Agerpres. Acest organism compus din înalți responsabili civili și militari nu se reunește decât în cazuri extreme.

UPDATE Ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, urmează să se adreseze unei audiențe la Universitatea Yale, la o zi după ce a fost onorat la un dineu fastuos în stațiunea Mar-a-Lago a lui Donald Trump, relatează The Guardian, conform Mediafax. Ben-Gvir, care a fost condamnat în trecut pentru sprijinirea terorismului și a fost considerat persona non grata în timpul administrației Biden, a participat marți la un eveniment de strângere de fonduri în stațiunea din Florida, unde a vorbit participanților despre noile măsuri dure aplicate împotriva prizonierilor palestinieni. „Iubesc foarte mult poporul american”, le-a spus Ben-Gvir participanților prin intermediul unui translator. „Avem un război comun împotriva jihadului”, a adăugat oficialul. Trump a fost absent de la eveniment, dar purtătorul de cuvânt al lui Ben-Gvir a declarat că ministrul s-a întâlnit cu „zeci de oameni de afaceri de rang înalt din Miami” și cu șeful majorității republicane din Camera Reprezentanților, Tom Emmer, potrivit Times of Israel.

UPDATE Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu aproape 3%, după ce surse apropiate discuţiilor au indicat că OPEC+ ia în considerare accelerarea ritmului de creştere a producţiei de petrol în luna iunie, relatează Reuters, conform News.ro. Totuşi, pierderile au fost limitate de o informaţie conform căreia administraţia Trump ar putea reduce tarifele la importurile din China. Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au coborât cu 1,83 dolari, respectiv cu 2,71%, ajungând la 65,61 dolari pe baril, în timp ce ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 1,91 dolari, sau cu 3%, până la 61,76 dolari pe baril.

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 565: Delegație franceză în Irak și rachetă din Yemen. Mesaj de condoleanță postat din greșeală
/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 564: Doliu în Gaza și preț în scădere la petrol. Liderii arabi l-au omagiat pe Papa Francisc
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Pediatra care a îngrijit mii de copii, dar niciodată pe ai săi. Cum o poți ajuta pe mătușa Parascovia
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Pediatra care a îngrijit mii de copii, dar niciodată pe ai săi. Cum o poți ajuta pe mătușa Parascovia
/PROMO/ Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas - de la 19:55, la „Cutia Neagră”
/PROMO/ Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas - de la 19:55, la „Cutia Neagră”
/VIDEO/ După 14 ani în Italia, s-a întors acasă și a deschis o brutărie: „M-am îndrăgostit de pâine pentru toată viața”
/VIDEO/ După 14 ani în Italia, s-a întors acasă și a deschis o brutărie: „M-am îndrăgostit de pâine pentru toată viața”
/VIDEO/ Propagandă, îmbrăcată în suferință: Cum sunt folosite emoțiile pentru a submina acțiunile organelor de drept
/VIDEO/ Propagandă, îmbrăcată în suferință: Cum sunt folosite emoțiile pentru a submina acțiunile organelor de drept
/VIDEO/ Preț minim istoric la motorină și ieftinire continuă la benzină: Cât vor costa carburanții pe 19, 20 și 21 aprilie 2025
/VIDEO/ Preț minim istoric la motorină și ieftinire continuă la benzină: Cât vor costa carburanții pe 19, 20 și 21 aprilie 2025
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok