Război în Ucraina, ziua 471: Lupte grele, risc atomic, alerta lui Prigojin și evacuare cu explozii! Zelenski: Putin e un dezastru

investigații

/VIDEO ANCHETĂ/ Trolli din Moldova care susțin agresiunea Rusiei. Acțiuni concertate și conexiunile cu PSRM

29 martie 2022, ora 14:37

De o lună de zile, Ucraina este trecută prin foc și pară, fiind ținta unui atac armat al Federației Ruse. Și tot de o lună, în R. Moldova se desfășoară un altfel de război - unul informațional.  Serviciul de Informații și Securitate a blocat câteva portaluri de știri și site-uri care intoxicau spațiul informațional, dar situația rămâne foarte gravă pe rețelele sociale.

Armate de trolli și simpatizanți ai Kremlinului împușcă zilnic tone de mesaje care incită la ură, violență, război. Zeci de fake-uri create în laboratoare sunt distribuite pentru a manipula mulțimea. S-au alăturat campaniei și politicieni. Unii deputați ai Partidului Socialiștilor au devenit mesagerii Kremlinului. Ei critică acțiunile Ucrainei și promovează insistent ideea falsă a unei operațiuni speciale în țara vecină Ucraina, organizate cu scopul „de a institui pacea”.  

Reporterul Cutiei Negre, a analizat comportamentul și structura armatei de trolli ai Kremlinului din R. Moldova.  Profiluri false, grupuri pe facebook și canale de Telegram interconectate între ele, care acționează sincronizat. Sursele sunt gestionate de aceiași oameni ce par a avea un singur punct de comandă, iar conexiunile duc la Partidul Socialiștilor. „Operațiunea” propagandistică pare a fi condusă de deputatul socialist Bogdan Țîrdea, care are un propriu canal de Telegram, promovează alte câteva canale și administrează grupuri pe Facebook, care la pachet îi distribuie postările și alte sute de informații, zilnic, în favoarea Moscovei. 

Analiza noastră a scos în vileag și faptul că aceiași troli de pe Facebook  distribuie periodic și postările fugarilor Ilan Șor și Veaceslav Platon.

Activista PSRM care face deschis propagandă rusă

Facebook este cea mai populară rețea de socializare din R. Moldova. Ultimele sondaje de opinie arată că 90 la sută dintre cetățenii moldoveni au un cont pe această platformă de comunicare. Iar acolo unde e aglomerație este cel mai fertil sol pentru a semăna propagandă. Din momentul în care Rusia a pornit ofensiva militară asupra Ucrainei, o activizare vizibilă a simpatizanților și trollilor pro-ruși s-a observat și pe Facebook.

Unul dintre cele mai active profiluri ce face deschis propagandă în favoarea Moscovei, distribuie masiv fake-uri despre războiul din Ucraina și incită la ură față de refugiați, îi aparține unei simpatizante a Partidului Socialiștilor. Aceasta administrează și mai multe grupuri pe aceeași rețea de socializare, care au mii de membri.

Liubovi Calicișkova  are pe profilul său mai multe poze în care apare alături de socialiști, împărțind ziarele PSRM  în campanii electorale. Femeia distribuia mesaje în susținerea lui Vladimir Putin și de justificare a războiului, încă înainte ca soldații ruși să atace Ucraina.

Promovează ura față de refugiați

Suntem gata să vă arătăm ce înseamnă pentru Ucraina adevărata decomunizare”, este mesajul liderului de la Kremlin pe care Liubovi Calicișkova l-a distribuit încă pe 22 februarie și l-a lăudat ca fiind „cel mai bun discurs din momentul căderii Uniunii Sovietice”

Ulterior, Calicișkova a distribuit și adresarea lui Vladimir Putin celor care vor să-i încurce planurile în Ucraina.

Vladimir Putin, președinte Federația Rusă: Oricine va încerca să ne încurce sau cu atât mai mult să creeze pericol pentru țara noastră și pentru poporul nostru, trebuie să știe că răspunsul Rusiei va fi neîntârziat și va provoca consecințe pe care voi niciodată nu le-ați întâlnit în istorie. Suntem gata pentru orice desfășurare a lucrurilor. Toate deciziile sunt luate. Sper că voi fi auzit”.

Când a început fluxul de refugiați ucraineni în R. Moldova, același profil publica videouri cu diferite persoane care acuzau ucrainenii refugiați de comportament urât, fără ca acuzațiile să fie în vreun fel probate.

Cine sunteți voi? Dacă ceva nu vă place, adunați-vă lucrurile și plecați înapoi în Ucraina…Îi prădați pe oamenii care vă primesc în apartamentele lor să locuiți câteva zile. Voi în general, ați pierdut frica? … Eu am așa propunere, dacă veți găsi ucraineni în Moldova, care vor striga „ Slavă Ucrainei”, atunci neapărat trebuie să-i dăm la Poliție și să-i deporteze în Ucraina”, erau mesajele distribuite intens de troli.

Și fostul președinte Igor Dodon, promovat pe rețelele sociale de aceleași profiluri, a venit cu o propunere similară.

„Dar cu ăștia care se poartă urât, sunt diferite cazuri, eu nu vreau să le spun ca să nu promovăm, autoritățile trebuie să reacționeze foarte dur, să-i prindă și  să-i trimită în România, să-i deporteze înapoi în Ucraina”, a declarat Dodon în cadrul unei emisiuni televizate.

Profiluri false cu conexiuni la PSRM  fac propagandă pro-Rusia

Am identificat rapid și un partener la dezinformare al simpatizantei PSRM - un profil fals,  cu numele sugestiv Anna Slavianca. Acesta distribuie la fel de agresiv declarațiile oficialilor de la Moscova, fake-uri despre războiul din Ucraina și critici la adresa acțiunilor Guvernului de la Chișinău.

Profilul conține imagini care fac  legătura cu PSRM. Unica imagine de profil este este însoțită de un mesaj de susținere pentru fostul președinte Igor Dodon și altul dedicat zilei de 9 mai.

În lista de prieteni, se regăsesc deputați socialiști, iar printre paginile apreciate sunt mai multe ale organizațiilor PSRM. La majoritatea distribuirilor realizate de profilul Anna  Slavianca,  sunt etichetate mai multe persoane, iar cap de listă adesea este deputatul socialist  Bogdan Țîrdea. Printre cei etichetați se numără de fiecare dată și Liubovi Calicișkova, despre care v-am vorbit mai sus.

Etichetările fac ca informațiile să fie distribuite simultan pe profilurile incluse în listă și astfel dezinformarea ia amploare. Pe 20 martie, Slavianca se plângea că Facebook îi blochează postările din cauza „spam”- ului pe care îl face.  „Înteresant, pe ce fapte se bazează administratorii Facebook-ului”, se întreba aceasta nedumerită.

Profiluri care acționează în tandem

Ne-au atras atenția câteva profiluri din lista celor etichetate de Slavianca, care distribuie conținut similar.  Profilul cu numele Elena Secrieru are o singură poză atașată, dar nu știm dacă aparține în realitate unei persoane cu acest nume. Alte informații lipsesc. Printre prieteni, regăsim din nou deputați socialiști, iar la aprecieri - diverse pagini PSRM și ale moldovenilor din Rusia.

Elena Secrieru distribuie adesea informații legate de activitatea lui Igor Dodon, critică guvernarea, iar în ultima lună a distribuit constant videourile aberante ale lui Iurie Roșca, în care fostul politician îndemna moldovenii „să se roage pentru victoria Rusiei în războiul din Ucraina”

Chiar dacă Serviciul de Informații și Securitate a decis să blocheze resursele informaționale ale lui Roșca, postările anterioare ale acestuia rămân active pe rețelele sociale și sunt distribuite în continuare.

O altă femeie Valea Răilean, și aceasta fană a socialiștilor, distribuie masiv știri cu deputații PSRM, iar pe timp de război l-a îndemnat pe Dodon să negocieze pacea cu Putin.

 

„Igor Dodon și Vladimir Voronin să înceapă negocierile cu Vladimir Putin despre securitatea noastră. Doar voi puteți menține pacea pe pământul nostru moldovenesc”, sună un mesaj distribuit de Valea Răilean.

A promovat și filmulețe care induc ideea că trupele ruse nu sunt un pericol, ci naziștii din statul vecin, iar ucrainenii sunt cei care atacă civilii. Videourile au fost blocate fiind considerate violente.

Politicieni, implicați în campania de discreditare a refugiaților

Acest profil, în tandem cu diverse grupuri și numeroși troli, atenționau moldovenii că printre refugiați ar fi criminali, care vor săvârși ilegalități în Moldova.

La campanie s-a alăturat și primarul capitalei Ion Ceban: „Atestăm că în această perioadă sunt oameni care au nevoie de asistență, dar sunt oameni care sunt foarte obraznici. Sunt oameni care se comportă absolut inadecvat. Tot ce facem noi din bunul nostru simț și tot ce facem pentru cei care sunt necăjiți, nu trebuie în instanță finală să fie stricat ca și immagine și nu dă Doamne să fie pusă securitatea locuitorilor municipiului Chișinău în zonă de risc. Demersul să fie făcut pentru întărirea, fortificarea, capacităților atât pe linia de carabinieri, pe linia de patrulare, inclusiv Ministerul de Interne și Ministerul Apărării. Estimăm că în perioada imediat următoare ne putem trezi cu lucruri destul de urâte, cîncepând de la furturi, tălhării, abuzuri, etc”

Această idee încerca să o inducă și deputatul Bogdan Țîrdea, încă pe 22 februarie, după ce președinta Maia Sandu a declarat că Moldova este gata să-i susțină pe cetățenii ucraineni, în caz de necesitate. Era înainte să înceapă conflictul militar și fluxul de refugiați în R. Moldova.

Dar cu ce să ajutăm? Este vorba despre refugiați? Ei vor fi zeci de mii, nu dă Doamne. De unde vom lua bani, mâncare, cazare, când nici noi nu prea avem? Cum vom asigura securitatea propriilor cetățeni? La ce poate duce asta? își arăta Țîrdea îngrijorarea într-o postare  pe canalul său de Telegram.

Ura față de refugiați este alimentată și astăzi prin diverse mesaje, menite să divizeze moldovenii care s-au mobilizat să ajute. Președintele Maia Sandu a avertizat anterior că anumite forțe depun efort concertat să divizeze societatea pe tema refugiaților.

MAIA SANDU, președintă R. Moldova: „Atestăm un efort concertat, organizat de divizare a societății pe tema refugiaților. Acest lucru este inacceptabil ți trebuie oprit. Instituțiile statului analizează această campanie și vor interveni pentru a o opri. În același timp atenținez că este inacceptabil și iresponsabil ca incidentele cu implicarea refugiațior să fie speculate de persoane cu funcții publice, demnitari și aleși ăn scopuri politice. Exploatarea și manipularea intenționată acu tensiunile dintre oameni în condițiile de război la hotarul țării va fi penalizată conform legii.

Atacuri agresive la adresa lui Zelenski

Un alt profil cu numele Valentina Burkovskaia,  etichetat de multe ori de aceeași troli, de asemenea are o listă lungă de prieteni deputați socialiști. Este focusat pe distribuirea știrilor despre activitatea PSRM, critici la adresa guvernării și prezentarea poziției Rusiei în războiul din țara vecină. Pe profil se regăsesc și atacuri agresive la adresa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pe care îl numește  narcoman și criminal.

Un critic dur al guvernării, promotor al mesajelor PSRM și în prezent apărător al poziției Moscovei în războiul din Ucraina este un alt profil fals cu numele NO Pasaran. Este conectat la același grup, etichetat în postările  Annei Slavianka și promovat de Liubovi Calicișkova. Pe profil nu sunt foarte multe postări proprii, dar NO Pasaran  este administrator la mai multe grupuri pe Facebook, care susțin politica Kremlinului. Anume acolo NO Pasaran își distribuie postările.

Aceiași troli, administratori de grupuri pe Facebook

Unul dintre ele este „Молдова в будушее с Росией ” în traducere, „Moldova în viitor cu Rusia”. Grupul a fost creat în aprilie 2020 și a adunat până astăzi 1600 de membri. Profillul NO Pasaran este printre administratori, alături de Anna Slavianca și Liubovi Calicișkova.Grupul abundă în mesaje propagandistice și știri dintr-o singură direcție - de la Moscova. No Pasaran publică și mesaje extremiste, promovând simbolul „Z”. De exemplu, însoțit de mesajul „Operațiunea specială a Rusiei. Să-i susținem pe ai noștri”.

În valul informațional au fost incluse și știrile Kremlinului despre existența unor biolaboratoare în Ucraina, finanțate de SUA, unde s-ar produce viruși. Ministerul Apărării de la Moscova a încercat să acrediteze ideea că Rusia apără acum întreg globul de un război cu arme biologice, descoperind laboratoarele secrete din Ucraina.

IGOR KONAȘENKOV, reprezentant Ministerul Apărării al Federației Ruse: „În biolaboratoarele create și finanțate în Ucraina, cum arată documentele, se făceau experimente cu mostre de Coronavirus ale liliecilor. Scopul acestor și altor cercetări biologice finanțate de Pentagon în Ucraina era crearea unui mecanism secret de răspândire a unor patogeni mortali”.

Președintele Ucrainei a negat acuzațiile Moscovei și faptul că în laboratoare s-ar produce viruși sau arme chimice.

VOLODIMIR ZELENSKI, președinte Ucraina: „Pe mine asta mă îngrijorează foarte mult. Noi ne-am convins nu o dată că, dacă vrei să afli planurile Rusiei, vezi de ce îi acuză Rusia pe alții. Ce fel de acuzații sunt astea de pregătire a atacurilor chimice? Voi ce, ați decis să treceţi la „dechimizarea” Ucrainei? Cu ce? Cu amoniac, cu fosfor?  Ce altceva ne-aţi mai pregătit? Unde veți lovi cu armele chimice, în laboratoare? Majoritatea au rămas din Uniunea Sovietică și se ocupă de cercetări obișnuite, dar nu de tehnologii militare. Noi suntem oameni adecvați. Eu sunt președintele unei țări adecvate, unui popor adecvat. Sunt tatăl a doi copii. Și nici un fel de arme chimice, sau altfel de arme de distrugere în masă pe pământul nostru nimeni nu produce”.

Aceleași profiluri Anna Slavianca, Liubovi Calicișkova, NO Pasaran, dar și un profil cu numele Igor Dodon sunt printre administratorii unui alt grup propagandistic de pe Facebook - „МНОГОНАЦИОНАЛЬНАЯ МАЛДОВА - în traducere „Moldova multinațională”. A fost creat încă în 2016 și este destul de numeros, cu 11 300 de membri. În ultima lună, în acest grup s-au făcut aproape 3500 de postări, aproape toate antiguvernamentale, pro-ruse și împotriva celor care luptă de partea Ucrainei.

Deputatul PSRM Bogdan Țîrdea, activ în grupurile propagandistice

Din același punct de control este ghidat și grupulMoldova-Plai Natal”. A fost creat în ianuarie 2021, inițial cu numele „ЭТО ДРУГОЕ, în traducere „Asta e altceva”. Dar a fost  redenumit în septembrie 2021. Grupul a reușit să adune 4600 de membri, iar deputatul socialist Bogdan Țîrdea este moderator al grupului, alte două profile fiind administratori.

 

În toate cele trei grupuri pe care le-am enumerat, Țîrdea își publică opiniile. În ultima perioadă au fost câteva postări. A criticat votul deputaților PAS de la APCE, fiind de părere că Moldova este atrasă într-un mare conflict. Iar în altă postare critică Guvernul că ar cheltui prea mult pentru ajutorul refugiaților ucraineni, neavând bani în buget și lansează  ideea că ar putea fi deturnați banii din donațiile partenerilor externi.

Bogdan Țîrdea neagă faptul că ar gestiona anumite grupuri pe Facebook și susține că nu cunoaște cine stă în spatele profilurilor false care promovează masiv PSRM-ul și politica Rusiei, și-l etichetează în zeci de postări.

BOGDAN ȚÎRDEA, deputat PSRM: „Moldova- Plai Natal. La așa grup sunteți moderator. - Nu sunt. Eu personal nu moderez niciun grup. Dacă și sunt undeva sunt co-moderator alături fiind încă vreo 10-15 moderatori. Eu practic nu particip la moderări. ..Vă sunt cunoscute profilele Anna Slavianka, Liubovi Kalicișkova? - Nu cunosc profiluri de așa gen, fiindcă eu nu mă ocup de moderări. -Acest profil vă etichetează pe dvs practic în fiecare postare. De ce? - Și care e faza? Pe mine mă etichetează mii de oameni în fiecare zi… - Da Liubovi Kalicișkova vă este cunoscută? Este un membru activ PSRM, probabil. - PSRM are 20 de mii de membri. Care e problema?”

Un alt grup, care la fel este loial socialiștilor, având printre membri  mai mulți deputați PSRM poartă denumirea „Maia Sandu nu e președinta mea”. Grupul a fost creat în noiembrie 2020,  numără peste 3200 de membri, iar printre administratori figurează din nou Liubovi Calicișkova.În ultima lună, în acest grup au fost peste 1000 de postări, multe având ca temă războiul din Ucraina.

 Pentru informare sunt utilizate sursele guvernamentale rusești, fiind distribuite masiv știri ale agenției Ria Novosti și reportaje de la „Pervii Canal”. Se insistă pe ideea că operațiunea din Ucraina este una de eliberare.

Trolii PSRM, susținătorii fugarilor Ilan Șor și Veaceslav Platon

Neașteptat, dar în  grupurile care par a fi gestionate de socialiști sunt distribuite masiv și postările fugarului Ilan Șor. Dar și cele ale raiderului fugar Veaceslav Platon și mesajele fostului procuror general Alexandr Stoianoglo. Distribuiri similare se fac și pe profilele analizate anterior de noi, cu numele Elena Secrieru, Valea Răilean și Valentina Burkovscaia. NO Pasaran  comentează la postările lui Platon, la fel și Lubovi Calicișkova. Iar ultima le distribuie activ și în grupuri. De exemplu, postarea lui Platon din 17 ianuarie a fost distribuită simultan în două grupuri. La fel și cea din 15 martie.

 

Odată ce dezinformarea a luat amploare, fiind promovate multe fake-uri în contextul războiului din Ucraina,  Facebook a început a bloca profilurile considerate periculoase. Dar propagandiștii s-au reorientat rapid spre alte platforme, mai permisive.

 

Și Liubovi Calicișkova și-a anunțat urmăritorii că în cazul în care va fi blocată pe Facebook, poate fi găsită pe Telegram, dar cu alt nume. Am încercat să luăm legătura cu LIUBOVI CALICIȘKOVA. I-am adresat mai multe întrebări într-un mesaj pe Facebook, dar aceasta nu a reacționat.

Țîrdea, cu ajutoare la gestionarea propriului canal de Telegram

Pe  canalul de Telegram al deputatului socialist Bogdan Țîrdea se fac pe zi chiar și o sută de postări. Canalul are aproape 5 mii de abonați. Se pare că Țîrdea are ajutoare la gestionarea canalului de Telegram. Acesta abundă în postări, chiar și la minut, în zilele în care deputatul muncește la Parlament. De exemplu, pe 10 martie, de la ora 10:00, când a început ședința Legislativului, timp de 4 ore cât a durat aceasta , pe canalul lui Tîrdea au fost efectuate circa 50 de distribuiri de informații. O situație similară a fost și pe 17 martie.

Rugat să explice situația, deputatul a negat că ar fi ajutat la gestionarea canalului său de Telegram:

Canalul meu de Telegram eu îl gestionez singur. Toate articolele, toate cărțile, toate studiile științifice, toate declarațiile și tot ce fac eu, fac singur. Atât în limba de stat, cât și în limba rusă. - Am văzut că atâta timp cât vă aflați la ședința Parlamentului, patru-cinci ore, se fac vreo 40 de postări. Faceți asta în timp ce sunteți la ședință? - Eu fac asta non-stop. Și fac asta pentru că văd câte fake-uri postează o serie de televiziuni, inclusiv TV8, inclusiv Jurnal TV, inclusiv Ziar de Gardă”.

În afara interviului, când am vrut să-i arătăm direct în telefon că se fac multe postări pe canal în timpul ședinței Parlamentului, Țîrdea a recunoscut totuși că îl ajută cineva.  

Eu am și ajutor. - Păi v-am întrebat și ați zis că singur. - Eu am și ajutor”.

În ajunul inițierii războiului din Ucraina, Țîrdea a distribuit pe canal mai multe declarații ale oficialilor ruși în care se recunoaște independența regiunilor Donețk și Lugansk și  promova mesajul Moscovei că începe o operațiune de eliberare.

„Începe operațiunea de eliberare a întreg teritoriului republicilor Donețk și Lugansk”, era una dintre distribuiri.  

Președintele Putin a început operațiunea pentru obligarea Ucrainei la pace”, răsuna un alt mesaj.

Armata rusă nu atacă orașele, iar civilii nu vor avea de suferit”, sunt alte declarații de la Moscova, citate pe canalul lui Tîrdea.

Ulterior, s-au regăsit și mesaje extremiste: „Ucraina trebuie curățită de naziști”.

 

Numeroase postări s-au referit la biolaboratoarele din Ucraina finanțate de americani, iar deputatul a distribuit și mesajul  „SUA întotdeauna a distrus popoare cu viruși”.

În încercarea de a crea un echilibru, deputatul publică pe canalul său și declarații ale unor oficiali ucraineni, în special adresările președintelui Zelenski și declarațiile altor state cu referire la războiul din Ucraina, dar astfel de postări sunt mult mai puține în comparație cu cele care favorizează Moscova. Totuși, Țîrdea insistă că este echidistant.

BOGDAN ȚÎRDEA, deputat PSRM: „Eu ceea ce fac vede toată lumea. Mă laudă și mă susține pentru faptul că sunt unicul în această țară, probabil, care dau și poziția Ucrainei, și poziția Rusiei, și poziția SUA, și poziția Chinei, făcând reposturi. Eu poziția mea nu mi-o expun. Dați să trăim în pace și chiar dacă noi distribuim ceva, de exemplu cum o fac eu, să ne străduim să prezentăm ambele poziții, așa cum o fac eu, oferind și BBC-ul, și Ziarul de Gardă și TV8-ul la mine. - Proporțiile nu sunt similare. Cred că e 80% la 20, sau 90 la 10. - Daaaa. Eu numai azi am dat vreo 12 postări din 15 cu poziția Ucrainei”.

Declarația lui Țîrdea este total falsă. Întors la redacție, reporterul Cutiei Negre a analizat amănunțit toate postările făcute de deputat  pe canalul său de Telegram joi, 24 martie, până la ora 13.00, când ne-a acordat interviul. Au fost în total 38 de postări, dintre care 18 favorizau Rusia și numai 4 poziția Ucrainei. Două fiind adresările președintelui Zelenski. Patru postări s-au referit la Summitul NATO, iar 7 vizau alte teme și nu pot fi catalogate ca favorizând Moscova sau Kievul. Încă 3 postări erau critice la adresa Guvernului nostru, iar două vizau activitatea Ziarului de Gardă și postului TV8, pe care Țîrdea le etichetează permanent ca fiind „rețele SOROS”.

Canale de propagandă care se promovează reciproc

Periodic, pe canalul lui Țîrdea apar recomandări pentru urmăritori, fiind promovate alte canale de Telegram. Printre ele, canalele „Евразийская Молдова”, cu aproape 5500 de abonați și „Молдавский пистон” cu aproape 7700 de abonați. Nu știm cine stă în spatele acestora, dar se aseamănă foarte mult la conținut.

Distribuie concertat aceleași declarații ale oficialilor ruși și aceleași știri din presa de la Moscova, videouri identice care instigă la ură față de refugiații ucraineni și acuzațiile despre virușii creați de americani. Induc panica alimentară, distribuind poze cu rafturi goale în magazine.

Canalele enumerate se recomandă reciproc ca fiind surse de încredere pentru informarea abonaților și promovează în paralel paginile actualilor și foștilor deputați socialiști  și canalul ex-președintelui Igor Dodon.

SIS nu are competențe să cerceteze trolii de pe rețelele sociale

Săptămâna trecută, directorul Serviciului de Informații și Securitate a declarat în cadrul unui briefing de presă că în Republica Moldova sunt promovate masiv știri false la subiectul conflictului din Ucraina. Sunt distribuite orchestrat mesaje extremiste și de ură la adresa ucrainenilor.

ALEXANDR ESAULENCO, director SIS: „Atestăm eforturi organizate din partea unor forțe atât externe, cât și interne îndreptate spre divizarea societății pe tema refugiaților, dar și crearea unei situații de panică în domeniul aprovizionării pieței de desfacere a R. Moldova cu produse esențiale. După cum cunoașteți, ca urmare a acestui fenomen, SIS a blocat 11 site-uri care incitau la ură și război în condițiile stării de urgență. De comun cu organele de ocrotire a normelor de drept, SIS investighează o serie de cazuri privind proliferarea în public a informațiilor tendențioase și inventate în contextul războiului din Ucraina.

Serviciul exprimă gratitudine cetățenilor care au raportat surse online și profiluri false care promovează narative cu potențial impact asupra securității naționale și îi îndeamnă să sprijine eforturile comune, inclusiv utilizând bannerul de raportare a știrilor false de pe pagina web a instituției, precum și prin raportarea acestora către administrația rețelelor de socializare. Atenționăm că SIS va interveni prompt, în cooperare cu organele de drept în prevenirea și contracararea oricăror activități de propagandă și incitare la ură, inclusiv prin sancționare în strictă conformitate cu legea a persoanelor implicate în astfel de ilegalități”.

Am trimis o solicitare de informații la SIS pentru a afla dacă întreprinde careva acțiuni pentru a-i identifica și pe cei care fac sincronizat propagandă pe rețelele sociale și gestionează grupuri de troli. SIS a precizat că nu are astfel de competențe.

Codul Penal, Codul de Procedură Penală și Legea privind activitatea specială de investigaţii nu prevăd temei legal pentru inițierea unor măsuri speciale de investigații sau de urmărire penală în raport cu o posibilă bănuială sau suspectare a unui cetățean pentru „propaganda rusă în Republica Moldova” în contextul războiului din Ucraina. Actualmente, Serviciul de Informații și Securitate nu este împuternicit legal prin decizia CSE să desfășoare măsuri speciale de investigații pentru a identifica și colecta date despre persoane care desfășoară activități de propagandă în rețele sociale”, ne-a răspuns SIS-ul.

Pe de altă parte, deputatul PAS, Lilian Carp, afirmă că are informații că autoritățile urmăresc activitatea unor persoane pe rețelele sociale și vor lua măsuri.

LILIAN CARP, deputat PAS: Trebuie analizat foarte bine care este audiența lor. Audiența nu este foarte mare. Războiul în R. Moldova nu este susținut de către populație. Asta este un lucru cert. Dar totodată noi trebuie să luăm în considerație că nu poate fi admis un mesaj de incitare la ură  și susținere de război în R. Moldova. ..Da, SIS-ul se impune prin închiderea anumitor canale. Cu unii din cei care se manifestă agresiv știu că se duc și discuții, pentru a vedea care este starea lucrurilor. Sunt monitorizați. Din câte cunosc situația este ținută sub control, pentru a nu permite ca cineva să incite la ură sau să destabilizeze situația din R. Moldova.

/VIDEO/ Spînu îl dă în judecată pe Usatîi: „Nu am ce discuta cu dvs., spuneți minciuni!”. Ce a declanșat „războiul”
/VIDEO/ Spînu îl dă în judecată pe Usatîi: „Nu am ce discuta cu dvs., spuneți minciuni!”. Ce a declanșat „războiul”
„Psihologul meu” poate fi și al tău! Ai nevoie de un sfat? Lasă un mesaj, iar Maxim Orîndaș îți va răspunde
„Psihologul meu” poate fi și al tău! Ai nevoie de un sfat? Lasă un mesaj, iar Maxim Orîndaș îți va răspunde
/VIDEO/ Versuri eminesciene și influențe de muzică electronică: Cum sună noua colaborare a Irinei Rimes cu un artist român
/VIDEO/ Versuri eminesciene și influențe de muzică electronică: Cum sună noua colaborare a Irinei Rimes cu un artist român
Război în Ucraina, ziua 470: Efect de bombă atomică, ziua Z și vizita lui Zelenski la Herson. WP: Kievul a început contraofensiva
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 470: Efect de bombă atomică, ziua Z și vizita lui Zelenski la Herson. WP: Kievul a început contraofensiva
/VIDEO/ Tragedie pe o plajă din Egipt: Un turist din Rusia a fost ucis de un rechin în Marea Roșie
/VIDEO/ Tragedie pe o plajă din Egipt: Un turist din Rusia a fost ucis de un rechin în Marea Roșie

Cutia Neagră PLUS: Directorul CNA, Iulian Rusu, și șefa PA, Veronica Dragalin, la cuțite pe Hotelul Național

08 iunie 2023, ora 09:33

Cazul Hotelului Național este, în opinia directorului Centrului Național Anticorupție, CNA, Iulian Rusu, „o rușine” pentru justiția moldovenească. 

În cadrul ședinței Parlamentului de pe 12 mai, Rusu a precizat că agenția anticorupție deține mai multe probe și are suspiciuni întemeiate că au fost comise infracțiuni încă din 2006 - anul în care a fost privatizată SA Moldova-Tur, proprietarul Hotelului Național, de către Alfa Engineering. 

„Noi am prezentat aceste informații colegilor procurori. Din păcate, propunerea noastră de ordonanță pentru a porni cauze penale pe mai multe articole a fost parțial abrogată”, a spus șeful CNA. „Eu consider absolut esențial ca să se revină la textul inițial al ordonanței de repornire a urmării penale unde sunt vizate mai multe articole din Codul Penal, iar această cauză să fie examinată cu celeritate.”

Iulian Rusu a calificat relațiile dintre CNA și Procuratura Anticorupție ca fiind foarte proaste din cauza că procurorii nu dau curs ordonanțelor de deschidere a dosarelor penale.

Hotelul Național a ajuns mărul discordiei între principalele două instituții de drept care se ocupă de lupta anticorupție în Republica Moldova - Procuratura Anticorupție, condusă de Veronica Dragalin, și Centrul Național Anticorupție, condus de Iulian Rusu.

Mai exact, șeful CNA, Iulian Rusu, este acuzat de presiuni la adresa șefului adjunct din Procuratura Anticorupție, Vasile Plevan, fapt ce creează o situație fără precedent în contextul în care Republica Moldova așteaptă în octombrie 2023 un raport favorabil din partea Comisiei Europene pe lupta anticorupție.

„Acesta nu este primul act de intimidare a mea, sunt mai multe acte de presiune asupra mea în virtutea funcției pe care o am. Nu în zadar au venit și declarațiile făcute publice de cineva în Parlament”, a spus adjunctul procurorului-șef Anticorupție, Vasile Plevan. 

În replică, directorul CNA a respins acestei acuzații în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova. „Nu am avut astfel de intenții și nu cred că prin acțiunile pe care le-am întreprins am exercitat anumite presiuni”, a spus Rusu. „Dimpotrivă, ceea ce au făcut colegii noștri din cadrul Direcției de urmărire penală a fost să colecteze, într-un exercițiu mai riguros, probatoriu suplimentar. Sunt informații importante și sunt posibilități să revenim la acest subiect [Hotelul Național] și ulterior să luăm o decizie echilibrată.”

Directorul CNA a mai admis că aceste disensiuni „nu se văd bine” la Bruxelles și că situația poate fi remediată prin revenirea la masa discuțiilor și o analiză la rece. 

Contre între CNA și Procuratura Anticorupție

Disensiunile dintre cele două instituții au pornit în mai 2022, după refuzul Procuraturii Anticorupție de a începe urmărirea penală în cazul privatizării Hotelului Național. La 30 martie 2023, procurorul-șef Anticorupție, Veronica Dragalin, a menținut, ca legal și întemeiat, refuzul procurorului de caz, Vasile Plevan, pentru începerea urmăririi penale pe acest caz.

„Procuratura Anticorupție are în gestiune un dosar penal complex și de rezonanță în care procurorii au aplicat sechestru asupra Hotelului Național, fără implicarea CNA”, se menționează într-un comunicat al acestei procuraturi. „Acest fapt presupune că imobilul nu poate să fie înstrăinat. În cazul unei sentințe de condamnare în cauza penală, Hotelul Național va fi confiscat în interesul statului”.

Serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție consideră „complet nefondată insinuarea CNA că instituția nu aprobă investigarea cazurilor de spălare a sute de milioane de lei. „Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin a reacționat la declarațiile directorului CNA și, pentru moment, nu are reacții suplimentare de adăugat.” 

Imobilul dezafectat a ajuns sub sechestru în vara anului 2022. Oamenii legii urmăresc recuperarea prejudiciilor, în valoare de 1,1 miliarde de lei, cauzate statului de fostul deputat democrat din anturajul oligarhului Plahotniuc, Vladimir Andronachi, proprietarul de facto al Moldova-Tur. 

Sechestrul a fost aplicat pe imobil în dosarul „Metalferos” în care Andronachi este acuzat de conducerea unei organizații criminale și spălare de bani. Inițial, această cauză penală a fost în gestiunea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate, PCCOCS. Ulterior, dosarul a fost transferat Procuraturii Anticorupție.

Hotelul Național a ajuns în mâinile lui Vladimir Andronachi printr-o schemă alambicată de inginerii și vehicule financiare, offshore-uri și interpuși. Toate aceste manevre au fost puse în scenă de trei oligarhi în prezent fugari - Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Ilan Șor.   

În noiembrie 2017, în perioada în care Hotelul Național se afla în proprietatea lui Ilan Șor, premierul de atunci Pavel Filip, un apropiat al oligarhului Plahotniuc, a cerut public rezilierea contractului de privatizare a Hotelului Național pe motiv că investitorul Alfa Engineering nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale asumate în 2006.

La 31 ianuarie 2018, Agenția Proprietății Publice chiar a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Alfa Engineering pentru rezilierea contractului de privatizare a pachetului de acțiuni ale statului în SA Moldova-Tur.

În contextul acestui litigiu demarat la solicitarea Guvernului Filip, în octombrie 2018, Vladimir Plahotniuc a intermediat tranzacția de vânzare a Alfa Engineering dintre Ilan Șor și Vladimir Andronachi prin două vehicule financiare - EFA Holding Limited și De Bron Administratie BV.

Firma din grupul de companii a lui Șor, Ismida Alliance LTD, implicată în furtul miliardului, a vândut Alfa Engineering mai întâi către EFA Holding Limited din Gibraltar, al cărei beneficiar este Gheorghe-Cezar Chiriac, un personaj apropiat lui Plahotniuc. Chiriac a mai figurat ca director al unei firme din Hong Kong folosită de oligarhul fugar ca vehicul pentru banii obținuți din contractele cu statul ale Bass Systems și cu Agenția Servicii Publice.  

Pe 16 octombrie 2018, EFA Holding Limited a vândut Alfa Engineering companiei De Bron Administratie BV. În aceeași zi, De Bron Administratie BV a vândut Alfa Engineering lui Anik Imobil, companie deținută prin interpuși de Vladimir Andronachi.

Pe 26 august 2021, conducerea Partidului Schimbării - Ştefan Gligor şi Sergiu Tofilat - au depus un denunț la CNA pentru a investiga presupusele ilegalități în cazul Hotelului Național. CNA a propus începerea urmăririi penale, însă Procuratura Anticorupție a emis ordonanță de refuz.

Cei doi au denunțat funcționarii Primăriei Chișinău că au ignorat o încheiere a Curții Supreme de Justiție care a calificat drept ilegală acordarea către SA Moldova-Tur a 1,2 hectare de teren adiacente Hotelului Naţional aflate în proprietatea statului pentru construcția unui complex multifuncţional de 128.000 de metri pătrați în locul Hotelului Naţional.

De asemenea, membrii formațiunii politice au acuzat o tentativă de demolare ilegală a Hotelului Naţional de către beneficiarii Alfa Engineering în complicitate cu funcţionarii Primăriei Chișinău, ofiţeri de urmărire penală şi procurori. 

„Ei [procurorii] au motivat în acel refuz că au audiat mai multă lume din Primăria Chișinău și că nu au găsit nimic suspect și totul este bine și frumos”, a spus Sergiu Tofilat. „Apoi ne-am întâlnit cu doamna Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție. Ea a zis că tot ce spunem noi nu este adevărat și că ei se ocupă cu chestiuni mai serioase. Ne-a spus că în acest caz noi nu putem demonstra nimic și că nu există prejudiciu.”

Tofilat a mai subliniat că Hotelul Național a fost cumpărat de Ilan Șor în 2014 cu banii din furtul miliardului și apoi a fost vândut lui Vladimir Andronachi în 2018. 

„Acum situația se prezintă cu Andronachi ca și cumpărător de bună credință”, a adăugat vicepreședintele Partidului Schimbării. „Din ce cunosc eu, a fost pus sechestru pe hotel, dar nu ca proprietate a lui Andronachi, ci în alte dosare, inclusiv Metalferos. Acum, Hotelul Național se află sub arest. El nu trebuie nicidecum răscumpărat [de către stat], deoarece este un bun furat. Iar răscumpărarea bunurilor furate reprezintă definiția pentru spălare de bani.”

„Soluția salvatoare” a lui Ceban 

Două personaje au avansat ideea despre răscumpărarea Hotelul Național de către stat potrivit lui Sergiu Tofilat  – fostul șef al Direcției urmărire penală din CNA, Eugeniu Rurac, și primarul Chișinăului, Ion Ceban. 

„Acest lucru [răscumpărea Hotelului Național de către stat] nu poate să fie decât în interesul lui Vladimir Andronachi. Rurac era șeful Direcției urmărire penală în CNA. El putea să-l influențeze pe directorul CNA, Iulian Rusu, care nu înțelege speța ca, mai departe, Rusu să meargă la Guvern sau la Președinție, la Ministerul Justiției și să prezinte acest lucru ca variantă salvatoare”, a acuzat Tofilat. 

Eugeniu Rurac a respins acuzațiile lui Tofilat. „Eu nu puteam să dau astfel de sfaturi [despre naționalizare]. Noi am dezbătut aspecte strict juridice ale componentei de infracțiune: este sau nu este”, a spus Rurac. „Eu argumentam faptul că este complicat să deschizi un dosar penal pentru abuz în serviciu prin faptul că nu există un prejudiciu. Ca soluție, eu am propus să fie aplicat un sechestru pe altă cauză penală unde figurează beneficiarul deplin al acestui hotel [Vladimir Andronachi].”

În ceea ce-l privește pe primarul Chișinăului, Ion Ceban, a evocat public în mai 2022 posibilitatea naționalizării hotelului. 

„Așa cum ați făcut cu clădirea Procuraturii, Clădirea Maternității sau a Stadionului Republican”, a spus Ion Ceban. „Să fie clădirea naționalizată și reabilitată de către stat în baza unui concurs. [...] Sunt sigur că dacă s-a putut cu Stadionul Republican să aplicați norme speciale, se poate și aici.” 

Edilul Chișinăului nu a răspuns apelurilor repetate ale reporterilor pe acest subiect, iar Primăria Chișinău nu a răspuns nici ea la solicitarea reporterilor pentru lămurirea acestei poziții publice a edilului. 

„Hotelul este în proprietate privată. Deci, gata”

Procurorul responsabil de caz, Vasile Plevan, a spus reporterilor că după investigații repetate verificate de mai mulți procurori, nu a reușit să găsească probele necesare pentru a demonstra că contractul de privatizare a Moldova-Tur a fost efectuat cu anumite încălcări. 

Procurorul consideră că condițiile în care a fost făcută privatizare au fost destul de bune - două milioane de dolari și alte 33 de milioane trebuiau investite în reconstrucție. Numai că statul, a adăugat el, trebuia să urmărească să fie executate condițiile. „Iar dacă aceste condiții nu sunt executate, nu înseamnă escrocherie, asta înseamnă raport juridic civil.”

„Hotelul Național a trecut în proprietate privată, nu mai este al statului. Deci, e gata”, a spus el. „În 2007, cei care au procurat hotelul au solicitat de la Comisia de Privatizare acordul de demolare, iar aceasta a emis un document în care scrie: a fost acceptată demolarea imobilelor hotelului și restaurantului.”

Anume acest document, precizează procurorul Plevan, este temeiul autorizației emise de Primăria municipiului Chişinău în 2021 pentru demolarea Hotelului Național.

În ce privește acuzațiile că Hotelul Național a fost cumpărat de Ilan Șor cu banii din furtul miliardului, procurorul Plevan a spus că acest fapt a avut loc după privatizarea SA Moldova-Tur. 

„Din punct de vedere juridic, lucrurile trebuie delimitate. Privatizarea este legală, faptul că beneficiarul s-a schimbat sau au devenit anumiți actori din țara noastră este rezultatul acțiunii procuraturii de a pune sechestru pe acest hotel”, a spus procurorul.

„Dar asta vizează un dosar ce se află în exercitare, în furtul miliardului sau alt dosar. Până la urmă, este aplicat sechestru pe acest hotel.”

După spusele procurorului, toate acțiunile membrilor Consiliului Municipal Chișinău întreprinse după încheierea Curții Supreme de Justiție în cazul terenului adiacent Hotelului Național aflat în proprietatea Agenției Proprietății Publice nu pot să fie sancționate. 

„Nu poți să tragi la răspundere tot Consiliul. Membrii Consiliului au ridicat mâinile și au considerat că trebuie dat în arendă sau trebuie să fie făcută comasarea terenurilor. Exact așa cum nu poți să tragi la răspundere un parlament sau un guvern.”

Despre soluția propusă de Ion Ceban, naționalizarea hotelului, procurorul Plevan a spus că instituția indicată să decidă este Agenția Proprietății Publice. 

O nouă cauză anchetată de CNA

Consilierul pe comunicare publică și purtătorul de cuvânt al premier, Dorin Recean, a declarat reporterilor că Agenția Proprietății Publice nu are niciun plan de răscumpărare sau naționalizare a Hotelului Național.

Șefa Direcției privatizare și postprivatizare a Agenției Proprietății Publice, Alina Boțoc, nu a pus la dispoziția reporterilor actele solicitate și nici a răspuns la întrebările solicitate.

Centrul Național Anticorupție a răspuns reporterilor că, în prezent, instituția investighează o cauză penală privind Hotelul Național, dar nu a putut da mai multe amănunte. Agenția anticorupție a invocat confidențialitatea demersului său.

„În cadrul Direcției generale urmărire penală a CNA se efectuează urmărirea penală în cadrul unei cauze penale recent inițiate, unde sunt examinate aspecte având tangență cu Hotelul Național și care actualmente este în curs de desfășurare.” 

Vladimir Andronachi a refuzat să răspundă la întrebările reporterilor. Avocatul său, Oleg Mâța, a spus că clientul său nu vrea să răspundă la întrebările adresate.

Autori: Ilie Gulca, Mădălin Necșuțu

Această investigație jurnalistică a fost realizată în cadrul proiectului "Mobilizarea societăţii civile pentru monitorizarea şi sesizarea asupra integrităţii instituţiilor statului şi activităţilor anticorupţie in Moldova" implementat de Transparency International – Moldova cu suportul Secţiei Justiţie Penală şi Aplicare a Legii a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chişinău. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi pot să nu corespundă opiniei donatorului și a Transparency International – Moldova.

Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretul din Larnaca. Conexiunile dintre soțul Emmei Tăbîrță și fiul patronului Trans-Oil
Cutia Neagră Plus: TOP 10 mașini cumpărate în 2022 de deputați. Cine a plătit 40 de mii de euro pentru un autoturism
Nina Crețu și-a sărbătorit ziua de naștere. Cum și-a felicitat Renato Usatîi iubita: „Ziua ta e importantă, dar gazul e scump”
/VIDEO/ Nina Crețu și-a sărbătorit ziua de naștere. Cum și-a felicitat Renato Usatîi iubita: „Ziua ta e importantă, dar gazul e scump”
„Psihologul meu” poate fi și al tău! Ai nevoie de un sfat? Lasă un mesaj, iar Maxim Orîndaș îți va răspunde
„Psihologul meu” poate fi și al tău! Ai nevoie de un sfat? Lasă un mesaj, iar Maxim Orîndaș îți va răspunde
Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
Ultima oră! SUA aplică sancțiuni împotriva membrilor unui grup care a încercat să destabilizeze situația din Republica Moldova
Ultima oră! SUA aplică sancțiuni împotriva membrilor unui grup care a încercat să destabilizeze situația din Republica Moldova
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram