Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a adresat un demers Guvernului prin care solicită inițierea procedurii regulamentare de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente. Demersul de renunțare la calitatea de membru al Adunării Interparlamentare a statelor membre ale CSI a fost transmis Guvernului luni, 22 mai.
În ședința din 19 mai, Biroul permanent al Parlamentului s-a pronunțat pentru inițierea procedurii regulamentare de denunțare a Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunității Statelor Independente nr. 1605-XIII din 17.03.1998. Decizia a fost susținută de majoritatea membrilor Biroului permanent.
TV8.md reamintește că președintele Parlamentului, Igor Grosu, anunțat în dimineața zilei de 15 mai, inițierea procesului de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI. Potrivit acestuia, aflarea Moldovei în CSI nu a contribuit la rezolvarea conflictului transnistrean sau la retragerea armatei ruse de pe teritoriul moldovean. Totodată, nu a fost un scut împotriva amenințărilor și declarațiilor ostile la adresa independenței și suveranității Republicii Moldova.
Grosu a mai argumentat că această organizație nu mai poate fi considerată o comunitate, întrucât o țară fondatoare, Rusia, a atacat brutal alt stat fondator, ocupând teritorii și provocând moartea cetățenilor. Grosu a subliniat faptul că Moldova este o țară independentă și că are dreptul să ia decizii în mod liber.
În cadrul ședinței Guvernului din 17 mai, au fost aprobate două proiecte ce vizează denunțarea unor Acorduri semnate anterior cu CSI.
„Cu părere de rău, CSI nu a livrat pentru Republica Moldova. Nu s-a rezolvat conflictul transnistrean. Noi în continuare avem armata rusă staționată ilegal în Republica Moldova. Noi nu am fost protejați de diferite embargouri economice și respectiv am avut întotdeauna instabilități și incertitudini în ceea ce privește sistemul energetic, uneori chiar în plin sezon rece. Acum de la Guvern este așteptat un ritm mai mare a analizei a analizei pe acest domeniu. Să avem o inventariere a acestor acorduri, sunt circa 400 la număr”, a declarat anterior premierul Dorin Recean.