Președintele Parlamentului, Igor Grosu, anunță inițierea procesului de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI. Potrivit acestuia, aflarea Moldovei în CSI nu a contribuit la rezolvarea conflictului transnistrean sau la retragerea armatei ruse de pe teritoriul moldovean. Totodată, nu a fost un scut împotriva amenințărilor și declarațiilor ostile la adresa independenței și suveranității Republicii Moldova.
„După mai multe discuții cu cetățenii în cadrul vizitei din teritorii, discuții în cadrul fracțiunii parlamentare PAS, după consultări cu președinta Maia Sandu și reprezentanții Guvernului, anunț că am luat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din acordul privind adunarea interparlamentară a Comunității Statelor Independente.
După 30 de ani, a devenit foarte clar că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, nu ne-au ferit de embargouri economice în cele mai complicate vremuri. Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantajul energetic în plină iarnă, amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității Republicii Moldova. Aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, război și ocupare ilegală a teritoriilor suverane”, a declarat Igor Grosu, în cadrul unei conferințe de presă.
Grosu a mai argumentat că această organizație nu mai poate fi considerată o comunitate, întrucât o țară fondatoare, Rusia, a atacat brutal alt stat fondator, ocupând teritorii și provocând moartea cetățenilor.
„Retragerea Moldovei din Acord este un prim pas. La nivel de guvern și Parlament, evaluăm următorii pași. Este un lucru care durează. Un lucru este cert - când s-au impus embargouri asupra produselor noastre a fost o lecție pentru producătorii noștri, ne-au impus să găsim alte piețe. Ucraina a părăsit această organizație, ceea ce ne facem geografic separați de țările membre ale CSI”, a mai spus spicherul Parlamentului.
Grosu a subliniat faptul că Moldova este o țară independentă și că are dreptul să ia decizii în mod liber.
„Moldova e o țară independentă, respectată de prieteni, de vecini, liberă să ia decizii suverane. Avem determinarea și responsabilitatea să ne îndepărtăm de sursa răului, sărăciei, războiului și distrugerii. Am demonstrat în 30 de ani că dorim democrație, libertate și prosperitate la noi acasă. Facem pas cu pas ceea ce așteaptă de la noi cetățenii, asigurăm copiilor noștri un viitor stabil, prosper, un viitor european. Asta vom spune întregii lumi pe 21 mai, în PMAN”, a punctat șeful Legislativului.
Conform procedurilor, în cadrul următoarei ședințe ordinare a biroului permanent al Parlamentului, va fi înaintată propunerea de a face un demers către prim-ministrul Dorin Recean cu solicitarea de a pregăti inițiativa legislativă privind denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale CSI din 17 martie 1998.
„Noi nu mai putem sta la o masă de discuții cu un stat agresor”, a conchis Igor Grosu.