Regizorul „Singur acasă” regretă că Donald Trump apare în film: „A devenit un blestem”
15 aprilie 2025, ora 20:00
Regizorul american, Chris Columbus, spune că a ajuns să considere apariția lui Donald Trump în filmul său „Home Alone 2: Lost in New York” (Singur acasă 2: Pierdut în New York) drept „un bolovan legat de gât” pe care și-ar dori să-l poată înlătura, dar că se teme că actuala administrație de la Casa Albă l-ar putea expulza dacă ar decide să elimine acea scenă de acum mai bine de 30 de ani, potrivit hotnews.ro.
„A devenit un blestem”, a declarat Columbus pentru San Francisco Chronicle într-un interviu publicat luni. „A devenit un bolovan legat de gâtul meu. Aș vrea pur și simplu să nu mai fie acolo”, a subliniat el.
Deși s-a născut și a crescut în SUA, regizorul cu origini italiene, rezident al orașului San Francisco, a spus că se teme că „va trebui să se întoarcă în Italia sau ceva de genul” dacă ar șterge scurta apariție a lui Trump în filmul său. Interviul acordat de acesta a fost publicat în aceeași zi în care Donald Trump a declarat că și-ar dori să expulzeze inclusiv cetățeni americani în El Salvador, țara central-americană cu care Washingtonul are un acord privind încarcerarea unor infractori violenți.
Comentariile lui Columbus, făcute înainte de un omagiu ce urmează să-i fie adus la cea de-a 68-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la San Francisco, readuc în atenție o controversă începută în 2020, spre finalul primului mandat prezidențial al lui Trump. Regizorul ambelor filme Home Alone a declarat la momentul respectiv pentru Business Insider că apariția lui Trump în al doilea lungmetraj a fost o condiție impusă de acesta pentru a putea filma în hotelul Plaza din New York, care îi aparținea la acea vreme.
Trump, cunoscut atunci mai ales ca magnat imobiliar, „s-a impus cu forța în film”, a spus Columbus pentru Business Insider, descriind cum apariția sa în peliculă s-a adăugat la o taxă deja plătită. El a susținut că Trump i-a spus: „Singura cale prin care poți folosi hotelul Plaza e dacă apar și eu în film”.
Donald Trump afirmă că a fost „implorat” să apară în al doilea film „Home Alone”
În decembrie 2023, în perioada în care filmele Home Alone sunt redifuzate și în SUA în preajma Crăciunului, Trump a scris despre acest subiect pe platforma sa Truth Social și l-a acuzat pe Columbus că minte. A spus că echipa regizorului „l-a implorat” să accepte apariția de tip cameo și că prezența sa s-a dovedit a fi „grozavă pentru film”.
Columbus a ales să nu răspundă imediat acestor afirmații. Totuși, în interviul de luni, regizorul a ținut să precizeze: „Nu mint… Nu există nici o lume în care aș ruga o persoană care nu este actor să apară într-un film. Dar eram disperați să obținem hotelul Plaza”.
Regizorul a declarat de asemenea că instinctul său inițial a fost să elimine scena și regretă că s-a răzgândit după ce spectatorii unei proiecții din Chicago „au aplaudat… și au aplaudat… și au crezut că e hilar”.
„Nu mi-am imaginat niciodată că o să fie considerat hilar”, a spus Columbus, referindu-se la scena de șapte secunde în care Trump îi dă indicații personajului interpretat de Macaulay Culkin în interiorul hotelului Plaza.
Ideea de a-l elimina pe Trump din Home Alone 2 – film care a încasat 359 de milioane de dolari la box office și a fost al treilea cel mai profitabil film al anului 1992 – a mai fost testată în trecut.
Susținătorii lui Trump s-au plâns în 2019, când o variantă a filmului difuzată la televiziunea canadiană a eliminat secvența cu acesta. Apoi, la începutul lui 2021, chiar Culkin a declarat că e „complet de acord” cu ideea de a-l elimina digital pe Trump din film.
Cine sunt oamenii din umbră care creează partidele marca Ilan Șor? Cât costă coruperea demnitarilor și cum sunt puse pe roate formațiuni politice proeuropene și unioniste la comanda fugarului de la Moscova? Aflați mecanismele din laboratorul politic al celui mai controversat personaj al momentului într-o nouă anchetă Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
De ce investitorii mari pleacă din Republica Moldova? Cum putem atrage investiții străine? De unde țara noastră poate aduce mai multă forță de muncă? Ce trebuie să facă statul pentru a asigura o creștere economică veritabilă? Răspunsurile le aflați de la invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS, omul de afaceri Vasile Tofan.
Cutia Neagră PLUS
Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva afaceriști. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
/VIDEO/ Glume, critici și laude: Reacția unor locuitori din Chișinău la faptul că orașul este în topul fericirii
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas
Medic moldovean, ucis într-un accident în Italia: Cum s-a întâmplat tragedia
/VIDEO/ Propagandă, îmbrăcată în suferință: Cum sunt folosite emoțiile pentru a submina acțiunile organelor de drept
/FOTO/ Accident mortal în Halahora de Sus: Șoferul era beat și a fost reținut
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1161: Atac lângă Moldova și „cel mai rău lucru”. Rusia amenință NATO și respinge oferta lui Zelenski
/VIDEO/ De la „genocid” la „eliberare”: Cum își justifică Federația Rusă invazia în Ucraina – de la 19:55, doar la „Alo, TV8”
Stare de alertă după ce un deținut a evadat. ANP: Apelați urgent 112 dacă îl vedeți
/VIDEO/ Verde-n ochi: Scheletele din dulap și curățenia pre-electorală. Două scandaluri politice care au zguduit Moldova
/VIDEO/ Glume, critici și laude: Reacția unor locuitori din Chișinău la faptul că orașul este în topul fericirii
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas
Medic moldovean, ucis într-un accident în Italia: Cum s-a întâmplat tragedia
/VIDEO/ Propagandă, îmbrăcată în suferință: Cum sunt folosite emoțiile pentru a submina acțiunile organelor de drept
/FOTO/ Accident mortal în Halahora de Sus: Șoferul era beat și a fost reținut
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1161: Atac lângă Moldova și „cel mai rău lucru”. Rusia amenință NATO și respinge oferta lui Zelenski
/VIDEO/ De la „genocid” la „eliberare”: Cum își justifică Federația Rusă invazia în Ucraina – de la 19:55, doar la „Alo, TV8”
Stare de alertă după ce un deținut a evadat. ANP: Apelați urgent 112 dacă îl vedeți
/VIDEO/ Verde-n ochi: Scheletele din dulap și curățenia pre-electorală. Două scandaluri politice care au zguduit Moldova
/VIDEO/ Glume, critici și laude: Reacția unor locuitori din Chișinău la faptul că orașul este în topul fericirii
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas
Medic moldovean, ucis într-un accident în Italia: Cum s-a întâmplat tragedia
/VIDEO/ Propagandă, îmbrăcată în suferință: Cum sunt folosite emoțiile pentru a submina acțiunile organelor de drept
/FOTO/ Accident mortal în Halahora de Sus: Șoferul era beat și a fost reținut
externe
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1161: Atac lângă Moldova și „cel mai rău lucru”. Rusia amenință NATO și respinge oferta lui Zelenski
Rusia a atacat din nou cu drone porturile ucrainene de pe Dunăre, la câțiva kilometri de România și Republica Moldova. Autoritățile ucrainene anunță că atacurile rusești din ultimele 24 de ore au provocat moartea a cel puțin 8 civili și rănirea altor 24, informează Mediafax. Printre victime se numără și o fetiță de 12 ani. Ministerul Apărării de la București anunţă că, în contextul atacurilor la granița cu Ucraina, a fost instituită alertă aeriană în județul Tulcea şi fiind emis mesaj RO-Alert pentru avertizarea populaţiei.
The media could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Vladimir Putin a anunțat, luni, un armistițiu de trei zile, în 8-10 mai, dar Volodimir Zelenski nu are încredere în intențiile președintelui rus. Acesta spune că este doar o tentative de manipulare, conform Adevărul. Totodată, vicepreședintele SUA spune că „ucrainenii nu câștigă războiul”, iar prelungirea lui va escalada riscul unui război nuclear.
UPDATE „Cel mai rău lucru care se poate întâmpla în relațiile SUA-Ucraina este atunci când Trump își va pierde orice interes față de Ucraina”, a spus pentru Financial Times Oleksandr Merejko, deputat în partidul de guvernământ al lui Zelenski și șef al comisiei pentru afaceri externe a parlamentului. Acest lucru, a spus el, „ar putea fi perceput de Putin ca o permisiune tacită din partea SUA de a escalada războiul”, scrie Gândul.
UPDATE Consilierul preşedintelui Vladimir Putin pe probleme maritime Nikolai Patruşev, şeful Colegiului naval rus, a declarat marţi, într-un interviu acordat agenţiei de stat TASS, că Rusia nu a ajuns încă la finalul războiului în Ucraina, iar viitorul oraşului-port Odesa "nu este legat de regimul de la Kiev", aceste comentarii intervenind pe fondul declaraţiilor Casei Albe şi a preşedintelui american Donald Trump despre necesitatea îngheţării războiului în Ucraina în următoarele zile, transmite platforma media independentă rusă Aghentsvo, scrie Agerpres.
UPDATE Autorităţile din Dnipropetrovsk au anunţat marţi evacuarea forţată a familiilor cu copii din patru aşezări din estul acestei regiuni din centrul Ucrainei, de a cărei graniţă administrativă încearcă să se apropie de luni de zile trupele ruse din regiunea vecină Doneţk, relatează agențiile de știri EFE şi Interfax-Ukraina, citate de Agerpres.
UPDATE Președintele Franței, Emmanuel Macron, a avertizat că va crește presiunea asupra Moscovei pentru a o determina să semneze un acord de pace cu Kievul, în urma întâlnirii de la Roma cu liderii Ucrainei, SUA și Marii Britanii, scrie Gândul. „Suntem mai aproape ca niciodată de un armistițiu”, a declarat Macron, citat de Paris Match.
UPDATE Premierul italian Giorgia Meloni a criticat dur armistițiul de trei zile propus de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina, conform unui articol publicat de POLITICO. Meloni a declarat că acest armistițiu este „decisiv insuficient” și că Rusia trebuie să demonstreze că dorește să încheie conflictul.
UPDATE Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a lansat amenințări împotriva țărilor care au aderat recent la NATO, susținând că acestea au devenit automat ținte pentru forțele armate ruse, „inclusiv potențiale atacuri de represalii și chiar componente nucleare”, potrivit Pravda.
UPDATE Autoritățile ruse au extins unitățile militare la granița cu Finlanda și Norvegia în ultimii ani, informează The Wall Street Journal (WSJ), citând imagini din satelit furnizate de Planet, o companie comercială de imagini prin satelit cu sediul în SUA.
UPDATE Corpul jurnalistei ucrainene Viktoria Roșchina, ucisă și torturată într-o închisoare din Rusia, a fost returnat fără unele organe interne, arată o investigație a organizației Forbidden Stories, citată marți de Kyiv Independent.
UPDATE În timp ce Kievul și Washingtonul lucrează la un acord care va oferi Statelor Unite o parte din bogățiile minerale ale Ucrainei, ucrainenii care trăiesc cu filamente de fier sub picioarele lor au un mesaj pentru Donald Trump: nu profitați de noi, aceste resurse sunt ale noastre, scrie Reuters.
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin continuă să refuze orice încetare a focului, cu excepția celor care îi favorizează eforturile de război, potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), scrie marți Sky News.
UPDATE Franța a acuzat agenția de informații a forțelor armate a Rusiei GRU de o serie de atacuri cibernetice, inclusiv asupra unor ministere, firme din sectorul de apărare și think tank-uri, potrivit Gândul. „Din 2021, acest modus operandi a fost folosit pentru a compromite o duzină de entități franceze”, a transmis ministerul, potrivit Reuters.
UPDATE Uniunea Europeană are în vedere continuarea procesului de aderare cu Republica Moldova, lăsând în urmă Ucraina, în contextul în care Ungaria blochează eforturile de aderare ale Kievului, transmite pagina de limbă engleză a Radio Europa Liberă.
UPDATE Moscova a transmis luni un mesaj amenințător Estoniei prin vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în contextul exerciţiilor NATO de amploare care urmează să se desfășoare în această ţară baltică între 5 şi 23 mai, relatează agenţiile de presă Ukraine Today şi Unian, potrivit Agerpres. Estonia "este folosită în scopuri de prospecţie. Rezultatul unei astfel de pierderi a gândirii critice este întotdeauna trist", a afirmat Zaharova, susţinând că autorităţile estone ar trebui "să se uite la Ucraina şi să tragă concluzii!".
UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, marți, că Rusia nu este dispusă să accepte propunerea unui armistițiu de 30 de zile, sugerat anterior de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează agenția rusă TASS, citată de Ukrainska Pravda.
UPDATE Propunerea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru o încetare imediată și completă a focului pentru 30 de zile este în prezent „imposibilă”, a declarat Kremlinul, potrivit presei de stat ruse, citată de Newsweek.
UPDATE Rusia a lansat noaptea trecută 137 de drone de diferite tipuri, iar apărarea aeriană ucraineană a doborât 37 în estul, nordul, sudul și centrul țării. Alte 47 de drone cu rol de ținte false au dispărut de pe radar fără consecințe negative, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Atacul aerian a vizat regiunile Harkov, Donețk, Dnipropetrovsk și Kiev. În capitală au fost doborâte trei drone și au izbucnit mai multe incendii, fiind înregistrați trei răniți, potrivit Ukrainska Pravda.
UPDATE O fetiță de 12 ani a fost ucisă într-un atac cu drone al forțelor ruse în estul Ucrainei, au anunțat marți autoritățile locale. Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lîsak, a transmis pe Telegram că a avut loc „un nou atac masiv cu drone”, precizând că o fetiță de 12 ani a murit, iar o altă fetiță de șase ani și doi adulți au fost răniți. Potrivit serviciilor de salvare, „copiii au fost prinși sub dărâmături”, când o dronă a lovit o casă din districtul Samarivski. Fata de 12 ani „a murit în drum spre spital”, în timp ce cealaltă fetiță a primit îngrijiri medicale, potrivit aceleiași surse, care a adăugat că „părinții lor au fost și ei răniți, dar au refuzat să fie internați în spital”, potrivit Spotmedia.
The media could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
UPDATE Volodimir Zelenski a primit rapoarte de la Serviciul de Informații Externe al Ucrainei conform cărora membri ai comandamentului superior al forțelor armate ruse au fost uciși. „Șeful Serviciului de Informații Externe a raportat despre eliminarea persoanelor din comandamentul superior al forțelor armate ruse. Justiția vine inevitabil”, a scris președintele ucrainean pe Telegram. El nu a dat detalii despre numărul, numele și funcțiile ofițerilor superiori ruși eliminați de forțele ucrainene. De asemenea, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei i-a prezentat lui Zelenski măsurile suplimentare de contracarare a rețelelor de agenți ruși din Ucraina și a sabotorilor, relatează Ukrainska Pravda.
UPDATE Recunoașterea oficială a anexării Crimeei de către Rusia ar submina grav ordinea internațională și ar ridica serioase probleme juridice, avertizează unii experți, în contextul în care Kremlinul a catalogat această concesie drept „imperativă” pentru rezolvarea conflictului cu Ucraina, scrie Spotmedia. Potrivit analiștilor citați de Kiev Post, o astfel de înțelegere ar reprezenta o abatere radicală de la principiile ordinii internaționale stabilite după Al Doilea Război Mondial, bazate pe interzicerea folosirii forței pentru modificarea granițelor.
UPDATE Afirmația potrivit căreia „Ucraina nu va câștiga războiul” reflectă o schimbare clară în poziția SUA, care își reevaluează implicarea în conflictul ruso-ucrainean. În ciuda promisiunii președintelui Donald Trump de a pune capăt războiului în primele 100 de zile de mandat, Vance a recunoscut că pacea nu este garantată, însă echipa americană „înregistrează progrese” în negocieri, scrie The Kyiv Independent.
UPDATE Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că se bazează pe continuarea sprijinului SUA pentru apărarea Ucrainei împotriva Rusiei, subliniind că războiul merge dincolo de supraviețuirea Ucrainei, ajungând până la securitatea Europei în ansamblu, relatează marți dpa. Pistorius a declarat că securitatea Europei a fost de o „importanță capitală” pentru Statele Unite de la Al Doilea Război Mondial, adăugând că, în opinia sa, acest lucru va continua să rămână la fel. Răspunzând îngrijorărilor că SUA și-ar putea reduce sprijinul militar și financiar, Pistorius a spus: „Vom face tot ce putem pentru a compensa acest lucru, dar mai întâi vom face campanie pentru ca americanii să rămână la bord”. El a comparat, de asemenea, o propunere recentă de pace făcută de SUA cu o capitulare de facto a Ucrainei. Pistorius a spus că propunerea actuală este ceva ce Ucraina ar fi putut accepta în urmă cu un an, predându-se și renunțând la tot, inclusiv la aderarea la NATO și la garanțiile de securitate adecvate, scrie Spotmedia.
UPDATE Secretarul de Stat al SUA, Marco Rubio, a anunțat că săptămâna următoare va fi decisivă pentru continuarea implicării Washingtonului în procesul de pace. Dacă nu se înregistrează un progres semnificativ, SUA ar putea renunța la rolul de mediator, potrivit Mediafax.
UPDATE Potrivit surselor ISW, conflictul devine tot mai mult o confruntare „la distanță mare”, în care lupta directă e substituită de atacuri coordonate cu drone FPV, kamikaze sau echipate cu sisteme de recunoaștere și minare la distanță. Ambele armate, ucraineană și rusă, își adaptează rapid tacticile la această realitate tehnologică.
UPDATE Încrederea cetățenilor finlandezi în garanțiile de securitate ale NATO a scăzut considerabil de la revenirea lui Donald Trump la putere în Statele Unite, potrivit unui sondaj publicat marţi, relatează AFP și Agerpres.
UPDATE Oficialii europeni și ucraineni se tem că Donald Trump ar putea anunța retragerea din discuțiile de pace cu Kiev și Moscova, folosind drept pretext chiar progrese minore, scrie Financial Times. Patru surse au spus că în Europa și Ucraina există convingerea că Trump e gata să profite de orice „descoperire” în discuțiile de pace din Ucraina în această săptămână, când va marca 100 de zile de mandat. Un oficial european a spus că Trump „instituie o situație în care își oferă pretexte ca să plece și să o lase Ucrainei și nouă (Europei) să o rezolve”. Sursele au adăugat că reticența lui Putin de a accepta cerințele cheie din partea SUA și Ucrainei, cum ar fi menținerea forțelor armate ucrainene pregătite pentru luptă după încheierea războiului, și complexitatea războiului l-au forțat pe Trump să-și reevalueze angajamentul față de un acord de pace, notează Spotmedia.
UPDATE Un atac cu drone ucrainene a vizat noaptea trecută orașul Dzerjinsk din regiunea Nijni Novgorod, a declarat guvernatorul Gleb Nikitin. Acesta a susținut că atacul a fost respins în două districte din regiune, fără consecințe raportate. Canalul rus Telegram Shot, apropiat de forțele de securitate ruse, a raportat explozii la Riazan, susținând că dronele ar fi putut viza o rafinărie. Potrivit Ministerului rus al Apărării, apărarea antiaeriană rusă a doborât 91 de drone ucrainene, inclusiv opt deasupra regiunii Nijni Novgorod și 11 deasupra regiunii Riazan. Au fost doborâte drone și în regiunile Kursk, Oriol, Moscova, Belgorod, Kaluga, Briansk și în Crimeea, a informat ministerul citat de Kiev Independent. Dzerjinsk se află la aproximativ 800 km nord de granița dintre Rusia și Ucraina, în timp ce Riazan e situat la aproximativ 500 km distanță, potrivit Spotmedia.
The media could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
UPDATE Un videoclip surprinzător a apărut pe rețelele de socializare - un clip sfâșietor al unui cântec-apel către președintele SUA, Donald Trump, scris și interpretat de rabinul șef al Ucrainei, Moshe Asman. Acesta l-a intitulat „Apelul meu către președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, pentru a ajuta Ucraina să obțină o pace justă și durabilă!”„Tu ești cel pe care întreaga lume îl urmărește - fiecare mișcare a ta, tot ceea ce faci. Nu lăsați ca linia dintre bine și rău să fie neclară. Lumina se va ridica întotdeauna și va învinge! Donald Trump, este timpul să lupți în numele luminii!Moshe Asman încearcă să ajungă la inima celui mai puternic lider al lumii în speranța că va opri răul și nu va permite ”ca o țară înfloritoare - Ucraina și poporul său liber - să fie ștearsă de pe fața pământului”, notează Ziare.com.
UPDATE Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către România a unei unităţi de tragere MIM-104 Patriot, anunţă Ambasada SUA la București. Sistemul MIM-104 Patriot include un set radar AN/MPQ-65 şi două stații de lansare M903, potrivit sursei citate. ''Această unitate de tragere va înlocui sistemul pe care România l-a furnizat Ucrainei în septembrie 2024. Patriot poate detecta şi doborî o gamă largă de ameninţări cu rachete balistice şi aeropurtate, iar această achiziţie va consolida capacitatea României de a descuraja agresiunea în regiunea Mării Negre'', precizează Ambasada SUA la București.
UPDATE Ucraina nu este pe cale să învingă Rusia pe câmpul de luptă, a declarat luni vicepreședintele american JD Vance, subliniind eforturile administrației Trump de a negocia un acord de pace, transmite Kyiv Independent. „Uneori ești incredibil de frustrat cu ucrainenii, alteori ești incredibil de frustrat cu rușii”, a declarat Vance, la podcastul Charlie Kirk Show. Echipa americană „face progrese” în cadrul negocierilor, dar un acord de pace nu este neapărat garantat, a declarat vicepreședintele american. „Nu pot spune cu o certitudine de 100% că vom reuși să o facem”, a spus Vance.
UPDATE Deși promisiunile președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului în primele sale 100 de zile de mandat nu au fost îndeplinite, Washingtonul continuă să facă presiuni asupra ambelor părți pentru a ajunge la o încetare a focului. Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat la 27 aprilie că săptămâna următoare va fi decisivă pentru a stabili dacă SUA rămân implicate în procesul de pace sau se retrag cu totul din postura de mediator, scrie HotNews.
UPDATE NATO ar trebui să învețe rapid să se pregătească pentru un complex de artilerie rusesc mai experimentat și mai rafinat. Lanțul ucigaș al Rusiei - sau cât de repede trece armata de la găsirea unei ținte la tragerea asupra acesteia - este acum mult mai receptiv și mai precis decât era la începutul războiului din Ucraina, susțin experții, potrivit Business Insider.
UPDATE Volodimir Zelenski a cerut un armistițiu de o lună, după ce Vladimir Putin a anunțat unilateral un armistițiu de trei zile pentru luna viitoare, cu ocazia aniversării celui de-al Doilea Război Mondial. Președintele ucrainean a declarat:„Acum există o nouă tentativă de manipulare. Din anumite motive, toată lumea ar trebui să aștepte 8 mai și abia atunci să aibă un armistițiu pentru a-i asigura lui Putin calmul în timpul paradei.”, arată The Guardian. El a mai adăugat: „Prețuim viețile oamenilor și nu paradele. Credem că lumea consideră că nu există niciun motiv să așteptăm 8 mai. Și armistițiul nu ar trebui să fie de câteva zile doar pentru a relua uciderile după aceea.”Oficialii ucraineni au subliniat, de asemenea, că Rusia a anunțat un armistițiu similar în perioada Paștelui, doar pentru a-l încălca, scrie Ziare.com.
UPDATE Pe măsură ce Rusia se pregătește să celebreze, pe 9 mai, așa-numita „Zi a Victoriei”, forțele sale de ocupație au acoperit orașul Bahmut cu panouri și afișe care glorifică înfrângerea nazismului, într-un decor care vorbește, însă, despre o cu totul altă realitate — cea a distrugerii aproape totale a unei localități care nu demult era sinonimă cu rafinamentul și viața liniștită, scrie Kyiv Post.