Europa se află „la o răscruce în istorie” și trebuie să ia măsuri decisive pentru a susține Ucraina, asigurând astfel o pace durabilă în regiune, a declarat premierul britanic, în urma summitului crucial de la Londra. Keir Starmer a anunțat că Regatul Unit și Franța vor conduce o „coaliție a bunăvoinței” pentru a opri războiul din Ucraina.
Premierul britanic a subliniat angajamentul Marii Britanii de a colabora cu alte state europene pentru a furniza un efect de descurajare împotriva Rusiei, menționând că țara este pregătită să pună „ghete la sol și avioane în aer”.
„Este timpul să acționăm, să conducem și să ne unim în jurul unui nou plan pentru o pace dreaptă și durabilă”, a declarat Starmer după summit.
Cu toate acestea, el a avertizat că orice încetare a focului de durată trebuie să fie susținută de garanții de securitate din partea SUA. Oficialii britanici au subliniat că un astfel de plan ar necesita sprijin aerian, logistic și de informații.
„Pentru a reuși, acest efort trebuie să aibă un sprijin puternic din SUA. Lucrăm cu SUA în acest punct după întâlnirea mea cu președintele Trump săptămâna trecută. Permiteți-mi să fiu clar, suntem de acord cu președintele cu privire la necesitatea urgentă a unei păci durabile. Acum trebuie să livrăm împreună”, a spus Starmer.
În cadrul summitului de la Londra, liderii europeni au convenit să mențină sprijinul militar pentru Ucraina chiar și după un eventual acord de încetare a focului, pentru a preveni viitoare agresiuni din partea Rusiei. Mai multe state au anunțat intenția de a-și crește bugetele pentru apărare, în condițiile în care Marea Britanie a promis să aloce 2,5% din PIB pentru cheltuielile militare până în 2027, cu obiectivul de a ajunge la 3% ulterior.
În plus, Starmer a anunțat un nou pachet de sancțiuni economice împotriva Rusiei și a precizat că Ucraina va putea accesa 1,6 miliarde de lire sterline din finanțare pentru export, bani ce vor fi folosiți pentru achiziționarea a peste 5.000 de rachete de apărare aeriană.