Pentru funcția de șef al Serviciului de Informații și Securitate, Președinția ar avea trei pretendenți. Surse din cadrul SIS susțin că se discută candidatura lui Dorin Recean, consilier pe securitate al Maiei Sandu. Președinția ar mai lua în calcul și candidatura directorului executiv al IPRE, Iulian Groza, în prezent, membru în Consiliul Suprem de Securitate. S-ar discuta și despre Alexandru Musteață, actual consilier al prim-ministrei Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.
Dorin Recean a fost ministru al Afacerilor Interne în perioada iulie 2012 până la 10 decembrie 2014 în Guvernul Filat. În acea perioadă, șefa statului, Maia Sandu, ocupa funcția de ministru al Educației. Acesta este din februarie anul curent consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate. Desemnarea lui Recean în funcția de consilier al președintei a provocat un val de critici. Asta în situația în care în 2013, a fost în centrul unui scandal mediatic, după apariția unei înregistrări a unei discuții la telefon dintre el și fostul șef de la Fisc, Nicolae Vicol, în care pe atunci șeful de la MAI vorbea pe un ton ridicat cu cel de la Fisc. Fraza „Dacă există probleme, adu-l și eu am să-l trăsnesc cu capul de asfalt ”, a provocat indignare în spațiul public. Dorin Recean nu ne-a răspuns la apeluri pentru ne spune dacă se numără printre pretendenții la șefia SIS.
Iulian Groza este director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene. În luna februarie, a fost desemnat, prin decret prezidențial, în calitate de membru în CSS. Nici pe Groza nu l-am găsit la telefon.
Alexandru Musteață este în prezent consilier al premierului țării, Natalia Gavrilița. A lucrat anterior în cadrul Fundației Soros. L-am contactat telefonic și pe Musteață, pentru a afla dacă i s-a făcut o asemenea ofertă. Acesta a refuzat să facă, însă, orice fel de declarații.
Luni seară, 30 mai, șefa statului a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că a fost identificată deja persoana care urmează a fi numită la șefia Serviciului de Informații și Securitate. Șeful statului nu a dat un nume și a menționat doar că este vorba despre un candidat din afara sistemului, care va asigura reforma SIS. Sandu susține că guvernarea își dorește consolidarea capacităților instituției, astfel încât SIS să obțină un nivel sporit de credibilitate.
Tot luni, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a primit cererea de demisie a șefului SIS, Alexandr Esaulenco. Șeful SIS a cerut eliberarea din funcție, în baza cererii personale, în legătură cu trecerea la alt loc de muncă. Potrivit legii, cererea de demisie urmează a fi examinată în plenul Parlamentului.