Din 2025, Gazprom nu mai livrează gaze naturale în regiunea transnistreană. În prezent, regimul de la Tiraspol achiziționează gaze de pe piața internațională prin intermediul unui trader european, cu sprijinul creditului rusesc. Această formulă a fost acceptată de autoritățile de la Chișinău în schimbul unor condiționalități. Cât de (ne)respectate au fost totuși s-a discutat în cadrul emisiunii „Alo, TV8”.
„Noi permitem acest tranzit, iar Tiraspolul va întreprinde câteva acțiuni care să demonstreze deschidere: eliberarea deținuților politici, rezolvarea problemei liceului din Rîbnița, păstrarea televiziunii publice moldovenești în grilă, scoaterea posturilor de control instalate în 2022”, declara prim-ministrul Dorin Recean.
La scurt timp după anunț, Tiraspolul a eliberat primul deținut ilegal, Anton Malîșev. Însă mica victorie diplomatică s-a transformat într-un scandal: Malîșev a fost arestat de poliția moldovenească, fiind condamnat anterior pentru trafic de droguri.
„În opinia mea, a fost un joc nu prea cu bună-credință, realizat de administrația de la Tiraspol, având în vedere modul cum a fost gestionată situația cu deținuții politici, având în vedere că persoane care s-au declarat ca fiind eliberate, defapt nu au fost eliberate, se află în continuare în detenție și nu a existat nici un follow-up din partea Guvernului, pe marginea acelor persoane care pe bună dreptate au statut de deținuți politic”, a menționat avocatul în cadrul Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru.
Pe 19 februarie a fost eliberat cel mai în vârstă deținut politic, Mihail Ermurachi, condamnat pentru că l-a numit „marionetă” pe Vadim Krasnoselski. Deocamdată, autoritățile separatiste nu au răspuns integral listei formulate de Chișinău.
„Eliberarea deținuților politici, deși numărul limitat de persoane au fost eliberate, Chișinăul nu a primit confirmări scrise din partea Tiraspolului. Ultimul continuă să rețină persoane pe criterii politice”, a declarat pentru TV8 consultantul principal al Biroului politici de reintegrare, Mariana Sarî.
Merită de subliniat faptul că Guvernul de la Chișinău consideră toate persoanele aflate în penitenciarele din Transnistria deținuți politici. Totodată, în lipsa unor mecanisme de control, nu există date exacte privind numărul acestora.
„Cu regret, lista persoanele care sunt condamnate pe dosare cu caracter politic este mult mai mare, decât lista cu care a operat guvernul. Guvernul a operat cu lista dosarelor care au fost asistate de către Asociația Promo-LEX, dar în realitate după ce au fost eliberați câțiva deținuți, inclusiv domnul Ermurachi, ultimul, la asociația Promo-LEX am avut foarte multe apeluri, foarte multe solicitări, de la rude ale persoane care au dosare similiare cu cele ale lui Ermurache, ale lui Pogorlețchi”, spune avocatul Vadim Vieru.
O altă condiționalitate pentru Tiraspol și o promisiune a Chișinăului viza rezolvarea problemei liceului din Rîbnița, care a rămas fără sediu în 2004.
„Sperăm foarte mult că în viitorul apropiat să avem acest sediu, după atâția ani și atâta timp de discuție, reîntors. Sigur că clădirea este într-o stare avariată, este într-o stare proastă. Avem nevoie de a face acolo investiții. Existau posibilități de investiții în această școală, dar ca să facem astfel de investiții trebuie să știm foarte clar cui îi aparține. Că suntem noi proprietarii”, declara viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
La sfârșitul lunii februarie, autoritățile constituționale au efectuat o vizită la față locului. Aceasta a fost singura manifestare de deschidere a regimului separatist. Realitățile de la fața locului nu s-au schimbat, iar cei 200 de elevi continuă să studieze într-o grădiniță închiriată. Prin urmare, și această condiție rămâne neîndeplinită, iar soluția incertă.
„De la Tiraspol se așteaptă garanții scrise în privința transmiterii acestei infrastructuri la balanța Ministerului Educației și Cercetării, asigurării accesului specialiștilor de profil din Republica Moldova pentru definitivarea proceselor până la etapa de dare în exploatare a clădirilor pentru buna desfășurare a procesului de studii”, a subliniat Mariana Sarî.
Cu regret, autoritățile de la Tiraspol au reușit să mimeze îndeplinirea celor două condiții, iar autoritățile de la Chișinău continuă doar să monitorizeze, fără a veni cu măsuri care să impună respectarea angajamentelor asumate.