În schema ilegală creată și condusă de fugarul condamnat Ilan Șor fiecare membru avea valoarea sa financiară. Colegii noștri de la Cutia Neagră PLUS au analizat minuțios sentința de condamnare a deputatului Nesterovschi și au obținut o listă cu salariile oficiale și neoficiale pe care Șor le oferea angajaților din cadrul organizațiilor sale teritoriale, care se ocupau de racolarea aleșilor locali, a protestatarilor și a alegătorilor.
Deputaților socialiști care migrau în echipa sa, spre exemplu, Șor le achita un fel de „salariu pentru loialitate” în valoare de 5.000 de dolari pe lună. Toate aceste detaliile se regăsesc în hotărârea judecătorească în privința lui Nesterovschi în care procurorii fac trimitere la înregistrări video și audio care ar proba finanțarea ilegală a Partidului Renaștere.
Un primar racolat din altă formațiune era plătit inițial cu sume unice între 5 mii și 10 mii de dolari, plus un salariu lunar de la 10 la 20 de mii de lei.
Pentru întreținerea unei organizații teritoriale se cheltuiau circa 35 de mii de lei pe lună. Președintele unei organizații și vicepreședinții aveau câte 10 mii de lei salariu.
Pentru chiria oficiului lui Nesterovschi, Ilan Șor plătea o mie de euro pe lună, dar se declarau oficial doar 5.000 de lei.
Juristul primea 5.000 de lei pentru două ore de lucru pe zi.
Protestatarii erau plătiți cu 200 de lei pe zi, chiar dacă Șor era gata să achite 400 de lei.
„Desigur că îmi povestea în detalii cât ar costa o organizație teritorială, întreținerea unei organizații. Îmi spunea că Șor mereu achită sediile, birotica și toate celelalte”, a menționat lidera ALDE, Arina Spătaru.
De asemenea, în timpul unor percheziții din septembrie 2023, efectuate în mașina lui Nesterovschi, au fost găsite câteva foi cu înscrisuri de ciornă ce ar confirma faptul că deputatul se ocupa de racolarea și achitarea aleșilor locali din nordul țării pentru a crește Partidul Renaștere. Nesterovschi i-a descris Arinei Spătaru și modalitatea prin care primea banii transmiși de Șor pentru activitatea Partidului Renaștere.
„Formula era următoarea: el își lasă mașina lui undeva parcată, locația era discutată în prealabil. O lăsa deschisă. Poate să iasă până la WC sau să servească o cafea și când revenea în mașină, de obicei pe ușa șoferului, el găsea acest pachet cu bani. Referitor la salarizarea deputaților, Nesterovschi mi-a recunoscut că Șor plătea câte 5000 de dolari. De fiecare dată când îl întrebam de sume concrete el încerca să ascundă, să vocifereze cumva în șoaptă, sau prin gesturi sau lua telefonul mobil și forma suma în telefon ca să nu vorbească”, a punctat lidera ALDE, Arina Spătaru.
Vasile Bolea, unul dintre deputații care a aderat la Partidul Renaștere, neagă faptul că primea câte 5.000 de dolari de la Șor.
„Nu a existat niciun fel de plată. Întrebarea respectivă mi-a fost acordată și de procurorul pe caz atunci când am fost în calitate de martor din partea apărării pe dosarul Irinei Lozovan. Lucrul ăsta este o confuzie și se vede că a fost un joc în care ambii jucători, cei care discutau amabil despre unele chestii s-au încâlcit”, a subliniat membru al partidului Renaștere, Vasile Bolea.
„Când cineva pur și simplu spune că așa este fără să-ți arate ceva concret, unde asta are loc și cine face asta e mult mai dificil să poți acumula probe cum am acumulat în cazul Lozovan și Nesterovschi, plus cazul Guțul și președinții de organizații teritoriale care deja au fost trimiși în judecată. Aceste lucruri au fost și pot fi în continuare investigate în cadrul acestui dosar”, a menționat ex-șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.
Dosarul lui Nesterovschi este doar un episod din ancheta procurorilor ce vizează finanțarea ilegală a unor partide politice de către un grup criminal organizat condus de Ilan Șor. Deputatul Alexandr Nesterovschi a fost primul condamnat la 12 ani de închisoare, dar a reușit să fugă în regiunea transnistreană.
Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că a fost ascuns pe teritoriul Ambasadei Federației Ruse din Chișinău și apoi transportat în stânga Nistrului cu o mașină a misiunii diplomatice.
Pe 31 martie a primit 6 ani de închisoare și deputata Irina Lozovan, care a migrat împreună cu Nesterovschi de la PSRM la Partidul Renaștere. Aceasta a fost acuzată de coruperea primarului din Ocnița, care urma să primească 1 milion de lei pentru a trece la Renaștere. Și Irina Lozovan a fugit în Transnistria înainte de a-și afla sentința.