Ministerul Justiției va contesta la Curtea de Apel Chișinău decizia Judecătoriei Chișinău, care a dispus încasarea în beneficiul fostei magistrate Domnica Manole a unui prejudiciu moral în sumă de 800 de mii de lei pentru că a fost învinuită pe nedrept pentru pronunțarea unei hotărâri care ar fi fost contrare legii, în „dosarul referendumului”.
„Ministerului Justiției consideră că prejudiciul moral dispus de a fi încasat este exagerat prin raportare la jurisprudența instanțelor naționale”, au declarat pentru TV8.md reprezentanții MJ.
Ministerul Justiției urmează să îi achite fostei magistrate Domnica Manole, în prezent președinta Curții Constituționale, prejudicii de 800 de mii de lei, după ce a fost învinuită pe nedrept pentru pronunțarea unei hotărâri care ar fi fost contrare legii, în „dosarul referendumului”.
Decizia a fost pronunțată miercuri, 8 februarie, de Judecătoria Chișinău, sediul Centru, de magistratul Petru Harmaniuc. În acest dosar, ex-judecătoarea a fost achitată 3 ani mai târziu, după ce procurorul de caz, Eugen Rurac, acum șef de secție la Centrul Național Anticorupție, a renunțat la acuzațiile penale.
În instanță, Domnica Manole, prin intermediul avocatei Angela Popil, a solicitat un prejudiciu moral estimat la suma de un milion de lei „cauzat prin acțiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, procuraturii și instanțelor de judecată, materializate în tragere ilegală la răspundere penală”.
Totodată, Manole a cerut compensarea cheltuielilor de asistență juridică suportate la examinarea cauzei civile, în mărime de 5 000 lei. Instanța a dispus încasarea în beneficiul Domnicăi Manole, din contul bugetului de stat, prin intermediul Ministerului Justiției, a sumei de 4500 de lei cheltuieli de judecată.
Hotărârea primei instanțe poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile.