Șefa MAI: „În relația cu Rusia nimic nu s-a schimbat. Un singur lucru a rămas constant: incertitudinea și instabilitatea”
20 mai 2023, ora 13:03
Oficialii din Republica Moldova se așteaptă ca rușii să încerce din nou să schimbe puterea cu forța. Declarația a fost făcută de ministra de Interne, Ana Revenco, într-un interviu pentru Digi24. Șefa MAI a mai spus că „în relația cu Rusia nimic nu s-a schimbat. Un singur lucru a rămas constant: incertitudinea și instabilitatea”.
„Dacă deschideți orice manual de destabilizare veți găși exact toate elementele care au fost încercate la Chișinău. Prin aceste acțiuni violente care să producă haos, să producă panică, să producă frică ar fi putut să producă violente inclusiv în raport cu anumite instituții ale statului. Sunt atrase persoane cu antecedente penale, sunt atrase persoane și cu experiență în domeniul militar, care au slujit unor forțe obscure. Sunt și de cetățenie rusă, ucraineană, inclusiv din republica Moldova. Aceste persoane au fost arestate , se află în custodia statului.
Sunt deja trei incidente în care după bombardamentele federației ruse în Ucraina, bucăți de rachete au fost găsite și pe solul republicii moldova. Când au loc aceste bombardamente există riscul survolării spațiului aerian al Republicii Moldova de rachete rusești. Vom rămâne vigilenți pentru că știm cu certitudine un lucru: în relația cu Rusia nimic nu s-a schimbat. Un singur lucru a rămas constant: incertitudinea și instabilitatea”, a declarat ministrul de Interne al Republicii Moldova, la Digi24.
TV8.md reamintește căpreședinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a oferit detalii legate de planul Federației Ruse de a destabiliza situația în țară, răsturnarea actualei puteri și înlocuirea acesteia cu una fidelă Kremlinului. Potrivit șefei statului, care face trimitere la informațiile furnizate de către serviciile secrete ucrainene, planul presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști pregătiți militar.
„Planul Rusiei nu este unul nou, tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar nu și-au atins obiectivul datorita intervenției prompte din partea instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, care trebuia să provoace nemulțumiri”, a spus Maia Sandu.
Potrivit președintei, documentele primite de la partenerii ucraineni demonstrează „o bună documentare a locațiilor și a aspectelor logistice, pentru organizarea activităților subversive”.
Ulterior, Ministerul rus de Externe a catalogat aceste afirmații ca fiind unele „absolut nefondate.”
„Astfel de afirmații sunt absolut nefondate. Sunt construite în spiritul tehnicilor clasice care sunt adesea folosite de Statele Unite, alte țări occidentale și Ucraina. Mai întâi acuzații cu referire la informațiile secrete care nu pot fi verificate, apoi sunt folosite pentru a justifica propriile acțiuni ilegale.
Kremlinul susține că adevăratul scop al Kievului, care a lansat dezinformarea despre „planul rus de destabilizare a Moldovei”, este atragerea Chișinăului într-o confruntare dură cu Rusia.
Cine sunt oamenii din umbră care creează partidele marca Ilan Șor? Cât costă coruperea demnitarilor și cum sunt puse pe roate formațiuni politice proeuropene și unioniste la comanda fugarului de la Moscova? Aflați mecanismele din laboratorul politic al celui mai controversat personaj al momentului într-o nouă anchetă Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
De ce investitorii mari pleacă din Republica Moldova? Cum putem atrage investiții străine? De unde țara noastră poate aduce mai multă forță de muncă? Ce trebuie să facă statul pentru a asigura o creștere economică veritabilă? Răspunsurile le aflați de la invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS, omul de afaceri Vasile Tofan.
Cutia Neagră PLUS
Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva afaceriști. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Școlile din Spania vor fi obligate prin lege să servească fructe și legume la masa de prânz, iar pește cel puțin săptămânal
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Cum o poți ajuta pe mătușa Valentina, rămasă singură la 88 de ani
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1148: Lege marțială, atac la Odesa și drone toxice. Zelenski: „Putin a vrut să ne distrugă pe toți”
/VIDEO/ Surpriză pentru eroii campaniei „Bătrânii noștri”: Cine sunt artiștii care le-au pășit pragul și i-au încântat
Ion Ciornîi a murit: Vestea tristă despre consulul general al Moldovei la Odesa, dată de MAE
/VIDEO/ Tofilat, despre încercările guvernării în lupta împotriva corupției electorale: „Nu există vizibilitate, înțelegere și strategie”
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Viață plină de griji pentru toți, dar bătrânețe în singurătate. Cum o poți ajuta pe mătușa Parascovia
/VIDEO/ Pungă plină cu bani la poarta Arinei Spătaru: „M-am uitat la Alexandr Nesterovschi și el a luat-o la fugă”
/VIDEO/ Promisiunile Tiraspolului: angajament sau strategie de fațadă? Cum NU a respectat condițiile Chișinăului
Școlile din Spania vor fi obligate prin lege să servească fructe și legume la masa de prânz, iar pește cel puțin săptămânal
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Cum o poți ajuta pe mătușa Valentina, rămasă singură la 88 de ani
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1148: Lege marțială, atac la Odesa și drone toxice. Zelenski: „Putin a vrut să ne distrugă pe toți”
/VIDEO/ Surpriză pentru eroii campaniei „Bătrânii noștri”: Cine sunt artiștii care le-au pășit pragul și i-au încântat
Ion Ciornîi a murit: Vestea tristă despre consulul general al Moldovei la Odesa, dată de MAE
/VIDEO/ Tofilat, despre încercările guvernării în lupta împotriva corupției electorale: „Nu există vizibilitate, înțelegere și strategie”
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Viață plină de griji pentru toți, dar bătrânețe în singurătate. Cum o poți ajuta pe mătușa Parascovia
/VIDEO/ Pungă plină cu bani la poarta Arinei Spătaru: „M-am uitat la Alexandr Nesterovschi și el a luat-o la fugă”
/VIDEO/ Promisiunile Tiraspolului: angajament sau strategie de fațadă? Cum NU a respectat condițiile Chișinăului
Școlile din Spania vor fi obligate prin lege să servească fructe și legume la masa de prânz, iar pește cel puțin săptămânal
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Cum o poți ajuta pe mătușa Valentina, rămasă singură la 88 de ani
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1148: Lege marțială, atac la Odesa și drone toxice. Zelenski: „Putin a vrut să ne distrugă pe toți”
/VIDEO/ Surpriză pentru eroii campaniei „Bătrânii noștri”: Cine sunt artiștii care le-au pășit pragul și i-au încântat
Ion Ciornîi a murit: Vestea tristă despre consulul general al Moldovei la Odesa, dată de MAE
/VIDEO/ Președinta Maia Sandu în Parlament: A ținut un discurs despre starea națiunii
17 aprilie 2025, ora 07:54
Președinta Maia Sandu a susținut astăzi un discurs în plenul Parlamentului, despre starea națiunii. Șefa statului a vorbit despre pericolul cumpărării de voturi, îndemnând cetățenii să condamne această practică ilegală, fiindcă tăcerea „este o complicitate la furtul viitorului”. Totodată, Sandu s-a referit la situația din sistemul de justiție, la economia Republicii Moldova, dar și la riscurile externe din cauza Rusiei.
Deputații fracțiunii Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au părăsit plenul Parlamentului înainte de discursul președintei, scandând lozinci contra Maiei Sandu. În același timp, parlamentarii PAS aplaudau.
Discursul integral
Dragi cetățeni, stimați deputați, stimați reprezentanți ai presei și invitați ai Parlamentului,
Trăim o perioadă în care ordinea internațională pe care o știam și pe care ne putem baza trece printr-un proces de schimbare profundă. La nivel global, asistăm la tot mai multe conflicte - militare, diplomatice și comerciale. În regiunea noastră, de trei ani, Rusia duce un război nedrept și brutal împotriva Ucrainei.
Cetățenii Republicii Moldova, și cei din țară, și cei care locuiesc peste hotare, simt o mare neliniște legată de schimbările care au loc. Sunt schimbări care afectează nu doar bugetele, ci și sufletele oamenilor. Credința noastră într-o lume dreaptă, bazată pe reguli și pe respect, o lume stabilă și previzibilă este puternic zdruncinată.
Pe toți ne macină aceleași întrebări. Ce viitor are Moldova în această lume? Ce putem face ca să ne punem țara la adăpost într-un mod care să ne asigure pacea și bunăstarea? Cum ne afectează familia aceste schimbări? Ce ne va aduce ziua de mâine? Oamenii sunt îngrijorați și așteaptă răspunsuri de la noi. Ca Președintă, în momente de neliniște, este de datoria mea să vin la această tribună pentru a vă împărtăși cum văd eu situația actuală și ce cred că trebuie să facem în următoarea perioadă.
Noi, ca țară, avem multe năzuințe, avem multe probleme de rezolvat - de îmbunătățit condițiile de viață, de finalizat reforma justiției, de reparat drumuri, spitale, grădinițe, case de cultură, de asigurat locuri de muncă și de crescut pensiile. Uneori, pentru că avem atâtea de rezolvat, uităm care este cel mai important lucru. Iar cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem este să păstrăm pacea și libertatea.
Să păstrăm pacea pentru că viața e cel mai prețios lucru. Și să păstrăm libertatea pentru că vrem să trăim demn, să știm că nu va veni nimeni să ne scoată din propria casă în miezul nopții să ne trimită în siberii de gheață, că tinerii noștri nu vor fi aruncați în închisori pentru că au o opinie, că nimeni nu ne va închide hotarul și nu ne va izola de restul lumii. Asta înseamnă să trăiești în libertate.
Dragi cetățeni, vă îndemn, atunci când privim la cât de multe avem de făcut, să ne aducem aminte ce ne dorim cu toții mai presus de toate. Și, cu toate contradicțiile interne, supărările și divergențele, să mergem pe un drum comun, care ne va asigura trei lucruri importante: 1. pace și siguranță familiilor noastre, 2. stabilitate și unitate națională, 3. dezvoltare economică și bunăstare.
Nu există niciun dubiu - pacea și libertatea ni le putem asigura mult mai ușor odată ajunși în Uniunea Europeană. Acolo o să fim protejați - ca într-o mare familie mare, iubitoare. De aceea, trebuie să muncim în continuare zi și noapte ca să aderăm la UE cât mai repede. Nu peste 10-20 de ani, ci în următorii 4 ani. Nu va fi ușor, dar nici imposibil. Până atunci însă, ne putem proteja pacea și libertatea doar prin solidaritate externă și unitate internă.
Pare un lucru firesc, dar asta nu înseamnă că este și garantat. De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, întrebarea care ne frământă zi și noapte este cum asigurăm securitatea Moldovei? Cum păzim oamenii noștri de distrugerea războiului?
Din prima zi, poziția noastră a fost una clară - noi suntem de partea păcii, nu a agresiunii, și facem totul ca să păstrăm pacea în Moldova prin diplomație. Putem asigura securitatea țării în continuare demonstrând un comportament corect, previzibil și consecvent, construind parteneriate puternice, de încredere cu vecinii noștri, România și Ucraina, dar și cu celelalte țări care respectă dreptul internațional și hotarele altor state.
Moldova este o țară mică, cu o armată străină pe teritoriul său. Ca să fie clar, mă refer la staționarea ilegală a contingentului militar rus în regiunea transnistreană - o încălcare flagrantă a statutului nostru de țară neutră. Prezența armatei ruse pe pământul nostru comportă riscuri de destabilizare, mai ales în contextul războiului din Ucraina.
Se apropie al patrulea Paște pe care vecinii ucraineni îl vor petrece sub amenințarea armelor. Cu toții ne dorim și ne rugăm pentru încheierea unui acord de pace justă, durabilă cât mai curând. Dar, indiferent dacă pacea va fi semnată în acest an sau nu, Ucraina va rezista în continuare, cu sprijinul ferm al țărilor care vor să readucă pacea pe continentul nostru. Ucraina va fi scutul nostru în continuare, iar noi avem datoria morală să nu permitem ca Moldova să fie folosită împotriva Ucrainei, să nu permitem ca țara noastră să fie atrasă în război.
În acest nou context global, avem nevoie de relații internaționale puternice, de prieteni care să ne ajute și să ne protejeze. În ultimii ani, am reușit să creăm un sistem internațional de sprijin și ajutor pentru Republica Moldova, pe care trebuie să-l păstrăm și să-l consolidăm.
Astăzi suntem mai cunoscuți și mai respectați în lume decât oricând, chiar dacă puterea noastră economică este încă mică. Suntem respectați pentru că suntem bine intenționați, pentru că suntem onești, pentru că facem eforturi autentice ca să mișcăm țara înainte. Suntem apreciați și datorită imaginii moldovenilor care muncesc peste hotare, care își fac munca onest și sunt respectuoși și bine integrați în societățile în care trăiesc.
Suntem cunoscuți și apreciați și pentru calitatea produselor noastre exportate în tot mai multe țări. Suntem respectați și pentru că suntem curajoși. Am reușit împreună să ajungem aici - Moldova nu este singură în aceste timpuri zbuciumate.
Rezultatele politicii noastre externe active din ultimii ani sunt concrete și recunoscute:
➔ Am obținut statutul de stat candidat la Uniunea Europeană și am inițiat negocierile de aderare. Acum 5 ani erau voci care spuneau că aceste lucruri sunt imposibile, însă noi, împreună, am reușit.
➔ Am găzduit Reuniunea Comunității Politice Europene, unde, în premieră, în Moldova au ajuns liderii a 45 de țări de pe continent, care au transmis un mesaj clar că țara noastră are prieteni și e apreciată la nivel internațional.
➔ Parteneriatul strategic cu România este mai puternic ca niciodată - Bucureștiul a devenit partenerul nostru comercial nr.1, avocatul nostru ferm în UE și am inițiat proiecte comune majore - construcția liniilor electrice, a podurilor noi.
➔ Am avut o poziție consecventă și corectă față de Ucraina, am rămas de partea binelui și am trezit un val de simpatie la nivel internațional datorită generozității fără precedent a oamenilor în raport cu refugiații.
Chiar dacă știm cât de mult contează acest sprijin politic internațional pentru securitatea noastră, unii încearcă să-l minimizeze. De ce fac acest lucru? Vor ca Moldova să rămână fără ajutor? Fără prieteni? Aceste voci sunt nocive și iresponsabile, iar declarațiile scandaloase în legătură cu integritatea teritorială a țărilor vecine pun în pericol și securitatea țării noastre, și procesul de aderare la Uniunea Europeană.
Vă rog să protejăm ce am obținut. Eu, în calitate de Președinte, voi depune toate eforturile ca Moldova să se bucure în continuare de sprijin internațional puternic pentru independența, suveranitatea și integritatea sa teritorială.
Solidaritatea externă ne ajută doar dacă reușim să asigurăm unitate pe intern. În special în timpuri tulburi, se încearcă dezbinarea oamenilor, sperierea și manipularea lor. Discursul de ură este tot mai puternic. Și nu doar în Moldova. Discursul de ură nu rezolvă nicio problemă, ci este sursa multor probleme. Puterea de a ne proteja de ură este în mâinile noastre. Să ne ascultăm, să ne auzim, să ne respectăm reciproc. Trăim pe același pământ, avem aceleași năzuințe. Cu toții vrem ca familiile noastre să fie în siguranță, cu toții vrem oportunități bune de lucru acasă. Vom trăi cu toții bine doar dacă în Moldova va fi bine.
Nu e niciun secret că țara noastră este ținta unor eforturi de destabilizare colosale, finanțate cu sume uriașe, care au ca obiectiv provocarea conflictelor interne. Pioni ai acestor scheme se află și în Parlamentul Republicii Moldova. Am văzut cu toții că, în Moldova, sunt și oameni gata să le facă rău vecinilor, neamurilor și, în final, copiilor lor. Cum altfel să explici acțiunile lor de subminare a statului în care trăiesc și ei, și copiii, și vecinii, și neamurile lor? Cum să explici dorința de a desființa democrația? Sau influențarea justiției pentru a proteja corupția?
Când am obținut primul mandat, cele mai mari probleme ale țării erau de ordin intern: corupția masivă, devalizarea statului și a întreprinderilor de stat, izolarea internațională a Moldovei. Toate acestea au motivat atunci cetățenii să decidă că țara are nevoie de schimbare. Azi Moldova nu mai este în izolare, ci dimpotrivă - este un stat respectat și ajutat, bugetul nu mai este furat de cei care conduc țara, ci dimpotrivă - aducem bani la buget, ducem o luptă reală și consecventă împotriva corupției.
Însă din 2020 s-au schimbat foarte multe lucruri pe plan internațional. Lumea a devenit un loc mai periculos, mai imprevizibil, mai instabil. Dar noi am ținut piept împreună problemelor. Și vom reuși și acum. Sarcina noastră în această furtună este să ne păstrăm stabilitatea internă. În acest sens, vin cu un apel către partidele politice parlamentare și extra-parlamentare: acționați cu responsabilitate și înțelepciune. Opriți discursul de ură și cel de dezbinare. Nimic nu justifică destabilizarea țării și punerea siguranței oamenilor în pericol.
Vedem încercări de a folosi autonomia găgăuză în scopuri de destabilizare. O grupare criminală caută din răsputeri să preia întreg controlul asupra regiunii. Autonomia găgăuză trebuie să fie condusă de găgăuzi în interesul comunității pe care o reprezintă, nu în interesul hoților. Autonomia a fost creată pentru a asigura păstrarea limbii, culturii și tradițiilor poporului găgăuz. Și asta trebuie să fie preocuparea celor care au ajuns în funcții de răspundere. Iar bunăstarea locuitorilor din autonomie depinde de bunăstarea țării. Cu cât mai unită, mai stabilă va fi țara, cu atât mai mari vor fi șansele de dezvoltare economică pentru toți. Eu voi continua să mobilizez resurse pentru investiții în localitățile și întreprinderile din autonomie și voi continua să acționez pentru a ajuta la salvarea limbii și culturii găgăuze.
Дорогие жители Гагаузской автономии, я знаю, вам говорят, что Кишинёв не желает вам добра. Но эта ложь, эта ненависть, которую в вас вселяют, вредит нам всем, потому что единственная цель тех, кто вас обманывает — не дать нам построить сильную страну вместе.
În ultimii patru ani am acționat cu responsabilitate și cu bună credință în gestionarea conflictului transnistrean. În pofida multor provocări, am reușit să menținem liniștea și stabilitatea în regiune. Iar în această iarnă moldovenii au văzut clar ce pățesc cei care se lasă folosiți de Rusia. În pofida unui contract valabil, a căilor alternative de livrare, oamenii din regiunea transnistreană au fost deconectați de la căldură și energie și ținuți în frig și întuneric. Putea fi evitată situația dată? Da. De ce Gazprom a oprit livrările în regiunea transnistreană? Pentru că Rusia a vrut destabilizarea Moldovei.
Pe malul drept al Nistrului, în ultimii ani, ne-am debarasat de șantajul rusesc, am făcut rezerve proprii de gaz și am asigurat oamenii cu căldură și energie. Am devenit imuni la șantajul energetic. Și atunci lovitura a fost îndreptată împotriva oamenilor de pe malul stâng. Autorii acestei crize au sperat că în regiune va fi o catastrofă umanitară, iar Moldova va fi depășită de situație. Planul lor nu a mers. Am găsit soluții. Am oferit ajutor. Am depășit și această criză.
Dar cel mai grav și rușinos lucru care s-a întâmplat în ultima perioadă și care a pus în pericol nu doar stabilitatea, dar și suveranitatea Moldovei este cumpărarea de voturi. În special la alegerile și referendumul de anul trecut, ne-am confruntat cu o situație fără precedent, când forțe străine intereselor țării noastre au încercat să decidă pentru Moldova, în locul moldovenilor.
La cât de mult am lucrat cu toții pentru a promova bunul nume al Moldovei, cum să explicăm lumii întregi, dar mai ales copiilor, nepoților care vin din urmă, că unii moldoveni și-au vândut votul și, respectiv, țara? Pentru că acesta este adevărul: cei care își vând votul își vând țara. Suntem responsabili în fața străbunilor noștri care au păzit acest pământ, dar și în fața generațiilor viitoare să avem grijă de țara noastră. Ne mândrim cu strămoșii noștri curajoși și demni. Nu putem fi doar beneficiarii acestei mândrii, trebuie s-o transmitem mai departe, să fim și noi curajoși și demni, să fim buni patrioți.
În această sală toți deputații, și cei aflați la guvernare, și cei aflați în opoziție, știu bine cine, cum și cu ce bani a furat votul oamenilor. O să spuneți că instituțiile statului trebuie să ne protejeze de aceste situații. De acord, dar trebuie să fim sinceri: avem un stat care încă nu este puternic. Este dureros să recunoști asta despre țara ta, dar nu ne putem ascunde de adevăr.
De-a lungul timpului au fost mulți care au zădărnicit eforturile de întărire a statului: unii pentru ca să poată să fure mai ușor, iar alții pentru că au fost plătiți de Moscova să ne țină slabi și fragili. Însă furtul de voturi și de viitor ne va afecta pe toți deopotrivă, chiar și pe cei care azi au beneficiat din acceptarea sau promovarea acestui fenomen.
În calitate de garant al suveranității statului, vă cer să condamnați public aceste practici de cumpărare a voturilor, care pun în pericol democrația și suveranitatea statului, și să-i atenționați pe susținătorii voștri, pe oamenii cu care interacționați, despre pericolele pentru țară dar și sancțiunile pe care le riscă fiecare, personal, atunci când își vinde votul. Fiecare tăcere este o complicitate la furtul viitorului acestei țări.
Urmează alegeri parlamentare. Da, instituțiile statului trebuie să depună toate eforturile pentru a asigura alegeri libere și corecte. Justiția trebuie să-i pedepsească în primul rând pe cei care organizează cumpărarea de voturi. Cei care încearcă să cumpere puterea în Moldova vor să folosească țara noastră în război împotriva Ucrainei. Și folosesc pentru asta niște pioni locali, care nu se gândesc nicidecum la binele oamenilor.
Cetățenii Moldovei trebuie să decidă pentru Moldova, ei trebuie să decidă viitorul țării. Iar cetățenii își doresc un viitor pașnic pentru țară lor și pentru copii lor. Cea mai mare greșeală a unor forțe străine, dar și a unor politicieni de aici este să nu pună preț pe oameni. Eu am încredere că oamenii știu ce este mai bine pentru ei și pentru Moldova. Vom reuși să menținem sprijinul extern și să păstrăm drumul european doar dacă vom ține Moldova de partea păcii. Șansa noastră este să muncim cu toții în aceeași direcție. Și direcția este clară.
Pe lângă pace și siguranță, altă preocupare majoră a oamenilor ține de venituri, prețuri și locuri de muncă. Din punct de vedere economic, Republica Moldova este cea mai afectată țară după Ucraina. Din cauza războiului, am pierdut ieșirea la porturile ucrainene de la Marea Neagră. Pentru a face aceleași operațiuni de import sau export, acum companiile noastre suportă cheltuieli mult mai mari. Criza globală a prețurilor la resursele energetice, dar și șantajul furnizorului tradițional, au provocat creșterea prețurilor în lanț și au scăzut competitivitatea produselor noastre. Dar poate cel mai grav, războiul din țara vecină a descurajat investițiile în Moldova și a determinat mulți oameni să plece peste hotare în căutarea siguranței.
Dincolo de problemele economice regionale, în aceste zile vedem că și sistemul comerțului internațional trece prin momente de incertitudine. Eventualul declin în comerțul internațional și instabilitatea economică la nivel global reprezintă riscuri reale și pentru noi. Aceste schimbări vor afecta principalii noștri parteneri comerciali și țările gazdă ale diasporei moldovenești și vor avea repercusiuni pentru economia Republicii Moldova.
Întrebarea oamenilor este simplă - Cum putem să ne pregătim de această nouă furtună care se arată la orizont? Cum ne protejăm familiile? Nu există căi simple și ușoare. Cei care spun că au soluții rapide vă mint. Înțeleg că este greu. Dar orice om gospodar știe că nu există altă cale decât munca și perseverența pentru a obține bunăstare. Continuăm să construim, nu dăm mâinile în jos. Și avem pe ce construi.
Avantajul nostru în situația actuală este accesul deschis la piața Uniunii Europene. Este crucial pentru oamenii de afaceri, pentru agricultori, pentru exportatori să păstrăm această piață, cea mai mare piață din lume, care oferă oportunități majore pentru companiile din Moldova. Exporturile Moldovei în Uniunea Europeană reprezintă 67% din total. Spre deosebire de alte țări mici, noi avem această garanție - că în pofida tuturor războaielor comerciale, putem să beneficiem de acces liber pe piața Uniunii Europene.
Un alt avantaj puternic pe care îl avem în fața provocărilor economice este faptul că Moldova va începe să beneficieze de fondurile de pre-aderare. Planul de creștere pentru Moldova, care presupune un sprijin de 1,9 miliarde de euro din partea Uniunii Europene, este doar începutul. Acești bani vor finanța proiecte de transport, energie, servicii, industrie și agricultură. Aceste proiecte înseamnă oportunități pentru companii și salarii pentru angajați.
Fiind o țară mică, ne putem dezvolta cu pași rapizi dacă avem investițiile necesare. Știu că oamenii simt uneori că nu se mai termină greutățile. Dar, să ne imaginăm că noi acum punem fundația unei case. Încă nu am ajuns acolo unde ne dorim, dar construim o temelie trainică. Ne va lua timp până casa noastră va arăta așa cum ne dorim. E nevoie de muncă și timp. Și vom reuși doar dacă rămânem pe drumul european. Dacă renunțăm la această cale, distrugem șansa bunăstării la care am muncit cu greu.
Să avem resurse financiare e foarte important, dar nu e suficient; contează și ce facem cu aceste resurse. Trebuie să investim în inovație, în educație, trebuie să creștem cei mai buni specialiști. Trebuie să trecem la alt nivel de sofisticare și competitivitate a produselor noastre, produse cu valoare adăugată înaltă, care să aducă profit în Moldova și locuri de muncă plătite ca în UE. Trebuie neapărat să transformăm agricultura, să ne ajustăm la noile condiții climatice.
Ce poate oferi Moldova lumii valoros și unic? E o întrebare care trebuie să ne-o punem fiecare, atât în sectorul privat, cât și în sectorul public.
Sunt sigură că agricultorii, producătorii de vinuri și de produse alimentare, specialiștii IT, oamenii de afaceri din diverse domenii au puterea să găsească soluții pentru a depăși provocările și pentru a folosi toate oportunitățile ca să aducă dezvoltare pentru Moldova. Și sunt sigură că acești oameni înțeleg foarte bine că Uniunea Europeană, prin fondurile pe care le acordă, subvențiile în agricultură, deschiderea piețelor globale, crearea unui mediu atractiv pentru investiții e cea mai bună opțiune pentru țara noastră.
Am reușit să ajungem pe agenda politică și de securitate a lumii, acum să ne ambiționăm să ajungem și pe agenda economică internațională .
Aud acuzații în adresa conducerii țării, mai ales din partea celor care au fost ani la rând la putere și au ținut Moldova în corupție și sărăcie, în șantaj și izolare.
Noi am ajuns să conducem țara într-o perioadă complicată, cu toate acestea, am făcut multe din ce am promis. Am alungat oligarhii de la guvernare, am schimbat clasa politică, am crescut pensiile și veniturile, am eliberat țara de șantajul energetic, am investit în sate și orașe, am început curățarea justiției.
În ultimii patru ani Moldova a avut o guvernare care a rezolvat crize. A fost o perioadă în care proprietatea statului a fost recuperată, nu devalizată. Acțiunile noastre au fost orientate pe justiție și creștere - nu pe scheme frauduloase. În politică a venit o generație nouă de politicieni, care, cu bune și cu rele, nu au legătură cu practicile criminale din trecut, nu operează cu șmecherii, sacoșe cu bani și minciuni. Moldovenii azi nu mai asistă la vânzarea și cumpărarea de deputați ca la piață.
Opoziția acuză că în Moldova au crescut prețurile, dar acesta e un fenomen care a avut loc și în Marea Britanie, Italia, Rusia sau Turcia. În fața provocării inflației globale, ceea ce am putut face eu personal și echipa de la guvernare a fost să mobilizăm resurse pentru a crește pensiile, salariile în sectorul bugetar, indemnizațiile. Azi o familie primește la nașterea copilului 20 de mii de lei - o alocație similară cu cele din Uniunea Europeană. Pensia medie a crescut de la 2255 de lei din aprilie 2021 la 4407 lei în aprilie 2025. Pensia minimă era 1188 de lei când am venit noi. Din aprilie anul acesta este 3055 de lei. Da, pensia nu e mare, dar creșterea pe care am asigurat-o este dublă. Și voi continua să mobilizez resurse ca oameni care au muncit toată viața pentru țara noastră să se bucure de viață și să-și permită cele necesare.
Salariul mediu pe economie era în 2020 sub 8000 de lei, acum se apropie de 16.000 de lei. Știu că avem o diferență mare între anumite domenii în care salariile au crescut rapid și altele în care acestea au avut o creștere modestă. În industria IT, în construcții, logistică, angajatorii găsesc cu greu angajați la salarii de 20.000 de lei pe lună. În acest sens rolul statului este să intervină cu ajutoare acolo unde veniturile sunt mici și să ofere posibilități de recalificare și reprofilare pentru ca oamenii să se poată angaja la munci mai bine plătite.
Am investit în școli, spitale și drumuri cât nu s-a investit timp de decenii. Și acest lucru se vede cu ochiul liber. Poduri, renovări, șantiere de lucru, școli-model, universități dotate cu laboratoare - asta înseamnă că Moldova merge înainte.
Și dacă vorbim de preocupări, nu pot să nu menționez reforma justiției. Sunt multe voci care critică această reformă. Recunosc că și așteptările mele legate de rezultatele acestei reforme au fost mai mari.
În același timp, consider că am făcut pași importanți pentru a avea o justiție independentă care să facă dreptate. Nu există soluții magice de a repara o justiție defectă de multă vreme, nu o poți face nici într-o zi, nici într-un an. Dar există acțiuni care ne pot duce acolo. Și anume astfel am acționat.
În ultimii patru ani, din sistemul judecătoresc au plecat 140 de judecători. Nu zic că toți au avut probleme de integritate, dar cei mai mulți au avut. Din aceștia, o sută de judecători au plecat în 2023-2024, perioadă în care a avut loc evaluarea externă extraordinară. Curățarea sistemului continuă și următoarea e Procuratura. Instituțiile statului devin mai puternice în a apăra interesul național.
Șor e condamnat definitiv și a fugit la Moscova, Plahotniuc e în căutare internațională prin Interpol. Statul a oprit schemele de delapidare și a reușit întoarcerea unor proprietăți furate de oligarhi. Un exemplu este Aeroportul internațional Chișinău, care a fost întors statului, iar în 2024 a avut un număr record de pasageri și venituri care vor fi investite în extinderea infrastructurii.
Sunt anumite rezultate. În același timp vedem în continuare decizii judecătorești care sunt imposibil de înțeles. Vedem situații în care dosare importante stau blocate pe mesele procurorilor. Încrederea în justiție încă trebuie recâștigată.
În acest context întrebarea rămîne deschisă, iar cetățenii în acest an vor trebui să decidă dacă noi ca societate continuăm lupta pentru justiție, sau ne dăm bătuți și revenim la situația anterioară în care politicienii și corupții din justiție făceau o singură echipă.
Dragi cetățeni, am discutat până acum despre lucruri complicate, dar importante, despre greutăți și acțiuni. Dar cel mai important dintre toate este încrederea noastră în noi înșine.
Știu că fiecare zi aduce valuri de știri îngrijorătoare, comentarii dure, zvonuri care ne sperie. Așa funcționează, din păcate, multe rețele sociale și televiziuni – ne țin prinși în frică. Cei care nu ne vor binele au vrut asta ani la rând - să ne temem, să ne descurajăm sau să ne fie lehamite. Să ne îndoim de noi înșine. Însă în fața fricii noi avem unitatea de neam și solidaritatea externă, în fața oboselii avem voința de a merge înainte. În fața urii pe care vor s-o semene între noi, avem dragostea față de aproapele nostru și față de țară.
Dacă ne uităm în urmă, vedem că multe din spaimele care ne-au urmărit nu s-au adeverit. Moldova a trecut prin ierni grele cu capul sus – am avut lumină și căldură. Am rămas o țară pașnică. Am ajutat oamenii noștri, inclusiv pe cei de pe malul stâng.
Chiar dacă e greu, economia merge înainte. Oamenii lucrează, creează, construiesc. Fiecare antreprenor, fiecare angajat, fiecare funcționar care își face treaba cu responsabilitate – pune o cărămidă la viitorul nostru.
Avem liniște. Avem prieteni în jur. Suntem pe drumul aderării la Uniunea Europeană.
E doar începutul. Moldova are șansa să crească, să se modernizeze, să-și păstreze identitatea și să ofere cetățenilor un trai demn, aici, acasă.
Trăim vremuri tulburi în lume. Dar avem două comori: unitatea oamenilor și sprijinul celor care ne vor binele. Moldova are motive reale de speranță. Eu cred în Moldova. Știu că vom obține ceea ce ne dorim - o țară protejată, bogată, curată și plină de bucurie.
Dragi cetățeni, stimați deputați, în câteva zile vom sărbători Sfintele Sărbători de Paști. Este o perioadă a iertării, a învierii, a bucuriei de a ne umple de lumină. Să lăsăm neînțelegerile deoparte, să ne deschidem sufletele și să-i ajutăm pe cei aflați la nevoie, dar și întreaga Moldovă să capete speranța atât de necesară nouă tuturor.
PAS vrea ca alegerile parlamentare să se desfășoare pe data de 28 septembrie. Despre asta a scris Igor Grosu pe pagina sa de facebook, precizând că a fost înregistrat deja un proiect de hotărâre în acest sens, iar mâine se va cere și votul deputaților. /Sisteme noi de apărare antiaeriană ar urma să ajungă în țara noastră, până la sfârșitul acestui an, afirmă ministrul apărării. Acest lucru va fi posibil datorita Uniunii Europene care urmează să aprobe un ajutor de 20 de milioane de euro pentru Republica Moldova. /Olesea Stamate nu renunță la mandatul de deputat, așa cum i-au cerut foștii colegi din PAS după scandalul cu legea amnistiei. Aceasta va rămâne în Parlament ca deputat neafiliat.
Știri cu Angela Gonța
Panică la bordul unui autobuz cu pasageri care venea din Ucraina. Vehiculul a luat foc din mers, lângă Anenii Noi, azi dimineață. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. /Dorin Sușițchi, condamnat anterior la detenție pe viață și eliberat datorită legii amnistiei a fost reținut de poliție, azi dimineață. Bărbatul a fost escortat înapoi la penitenciarul din Rezina, după ce timp de 2 luni s-a aflat în libertate. /Un copil de 9 ani din Hîncești a murit azi dimineață într-un tragic accident rutier. Acesta a fost strivit de un tractor în timp ce traversa strada neregulamentar.
Știri cu Angela Gonța
O femeie din Strășeni a înjunghiat-o pe amanta soțului său. Victima a murit până la sosirea ambulanței, iar soția a fost reținută pentru omor. /Doi moldoveni sunt anchetați în Rusia pentru terorism și trafic ilegal de substanțe explozive. Aceștia au fost reținuți de FSB-ul rusesc care îi prezintă drept agenți ai serviciilor speciale ucrainene. /Curtea Constituțională a decis că de acum încolo, procurorul șef al Autonomiei Găgăuze nu va mai fi ales la recomandarea Adunării populare din regiune. Decizia este irevocabilă.
Știri cu Angela Gonța
Fostul ambasador la Moscova, Andrei Neguța și șoferul reprezentanței diplomatice, au fost achitați în dosarul anabolizantelor. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Căușeni care au constatat că fapta nu întrunește elementele infracțiunii. /Scandalul scrisorii cu lista „procurorilor integri” continuă. Veronica Dragalin spune că este gata să treacă și poligraful ca să demonstreze că spune adevărul. /Tragedie aviatică la New York. Un elicopter, în care se afla directorul unei companii internaționale din domeniul ingineriei, împreună cu familia sa s-a prăbușit în apă. Toate persoanele aflate la bord, inclusiv copiii omului de afaceri, au murit.
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul își va petrece mandatul de arest la domiciliu purtând o brățară electronică. /Ministerul agriculturii a programat pentru săptămâna viitoare o ședință cu reprezentanții direcțiilor agricole raionale și cu asociațiile de profil din sector pentru a discuta despre pagubele provocate de înghețurile din ultimele zile. /Donald Trump a suspendat pentru 90 de zile taxele vamale impuse săptămâna trecută, inclusiv și Republicii Moldova și a crescut tarifele pentru China până la 125 de procente.
Știri cu Angela Gonța
A nins ca în toiul iernii, la nord, mai multe raioane ale țării fiind acoperite de zăpadă. Fenomenul a stârnit îngrijorare în rândul agricultorilor și a provocat mai multe accidente pe șosele. /Procurorii anticorupție cer prelungirea mandatului de arest pe numele Evgheniei Guțul. Bașcana a fost escortată la judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani unde s-au adunat și susținătorii săi. /Modificările făcute în 2022 la legea amnistiei au fost suspendate de Curtea Constituțională până la examinarea sesizării procurorului general. Între timp, autoarea proiectului a venit cu noi explicații la subiect.
Știri cu Angela Gonța
În jur de 600 de milioane de lei vor fi alocați pentru ca primăriile din țară, dar și asociațiile de locatari din Chișinău să poată beneficia de proiecte de infrastructură, cum ar fi drumuri locale, trotuare și curți. Potrivit Guvernului, dosarele pot fi deja depuse. /CFM va primi încă 250 de tone de motorină de la guvern, așa încât să poată achita, până la sfârșitul lunii mai restanțele salariale acumulate în 2024. Ce alte măsuri întreprinde instituția pentru a scăpa de datoria de peste 190 de milioane de lei. /China și SUA s-au angajat într-un război comercial total. Trump amenință că va impune taxe de peste 100 de procente, dacă statul chinez nu va ridica până la sfârșitul acestei zile tarifele de 34 la sută anunțate în replică Statelor Unite.
Știri cu Angela Gonța
2 moldoveni au murit pe o șosea din Cluj, după ce microbuzul în care se aflau s-a izbit frontal într-un camion. Presa din România scrie că șoferul ar intrat pe contrasens după ce a adormit la volan. /La 16 ani de la violențele produse pe 7 aprilie 2009, cei de la Promolex cer de la autorități desecretizarea dosarelor privind evenimentele de atunci și tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor vinovate, indiferent de funcțiile pe care le-au ocupat sau le ocupă. /Ședința de judecată în unul din dosarele Evgheniei Guțul a fost întreruptă azi de o alertă falsă cu bomba la judecătoria Chișinău cu sediul la Buiucani. Toți oamenii au fost evacuați din edificiu, iar poliția crede că cineva a făcut asta intenționat pentru a tergiversa procesul de judecată al bașcanei Găgăuziei.
Știri cu Angela Gonța
Olesea Stamate a fost exclusă din PAS, iar formațiunea îi cere să-și depună și mandatul de deputat, iar premierul a solicitat demisia șefului de la Administrația Națională a Penitenciarelor. Se întâmplă după ce modificările aduse Legii Amnistiei au dus la eliberarea din închisoare a unor persoane condamnate pe viață pentru infracțiuni foarte grave. /Între timp, interlopul Alexandru Sinigur, eliberat recent datorită modificărilor la legea Amnistiei, a fost reținut într-un nou dosar în care este bănuit de omor. Acesta a fost audiat astăzi de PCCOCS. /Trei angajați ai Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă au fost expulzați din țară. Este răspunsul Moscovei față decizia autorităților moldovenești de a declara persoane indizerabile trei reprezentanți ai Ambasadei Rusiei de la Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Corpurile neînsuflețite a patru persoane au fost descoperite într-un apartament din Vadul lui Vodă. Poliția presupune că victimele s-au intoxicat cu gazul emanat de la un cazan defect. /4 deținuti condamnați anterior la detenție pe viață, printre care interlopi și ucigași au fost deja eliberați, iar guvernarea nu are explicații la fenomenul generat de modificările la lege făcute acum 3 ani de cei din PAS. /După săptămâni de agitație și anxietate publică, președintele Donald Trump a anunțat, aseară, detaliile planului său tarifar, pe care l-a numit „Ziua eliberării”. UE s-a ales cu taxe de 20 la sută, China cu 34 %, iar industria auto va fi taxată cu 25 la sută.
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul rămâne în izolator. Curtea de Apel Chisinău a menținut azi decizia primei instanțe care a decis că bașcana va petrece 20 de zile la Penitenciarul 13. Tradiționalele proteste din fața instanței au fost la un pas de a degenera în violențe. /Terenurile agricole de pe teritoriul Republicii Moldova, lăsate în paragină, pot fi date, de acum încolo, în arendă de către primărie. O nouă prevedere din Codul Funciar a intrat în vigoare de ieri și vine să valorifice terenurile arabile. /Piețele financiare își țin răsuflarea înaintea anunțului lui Donald Trump privind noile taxe vamale. Tarifele promise de preşedintele Donald Trump vor fi dezvăluite astăzi şi vor intra în vigoare imediat, în timp ce statele vizate au pregătit propria ripostă, proporțională cu planurile republicanului.
Știri cu Angela Gonța
Așa zisul minister de externe de la Tiraspol dă asigurări că nu știe nimic despre faptul că deputatul condamnat Alexandr Nesterovschi s-ar ascunde în regiunea transnistreană, așa cum anunțau ieri cei de la SIS. /De azi, pensiile, pentru cei care au stagiul complet de cotizare vor crește, în medie, cu 400 de lei. Tot de azi se majoreaza, cu 10 procente și pensiile de dizabilitate. /Alertă de inundații în Grecia. Mai multe insule din Marea Egee au fost acoperite de ape după o furtună severă. Școlile și grădinițile au fost închise, iar drumurile au fost inundate.
Știri cu Angela Gonța
SIS acuză ambada rusă de organizarea evadării deputatului condamnat Alexandr Nestrovschi. Acesta a fost dus în regiunea transnistreană cu un microbuz al ambasadei, în cadrul unei oprațiuni ghidate de serviciile speciale ruse, precizează șeful instituției. .De negăsit de mai bine de două săptămâni, deputata Irina Lozovan a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru complicitate la finanțarea ilegală a partidului Renaștere, afiliat lui Ilan Șor. Tot azi, instanța l-a recunoscut vinovat și pe soțul acesteia, pentru aceeași infracțiune. .Președintele rus și cel ucrainean au stârnit furia lui Donald Trump. Liderul de la Casa Albă s-a arătat enervat pe Putin și pe Zelenski acuzându-i ca ar crea obstacolele în încheierea acordului de încetare a focului între Rusia și Ucraina.
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: A crescut generații de copii, dar nimeni nu i-a spus „mama”. Cum o poți ajuta pe mătușa Varvara
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Cum o poți ajuta pe mătușa Valentina, rămasă singură la 88 de ani
/VIDEO/ Tofilat, despre încercările guvernării în lupta împotriva corupției electorale: „Nu există vizibilitate, înțelegere și strategie”
/VIDEO/ Surpriză pentru eroii campaniei „Bătrânii noștri”: Cine sunt artiștii care le-au pășit pragul și i-au încântat
/PROMO/ „Bătrânii noștri”: Pediatra care a îngrijit mii de copii, dar niciodată pe ai săi. Cum o poți ajuta pe mătușa Parascovia
/VIDEO/ Dezvăluiri din „laboratorul” politic al lui Ilan Șor. Lista cu prețuri și oamenii trimiși să construiască un partid proeuropean
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Viață plină de griji pentru toți, dar bătrânețe în singurătate. Cum o poți ajuta pe mătușa Parascovia
/UPDATE/ Fetița care s-a pierdut în pădurea de la Căpriana, găsită la 20 km de locul dispariției. Cum s-a întâmplat
/VIDEO/ Promisiunile Tiraspolului: angajament sau strategie de fațadă? Cum NU a respectat condițiile Chișinăului
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: A crescut generații de copii, dar nimeni nu i-a spus „mama”. Cum o poți ajuta pe mătușa Varvara
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Cum o poți ajuta pe mătușa Valentina, rămasă singură la 88 de ani
/VIDEO/ Tofilat, despre încercările guvernării în lupta împotriva corupției electorale: „Nu există vizibilitate, înțelegere și strategie”
/VIDEO/ Surpriză pentru eroii campaniei „Bătrânii noștri”: Cine sunt artiștii care le-au pășit pragul și i-au încântat
/PROMO/ „Bătrânii noștri”: Pediatra care a îngrijit mii de copii, dar niciodată pe ai săi. Cum o poți ajuta pe mătușa Parascovia
/VIDEO/ Dezvăluiri din „laboratorul” politic al lui Ilan Șor. Lista cu prețuri și oamenii trimiși să construiască un partid proeuropean
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Viață plină de griji pentru toți, dar bătrânețe în singurătate. Cum o poți ajuta pe mătușa Parascovia
/UPDATE/ Fetița care s-a pierdut în pădurea de la Căpriana, găsită la 20 km de locul dispariției. Cum s-a întâmplat
/VIDEO/ Promisiunile Tiraspolului: angajament sau strategie de fațadă? Cum NU a respectat condițiile Chișinăului
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: A crescut generații de copii, dar nimeni nu i-a spus „mama”. Cum o poți ajuta pe mătușa Varvara
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Cum o poți ajuta pe mătușa Valentina, rămasă singură la 88 de ani
/VIDEO/ Tofilat, despre încercările guvernării în lupta împotriva corupției electorale: „Nu există vizibilitate, înțelegere și strategie”
/VIDEO/ Surpriză pentru eroii campaniei „Bătrânii noștri”: Cine sunt artiștii care le-au pășit pragul și i-au încântat
/PROMO/ „Bătrânii noștri”: Pediatra care a îngrijit mii de copii, dar niciodată pe ai săi. Cum o poți ajuta pe mătușa Parascovia