Un bloc morfologic cu tehnică performantă unde studenții de la medicină pot studia anatomia corpului uman a găzduit astăzi primele ore practice. Acesta fost dotat cu o masă virtuală care arată corpul uman în cele mai mici detalii, table interactive și spații noi de depozitare a cadavrelor disecate. Pentru asta, Universitatea de stat de medicină și farmacie din Moldova a investit 66 de milioane de lei.
„Iată intestinul ficatul, stomacul, splina și tot așa putem să vedem structurile care sunt mai profunde, ca rinichii, coloana vertebrală, ureterele, vezica urinară, organele genitale externe deci inima care interactiv se mișcă”.
Cea mai așteptată achiziție este masă virtuală care a costat peste două milioane de lei. Aceasta le permite studenților să cerceteze în cele mai mici detalii cadavrele umane. Cu ajutorul acestui program, sistemele corpului uman pot fi vizualizate separat, lucru imposibil de făcut pe cadavrele umane reale.
O altă noutate sunt cele două cadavre plastinate, de gen feminin și masculin, care pot fi analizate anatomic de viitorii medici. Totodată, pentru studenți a fost amenajată o sală nouă, dotată cu frigidere și tehnologie modernă pentru depozitarea cadavrelor disecate. Iar tablele interactive instalate în fiecare sală de clasă îi ajută pe profesori să explice cat mai simplu materialele de studiu.
„Punem o lentilă, fie aici artificială, fie tăiem doar și scoatem conținutul și în buzunărelul ăsta introducem o lentilă artificială, mai nou așa se face. Și atunci e bine pentru că corecția vederii o să fie mult mai ușoară”.
Tabla interactivă permite, spre exemplu ca imaginea vizualizată prin microscop să fie scanată și prezentată publicului larg.
„Acest spațiu nu este doar o clădire, este locul unde ne dezvoltăm ca viitori medici, este locul unde descoperim tainele anatomiei și ale histologiei și ne punem bazele care ne vor trebui pe parcursul întregii cariere de medici.”
„După părerea mea, fiecare investiție în universitatea noastră este un pas nou, fiindcă noi merităm schimbări și progres și consider că cu cât mai mul o să se investească în studenții noștri, cu atât mai mult o să ne investim noi în viitorul nostru și în medicina noastră din Republica Moldova”.
„Ceea ce ține de procesul educațional, mereu am avut acces la diferite chestii care ne-ar facilita procesul de studii dar da, tablele interactive sunt un utilaj foarte important pentru că putem să studiem mai ușor ceea ce ține de anatomie, să vedem mai detaliat unele lucruri”.
„Nu putem să spunem că nici condițiile pe care lea-m avut înainte erau destul de rele, erau ok, acceptabile dar acum crede că vom moderniza mai mult studiul nostru, vom fi mai calitativi, mai eficienți vom avea parte de mai multă comoditate în blocul dat, cred că va fi spre eficientizarea procesului nostru educațional”.
Clădirea a fost dotată și cu instalație antiincendiară și sistem de supraveghere video, au fost înlocuite integral rețelele termice, electrice, de apeduct și canalizare. Și fațada clădirii a fost complet renovată, inclusiv prin izolare termică. Blocul cu patru etaje are două ascensoare, iar în demisol a fost amenajat un vestiar pentru 450 de persoane.