/VIDEO/ Gordon crede că Ucraina va semna acordul cu SUA privind mineralele: „E o garanție de securitate, dar sunt contra jafului”
08 aprilie 2025, ora 07:15
Negocierile SUA-Ucraina privind acordul pentru exploatarea mineralelor rare va continua, în ciuda blocajelor politice recente și a tensiunilor în jurul condițiilor de semnare. De această părere este jurnalistul ucrainean, Dmitrii Gordon, invitat la „Новая неделя”.
„Eu sunt pentru cât mai multă prezență a afacerilor americane și europene în Ucraina. Unde sunt afaceri americane, sunt și portavioane americane. E o garanție de securitate. Americanii își apără foarte clar afacerile”, a declarat Gordon.
Totuși, jurnalistul a criticat ferm abordarea unor parteneri occidentali în ceea ce privește ajutorul financiar oferit Ucrainei:
„Sunt împotriva jafului. Când ni se spune: „V-am dat 350 miliarde dolari, hai să le punem în cont”, răspund: Mulțumim! Dar nu sunt 350, ci 112, și majoritatea au rămas în SUA. Să fim corecți. Și când ați dat, nu ați spus că trebuie returnat. Acum spuneți, dar e incorect. Nu trebuie să jefuiți, suntem deja într-o situație grea”.
Referindu-se direct la acordul privind mineralele, Gordon a subliniat: „(Discuții despre acel document) nu doar vor fi, deja au loc și se vor încheia. Acordul va fi semnat. Și nu doar acel acord. Sunt sigur că dreptatea va învinge”.
The media could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Anterior, premierul ucrainean Denîs Şmîhal declara că Ucraina este hotărâtă să continue colaborarea cu Statele Unite și este gata să semneze Acordul Mineralelor „în orice moment”. Dar nu va face concesii teritoriale.
„Ucraina este o ţară suverană şi independentă, ale cărei frontiere sunt recunoscute de comunitatea internaţională. Nu discutăm şi nu putem discuta despre pierderi teritoriale. Avem nevoie şi cerem garanţii de securitate concrete, atât din partea Statelor Unite, cât şi a Europei şi statelor G7. Acestea sunt de o importanţă existenţială nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru Uniunea Europeană”, a afirmat premierul.
Menționăm că Trump și Zelenski urmau să semneze un acord privind exploatarea de către SUA a resurselor minerale din Ucraina încă la finalul lunii februarie, dar întâlnirea de la Casa Albă dintre cei doi lideri s-a încheiat cu un eșec. Ulterior, în cadrul summitului de la Londra, liderii europeni au convenit să mențină sprijinul militar pentru Ucraina chiar și după un eventual acord de încetare a focului, pentru a preveni viitoare agresiuni din partea Rusiei.
Conform Reuters, o delegaţie a guvernului ucrainean este aşteptată în Statele Unite la începutul acestei săptămâni pentru a discuta despre un posibil acord privind mineralele.
/VIDEO/ Gordon, către moldoveni: „Vreți cu cei de succes sau cu cei care decad? Rusia e un colos cu picioare de lut”
Cine sunt oamenii din umbră care creează partidele marca Ilan Șor? Cât costă coruperea demnitarilor și cum sunt puse pe roate formațiuni politice proeuropene și unioniste la comanda fugarului de la Moscova? Aflați mecanismele din laboratorul politic al celui mai controversat personaj al momentului într-o nouă anchetă Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
De ce investitorii mari pleacă din Republica Moldova? Cum putem atrage investiții străine? De unde țara noastră poate aduce mai multă forță de muncă? Ce trebuie să facă statul pentru a asigura o creștere economică veritabilă? Răspunsurile le aflați de la invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS, omul de afaceri Vasile Tofan.
Cutia Neagră PLUS
Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva afaceriști. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Un ultim omagiu: Maia Sandu se alătură marilor lideri mondiali la funeraliile Papei Francisc
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1154: Atac la Odesa și alertă în Olanda. „Planul de pace al lui Trump va fi în manualele de istorie”
Moldova, cea mai vizată țară din Europa de Est de rețeaua de dezinformare „Pravda”, activă în peste 80 de state
Un preot revine la Mitropolia Moldovei, după „abateri grave” la Mitropolia Basarabiei: Ce ar fi încălcat
Benzina și motorina se ieftinesc din nou: Cât vor costa carburanții pe 23 aprilie 2025
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Lacrimi de bucurie pentru două Parascovii care ne-au învățat ce înseamnă adevărata putere /P/
/VIDEO/ Voturi cumpărate, drame inventate: Despre bătrânii amendați și apeluri la nesupunere – la „Alo, TV8”
Kievul vrea să negocieze direct cu Moscova, după un armistiţiu. Zelenski: „Suntem pregătiți să ne așezăm în orice format”
/VIDEO/ Dezvăluiri din „laboratorul” politic al lui Ilan Șor. Lista cu prețuri și oamenii trimiși să construiască un partid proeuropean
Un ultim omagiu: Maia Sandu se alătură marilor lideri mondiali la funeraliile Papei Francisc
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1154: Atac la Odesa și alertă în Olanda. „Planul de pace al lui Trump va fi în manualele de istorie”
Moldova, cea mai vizată țară din Europa de Est de rețeaua de dezinformare „Pravda”, activă în peste 80 de state
Un preot revine la Mitropolia Moldovei, după „abateri grave” la Mitropolia Basarabiei: Ce ar fi încălcat
Benzina și motorina se ieftinesc din nou: Cât vor costa carburanții pe 23 aprilie 2025
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Lacrimi de bucurie pentru două Parascovii care ne-au învățat ce înseamnă adevărata putere /P/
/VIDEO/ Voturi cumpărate, drame inventate: Despre bătrânii amendați și apeluri la nesupunere – la „Alo, TV8”
Kievul vrea să negocieze direct cu Moscova, după un armistiţiu. Zelenski: „Suntem pregătiți să ne așezăm în orice format”
/VIDEO/ Dezvăluiri din „laboratorul” politic al lui Ilan Șor. Lista cu prețuri și oamenii trimiși să construiască un partid proeuropean
Un ultim omagiu: Maia Sandu se alătură marilor lideri mondiali la funeraliile Papei Francisc
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1154: Atac la Odesa și alertă în Olanda. „Planul de pace al lui Trump va fi în manualele de istorie”
Moldova, cea mai vizată țară din Europa de Est de rețeaua de dezinformare „Pravda”, activă în peste 80 de state
Un preot revine la Mitropolia Moldovei, după „abateri grave” la Mitropolia Basarabiei: Ce ar fi încălcat
Benzina și motorina se ieftinesc din nou: Cât vor costa carburanții pe 23 aprilie 2025
externe
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1155: Explozii în Rusia și întâlnire amânată. Axios: Oferta finală de la Trump e devastatoare pentru Kiev
Reuniunea de miercuri de la Londra la nivel de miniștri de Externe pentru căutarea unei soluții de încheiere a războiului din Ucraina a fost amânată și se va ține doar o întâlnire cu oficiali de rang redus din Marea Britanie, SUA, Franța Germania și Ucraina, cu ușile închise, scrie HotNews.
The media could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Între timp, șapte oameni au fost uciși și alți șase răniți după ce rușii au atacat cu drone miercuri dimineață regiunea ucraineană Dnipropetrovsk. De asemenea, un incendiu a izbucnit într-un complex hotelier şi de restaurante din Kiev, după ce resturi de drone au căzut, scrie Ukrainska Pravda.
UPDATE Administrația americană condusă de Donald Trump a prezentat săptămâna trecută, la Paris, ceea ce surse citate de Axios numesc „oferta finală” a SUA pentru Ucraina. Donald Trump pare că este de acord cu toate cerințele dictatorului de la Kremlin, Vladimir Putin pentru a face „pace în Ucraina”. Doar că această propunere de pace este una devastatoare pentru Kiev. Documentul, redactat pe o singură pagină, ar urma să constituie baza unui acord de încetare a războiului cu Rusia, însă propunerile formulate ar însemna, de facto, dizolvarea suveranității ucrainene asupra unor regiuni-cheie și recunoașterea anexării Crimeei de către Federația Rusă. În cazul în care acest scenariu ar deveni realitate, practic Trump ar legitima ocupația rusească și i-ar da dictatorului de la Kremlin „undă verde” pentru noi invazii în Europa. Documentul a fost calificat drept pro-rus de către oficiali ucraineni, care susțin că planul „clarifică ce câștigă Rusia, dar lasă în ceață ce ar primi Ucraina”, scrie NewsWeek.
UPDATE Un nou atac aerian rusesc a lovit violent orașul Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, ucigând o femeie de 69 de ani și rănind alte 38 de persoane, printre care cinci copii. Guvernatorul regiunii Zaporojie, Ivan Fedorov, a confirmat că Rusia a folosit două bombe KAB, dintre care una a lovit o instalație de infrastructură, iar cealaltă a distrus o clădire de locuințe cu mai multe etaje, scrie NewsWeek.
UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a inculpat oficial 14 mitropoliți și arhiepiscopi de rang înalt din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse pentru implicarea lor în confiscarea ilegală a bisericilor ucrainene din teritoriile ocupate de forțele Moscovei, scrie HotNews.
UPDATE Comisia Europeană evaluează dacă poate legifera sau nu pentru a le interzice firmelor din UE să semneze noi contracte pentru combustibilii fosili rusești, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul blocului comunitar, scrie HotNews.
UPDATE Exploziile de muniție de la o unitate militară din regiunea Vladimir din Rusia, care au început marți ca urmare a unui incendiu, „s-au încheiat treptat”, a afirmat miercuri, Alexander Avdeev, guvernatorul regiunii, pe rețelele de socializare. Școlile și mai multe companii, precum și drumurile din districtul Kirzhach al lui Vladimir, unde au avut loc detonațiile, vor rămâne închise miercuri, a spus Avdeev. „Sunt necesare anchete și o evaluare a consecințelor”, a adăugat el. Patru persoane au fost rănite în explozia de obuze de la baza militară, care a forțat și evacuarea a aproximativ 450 de persoane care locuiau în apropiere, marți seara. Districtul Kirzhach din Vladimir se află la aproximativ 90 km est de Kremlin, scrie Hotnews.
The media could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
UPDATE Vladimir Putin a propus Statelor Unite să oprească invazia Ucrainei și să înghețe actuala linie a frontului pentru a putea ajunge la un acord de pace cu Donald Trump. Putin a făcut această propunere în timpul unei întâlniri la Sankt Petersburg, la începutul lunii aprilie, cu emisarul american Steve Witkoff, în cadrul negocierilor pentru încetarea focului în Ucraina, conform Adevărul. Înghețarea frontului ar înseamna pentru Rusia să renunțe la preluarea controlului complet în Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, unde ocupă regiuni întinse. Astfel, Putin ar fi dispus să facă această concesie dacă SUA vor recunoaște anexarea Crimeei din 2014 și a părților din cele patru regiuni pe care le deține în prezent, pe lângă neaderarea Ucrainei la NATO.
UPDATE O instalație energetică din regiunea Herson situată în sudul Ucrainei a fost distrusă într-un atac rusesc de miercuri dimineață, a anunțat guvernatorul regional. „Armata noastră a luptat toată noaptea pentru a respinge atacurile inamice. Cu toate acestea, dimineața, rușii au reușit să distrugă instalația energetică”, a scris Oleksandr Prokudin pe Telegram. El nu a oferit detalii despre amplasamentul instalației, dar a spus că alimentează un oraș cu energie electrică.
UPDATE SUA au prezentat Ucrainei o așa-numită propunere „finală” de pace, care implică recunoașterea Crimeei ca parte a Rusiei și recunoașterea neoficială a controlului rusesc asupra aproape tuturor teritoriilor ocupate de la începutul invaziei la scară largă. Potrivit surselor Axios, propunerea președintelui american Donald Trump implică concesii semnificative din partea omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, care a exclus anterior recunoașterea Crimeei ca fiind rusă și recunoașterea unor părți din patru oblasturi din estul și sudul Ucrainei ca fiind sub control rusesc, notează Ukrainska Pravda.
UPDATE O întâlnire crucială care trebuia să aducă la aceeași masă miniștrii de externe ai Marii Britanii, Franței, Germaniei și Ucrainei a fost degradată la nivel de funcționari, după ce mai mulți lideri europeni și-au anulat participarea. Știrea, dezvăluită de Sky News, vine la scurt timp după ce secretarul de stat american, Marco Rubio, și trimisul special al Casei Albe, Steve Witkoff, au făcut un pas în spate – ca reacție la refuzul ferm al Kievului de a recunoaște anexarea Crimeei de către Rusia ca parte a unui viitor acord de pace, scrie Adevărul.
UPDATE Un atac cu drone al Rusiei asupra oraşului Marhaneţ din regiunea ucraineană Dnipropetrovsk a ucis, miercuri dimineaţă, şapte persoane şi a rănit alte şase, a anunţat guvernatorul regional pe social media, citat de Ukrainskaia Pravda, potrivit news.ro.
UPDATE Vizita oficială a sultanului Omanului la Moscova a fost marcată de un moment tensionat la intrarea în Marele Palat al Kremlinului, după ce membrii delegației sale au încercat să intre cu un pumnal. Gestul a stârnit alerta din partea serviciului de protecție al președintelui rus, Vladimir Putin. „Ce este asta?”, ar fi întrebat, surprins, ofițerul, descris de jurnalist ca fiind „perplex că acești oameni au decis să facă așa ceva”. Membrii delegației, care vorbeau în limba rusă, au încercat să clarifice situația: „Cadou. Cadou, sincer!”, au explicat aceștia, scrie Antena3.
UPDATE Șeful Tesla, Elon Musk, a anunțat că își va reduce rolul în administrația Trump după ce profiturile și veniturile companiei au scăzut drastic în primele trei luni ale anului, informează Mediafax. Acțiunile lui Elon Musk în cadrul Departamentului pentru Eficienţă Guvernamentală (DOGE) au fost taxate de investitori, prețul acțiunilor Tesla prăbușindu-se cu 71%.
UPDATE Trimisul lui Donald Trump pentru Ucraina, generalul Keith Kellogg, va participa la discuţii, dar secretarul de stat Marco Rubio nu se va mai alătura reuniunii de la Londra, a anunţat marţi purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, la câteva ore după ce confirmase în emisiunea „Mornings with Maria” de la Fox Business Network că şeful diplomaţiei americane va participa, potrivit Digi24.
UPDATE Kievul a prezentat Beijingului dovezi care arată că cetățeni și companii chineze au participat la războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, a informat marți Ministerul ucrainean de Externe, potrivit Kyiv Independent.
UPDATE Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat public că a votat împotriva aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, în cadrul unui sondaj național lansat de guvernul de la Budapesta. Viktor Orban susține că integrarea Kievului în blocul comunitar ar afecta negativ economia și suveranitatea Ungariei, potrivit NewsWeek.
UPDATE Secretarul de stat american Marco Rubio nu va participa la discuțiile de la Londra menite să pună capăt războiului din Ucraina, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Tammy Bruce după ce anterior declarase că intenționează să călătorească la Londra, scrie Reuters.
UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat marți că Ucraina este pregătită pentru discuții cu Rusia “în orice format” odată ce se stabilește o încetare a focului în timp ce Financial Times a raportat că președintele Vladimir Putin s-a oferit să oprească invazia Rusiei la liniile actuale de front, scrie Reuters.
UPDATE Marţi noaptea, atacurile ruseşti au provocat incendii în mai multe regiuni din Ucraina. Conform unor surse ucrainene, s-au semnalat lovituri în Kiev, Harkov, Poltava, Odesa şi Dnepropetrovsk.