Oficialii SUA: Nu există dovadă că Rusia a folosit arme laser în Ucraina, deși „dispune de una”
Foto simbol
21 mai 2022, ora 08:43
Oficialii SUA susțin că nu există în prezent nicio dovadă a folosirii de către Rusia de arme laser în Ucraina, după ce vicepremierul rus Iuri Borisov declara zilele trecute că Moscova deține, printre altele, un mega-laser capabil să „orbească” sateliții aflați pe orbita terestră. În plus, afirmațiile despre „armele minune” ale lui Vladimir Putin au fost apreciate de către Volodimir Zelenski drept simplă propagandă, similară celei folosite în ultimele zile de război de către fosta Germanie nazistă, informează BBC, potrivit Digi24.
Vicepremierul rus Iuri Borisov a declarat miercuri că Rusia dispune de o armă laser capabilă să „orbească” toţi sateliţii de pe orbita terestră aflaţi până la 1.500 de kilometri altitudine.
Sistemul laser, care ar fi unul mobil, a fost prima oară anunţat de preşedintele rus Vladimir Putin în 2018, într-un moment în care Moscova a dezvăluit o întreagă gamă de super-arme, care includeau rachete hipersonice, noua rachetă balistică Satan 2, o rachetă de croazieră capabilă să poarte încărcătură nucleară, sau drone nucleare subacvatice.
Concomitent, Borisov a pomenit despre o armă laser deja desfășurată în Ucraina, capabilă să distrugă prin incendiere o dronă, până la o distanță de 5 kilometri, chiar dacă această informație nu a fost confirmată până în prezent de SUA.
Și totuși, există cel puțin o țară în lume care a dezvoltat o astfel de armă laser: Israelul, conform BBC.
The media could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
În urmă cu o lună, Israelul a prezentat o înregistrare video care prezintă un sistem laser, intitulat „Iron Beam”, folosit pentru distrugerea dronelor, dar și a proiectilor de artilerie ori rachetelor de tip Katiușa.
Iron Beam poate fi un sistem complementar care să fie folosit în paralel cu deja mult mai cunoscutul Iron Dome.
Expertul în sisteme de apărare anti-rachetă Uzi Rubin, de la Institutul de Strategie și Securitate din Ierusalim a explicat că armele laser nu sunt suficient de dezvoltate pentru a înclina decisiv balanța în războiul din Ucraina.
„Nu e ca în Războiul Stelelor, unde îndrepți arma spre băieții răi, apeși un buton și băieții răi explodează”
Astfel, conform lui Rubin, dacă o armă laser are nevoie de câteva secunde pentru a doborî o dronă, acest lucru poate fi făcut la fel de ușor apelând la arme mult mai „ieftine”, precum lansatoarele portabile de rachete antiaeriene de tip Stinger.
În plus, chiar și cele mai puternice lasere existente în prezent, dacă ar fi folosite în luptă, ar provoca distrugeri mult mai mici decât actualele armel convenționale. Uzi Rubin spune că laserul acționează mai degrabă „ca un cuptor cu microunde” care încălzește o cană cu apă.
Actualele arme laser mai prezintă un dezavantaj: pot fi folosite pentru a ținti și distruge ținte una câte una, pe rând. În schimb, sistemele antiaeriene sau antirachetă moderne sunt capabile să urmărească și să angajeze mai multe ținte, simultan. De asemenea, astfel de laseri nu funcționează pe vreme rea (nori, ploaie, ninsoare etc.).
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md
De ce investitorii mari pleacă din Republica Moldova? Cum putem atrage investiții străine? De unde țara noastră poate aduce mai multă forță de muncă? Ce trebuie să facă statul pentru a asigura o creștere economică veritabilă? Răspunsurile le aflați de la invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS, omul de afaceri Vasile Tofan.
Cutia Neagră PLUS
Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva afaceriști. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
/VIDEO/ Trump riscă să fie păcălit de Putin? Gordon: „Când o să se sature ca această maimuță să-l prostească?”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist al site-ului TV8.md sau reporter de investigație la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ „7 aprilie 2009”, comemorat în Parlament: „Îi băteați, pentru că nu acceptau să trăiască în frică și abuz”
/VIDEO/ Cine a semnat, e vinovat? Igor Grosu comentează modificările la Legea amnistiei
/VIDEO/ Cum poate agricultura să salveze economia Moldovei: „Ploaia va fi tot mai puțină, e nevoie de schimbări structurale”
/VIDEO/ Avertismentul lui Gordon: Putin visează la refacerea URSS și Moldova e pe lista lui. „E bolnav de trecutul sovietic”
/VIDEO/ Campania „Bătrânii noștri” revine la TV8: Fii lumina lor de Paște! Cum poți să-i ajuți și tu
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1139: Minut de reculegere la Chișinău, linie roșie și întrebările lui Putin. Polonia: „Rusia vrea război”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Provocare, capcană și umilință. Miza reală a Rusiei în istoria cu Nesterovschi
/VIDEO/ Trump riscă să fie păcălit de Putin? Gordon: „Când o să se sature ca această maimuță să-l prostească?”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist al site-ului TV8.md sau reporter de investigație la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ „7 aprilie 2009”, comemorat în Parlament: „Îi băteați, pentru că nu acceptau să trăiască în frică și abuz”
/VIDEO/ Cine a semnat, e vinovat? Igor Grosu comentează modificările la Legea amnistiei
/VIDEO/ Cum poate agricultura să salveze economia Moldovei: „Ploaia va fi tot mai puțină, e nevoie de schimbări structurale”
/VIDEO/ Avertismentul lui Gordon: Putin visează la refacerea URSS și Moldova e pe lista lui. „E bolnav de trecutul sovietic”
/VIDEO/ Campania „Bătrânii noștri” revine la TV8: Fii lumina lor de Paște! Cum poți să-i ajuți și tu
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1139: Minut de reculegere la Chișinău, linie roșie și întrebările lui Putin. Polonia: „Rusia vrea război”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Provocare, capcană și umilință. Miza reală a Rusiei în istoria cu Nesterovschi
/VIDEO/ Trump riscă să fie păcălit de Putin? Gordon: „Când o să se sature ca această maimuță să-l prostească?”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist al site-ului TV8.md sau reporter de investigație la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ „7 aprilie 2009”, comemorat în Parlament: „Îi băteați, pentru că nu acceptau să trăiască în frică și abuz”
/VIDEO/ Cine a semnat, e vinovat? Igor Grosu comentează modificările la Legea amnistiei
/VIDEO/ Cum poate agricultura să salveze economia Moldovei: „Ploaia va fi tot mai puțină, e nevoie de schimbări structurale”
externe
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1140: Alertă pentru Moldova și fake news pe X. Zelenski: „Războiul trebuie să se întoarcă de unde a venit”
Președintele rus Vladimir Putin nu s-a răzgândit în privința planurilor sale de cucerire a întregii Ucraine și are în vizor inclusiv Moldova și alte foste republici sovietice. De această părere este Dmitri Gordon. Invitat în cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8, celebrul jurnalist ucrainean a declarat că Putin este „profund bolnav de trecutul sovietic” și nu va renunța de bunăvoie la planurile sale de expansiune.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat pentru prima dată oficial că forțele armate ucrainene sunt prezente pe teritoriul regiunii ruse Belgorod, aflată la graniță cu Ucraina și ținta unor atacuri raportate de Moscova în martie. „Războiul trebuie să se întoarcă de unde a venit”, a subliniat liderul de la Kiev. Totodată, Ucraina cere o ședință de urgență a Consiliului de Securitate ONU pentru „condamnarea și acțiunea împotriva” atacurilor din Krivoi Rog.
UPDATE Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că este „nemulțumit” de campania de bombardamente a Rusiei asupra Ucrainei, afirmând: „Nu știu ce se întâmplă acolo.” Deși și-a exprimat nemulțumirea față de atacurile cu rachete ale Kremlinului, Trump nu a prezentat nicio acțiune concretă pe care ar lua-o ca răspuns.
The media could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
UPDATE Trei persoane au fost ucise și alte 19 au fost rănite în urma atacurilor Rusiei asupra Ucrainei în ultimele 24 de ore, potrivit armatei ucrainene. Noaptea trecută, Rusia a lansat 46 de drone – inclusiv drone de atac de tip Shahed – și o rachetă balistică Iskander-M.
UPDATE Sistemele rusești de apărare aeriană au distrus peste noapte 23 de drone ucrainene în regiunile Belgorod și Kursk, a informat Ministerul rus al Apărării, citat de TASS.
UPDATE Celebrul jurnalist ucrainean, Dmitrii Gordon, îndeamnă moldovenii să aleagă calea europeană în detrimentul apropierii de Rusia, pe care a descris-o drept „un colos cu picioare de lut”. Invitat în cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8, Gordon a subliniat că în ciuda propagandei despre puterea Rusiei, realitatea de pe front arată opusul.
UPDATE Un fake news s-a răspândit cu ajutorul contului premierului ceh de pe platforma X. Contul a fost atacat de hackerii care au trimis mesaje false despre atacuri rusești și tarifele americane. Mesajele au fost șterse, iar reprezentanții premierului au dezmințit informațiile. Contul de pe X al prim-ministrului ceh Petr Fiala a fost atacat marți dimineață. Mai multe mesaje false au fost publicate, inclusiv despre un atac rusesc asupra militarilor cehi, a declarat un purtător de cuvânt al biroului guvernamental. „Postarea despre atacul asupra militarilor cehi nu este adevărată”, a declarat purtătorul de cuvânt Lucie Michut Jesatkova pentru Reuters. Mesajul fals transmitea în limba cehă că rușii au atacat unități aflate în apropierea graniței. Postarea a fost eliminată, scrie Mediafax.
UPDATE Negocierile SUA-Ucraina privind acordul pentru exploatarea mineralelor rare va continua, în ciuda blocajelor politice recente și a tensiunilor în jurul condițiilor de semnare. De această părere este jurnalistul ucrainean, Dmitrii Gordon, invitat la „Новая неделя”.
UPDATE Ucraina a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU și o ședință specială a Consiliului Permanent al OSCE, în urma atacului sângeros lansat de Rusia asupra orașului Krivoi Rog, a anunțat ieri ministrul de Externe, Andrii Sybiha, informează ziarul local The Kyiv Independent.
UPDATEJurnalistul ucrainean Dmitri Gordon susține că Rusia nu urmărește o pace reală în Ucraina, ci doar folosește negocierile ca pretext pentru a câștiga timp și a păstra aparențele în fața comunității internaționale – în special a Statelor Unite. În cadrul emisiunii „Новая неделя”,Dmitri Gordon a avertizat că Vladimir Putin își dorește un conflict de durată și încearcă să-l manipuleze pe fostul președinte american Donald Trump.
UPDATERepublica Moldova ar trebui să avanseze spre Uniunea Europeană fără să aștepte rezolvarea conflictului transnistrean. Cel puțin asta crede jurnalistul ucrainean, Dmitri Gordon, invitat în cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8.
UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat, luni seară, că a discutat cu şeful armatei, Oleksandr Sîrski, despre situația de pe front și despre activitatea trupelor ucrainene în regiunile ruse Kursk și Belgorod. Zelenski a confirmat, astfel, că trupele ucrainene sunt prezente pe teritoriul regiunii Belgorod din Federaţia Rusă. „Frontul, prezența noastră în regiunea Kursk și prezența noastră în regiunea Belgorod. Continuăm să desfășurăm acțiuni active în zonele de frontieră de pe teritoriul inamicului, iar acest lucru este absolut corect – războiul trebuie să se întoarcă de unde a venit” – a afirmat Zelenski, după ce a audiat raportul prezentat de comandantul-şef al Forţelor Armatei Ucrainei. Liderul ucrainean a menționat că obiectivul principal al operațiunii Forțelor Armate ale Ucrainei rămâne protejarea maximă a pământului ucrainean de invadatorii ruşi, în special a comunităților din regiunile Sumi și Harkiv. Potrivit președintelui, Sîrski a raportat despre activitatea unităților ucrainene de-a lungul graniței, precum și în așa-numita zonă gri și direct pe teritoriul inamic, scrie Rador.