Vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei, Gheorghe Leiciu a comentat Curții Constituționale potrivit căreia, procurorul-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia urmează a fi selectat și numit pe deplin și exclusiv de către Consiliul Superior al Procurorilor și procurorul general.
Gheorghe Leiciu a catalogat hotărârea Înaltei Curți drept una politică, sugerând că în spate s-ar afla guvernarea, interesată să își mențină puterea.
„Asemenea acțiuni depășesc nu doar depășesc prevederile Constituției, ci și etica politică și bunul simț. Suntem perfect conștienți că decizia este definitivă și nu poate fi discutată, suntem conștienți că nu există alte autorități care să o conteste, dar este una politică. Sperăm ca Parlamentul și autoritățile să înțeleagă nocivitatea acestei decizii”, a declarat Gheorghe Leiciu pentru presa locală.
Amintim că Curtea Constituțională a hotărât ca procurorul-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia să fie selectat și numit pe deplin și exclusiv de către Consiliul Superior al Procurorilor și Procurorul General. Astfel, instanța supremă a admis sesizarea procurorului general, Ion Munteanu, privind numirile în această funcție.
Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, au fost contestate Art. 21 din Legea nr. 344/1994 privind statutul juridic special. Astfel, „Curtea Constituțională a constatat că dispozițiile contestate sunt incompatibile cu Legea Supremă, afectând arhitectura constituțională a autorității judecătorești și punând în pericol independența procurorilor”.
În sesizarea depusă de Ion Munteanu la data de 29 ianuarie 2025, se indică faptul că numirea procurorului teritorial exclusiv pentru autonomia găgăuză, presupune un tratament administrativ diferit față de alte administrații locale, iar din punct de vedere etnic, față de alte etnii de pe teritoriul Moldovei.
Astfel, normele actuale contravin principiului separației puterilor în stat, dispozițiilor referitoare la autonomia Procuraturii, precum și prevederilor ce stabilesc competențele exclusive ale Consiliului Superior al Procurorilor și ale Procurorului General.
Conform legislației în vigoare, până la acest moment, candidatul la funcția de procuror-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia era selectat de Adunarea Populară a Găgăuziei și propus Consiliului Superior al Procurorilor pentru verificare.
De cealaltă parte, reprezentanții din Autonomia Găgăuză au criticat dur hotărârea Curții, precizând că este una politică.
„Guvernarea încalcă în mod deschis înțelegerile pe care s-a consolidat existența autonomiei în cadrul unui stat unitar. Regimul politic a trecut toate granițele permise. S-a început dezmembrarea sistemică a autonomiei Găgăuze și asta nu este o exagerare, este exact ceea ce se întâmplă”, a declarat vicepreședintele Comitetului Executiv al Găgăuziei, Victor Petrov.