Vestea despre decesul lui Ion Druță i-a lăsat îndurerați pe oamenii din Horodiște, raionul Dondușeni, localitatea de baștină a scriitorului. Peste sat s-a lăsat o liniște apăsătoare, scrie tvn.md. Moartea lui Druță o deplânge chiar și fântâna din localitate, construită la inițiativa dramaturgului.
Trecerea în neființă a scriitorului a cutremurat și școala din satul Horodiște, unde există și un muzeu dedicat acestuia.
„În această școală a învățat și consăteanul nostru Ion Druță, este o școală veche care a fost construită prin anii 1918 și Druță elev fiind, a pășit pentru prima oară pragul școlii în această școală. Dumnealui a învățat în clasa în care iată se văd ferestrele acestea, dumnealui a învățat aici cât a fost copil până în clasa a 4-a”, a spus directoarea Gimnaziului „Vasile Gangal” din sat, Lilia Oprea.
„Copiii măcar că sunt mici, dar cu mare plăcere și mult gust studiază operele dumnealui. O excursie totdeauna facem la Biserica Albă, vizavi de casa dumnealui. Aceasta este biserica din opera lui Ion Druță și după renovare a fost vopsită în culoarea albă, care este descrisă în operă”, a povestit învățătoarea de clase primare, Raisa Cibotaru.
Profesorii din școală spun că le predau elevilor operele lui Druță cu plăcere și cu un sentiment de mândrie.
„Copii studiază în clasa 8-a „Ultima lună de toamnă”, este o nuvelă scrisă de Ion Druță, în clasele liceale „Povara bunătății noastre” se studiază și din dramaturgia lui Ion Druță”, a menționat directoarea adjunctă la Gimnaziul „Vasile Gangal”, Adelina Suru.
„Am avut fericita ocazie să-l cunosc pe acest deosebit, mare scriitor, am fost când s-a organizat 80 de ani când s-a organizat în Sala cu Orgă și noi am fost mai mulți consăteni, am organizat o șezătoare în cinstea dumnealui, la acea șezătoare a participat și dumnealui și nouă ne-a făcut o plăcere deosebită, sperăm că și dumnealui pe atunci”, a relatat profesoara Mihaela Crivoi.
Directoarea Casei de Cultură din localitate, Eva Pumnea, spune că Ion Druță era întotdeauna „pentru adevăr, pentru dreptate. El nu se temea să spună în față adevărul, el tot ce gândea, spunea așa adevărul. El se interesa întotdeauna de soarta horodiștenilor”.
Și primarul satului Horodiște, Boris Burcatîi, regretă moartea scriitorului, accentuând că „Ion Druță a fost pentru noi un exemplu, un scriitor, o pildă care tindeam, care ne mândream și noi ca cetățenii satului Horodiște, deoarece a fost un scriitor renumit, a purtat faima nu numai la noi în țară, dar și în alte țări, a scris multe cărți”.
Raisa Filipciuc are 80 de ani și 50 i-a lucrat în școală ca profesoară de limba franceză. Femeia își amintește cu nostalgie cum Ion Druță vizita careurile pe timpuri: „Venea la noi la careu la școală, povestea despre anii lui de școală care au fost aici, multe lucruri interesante el povestea pentru elevi. Eu țin minte câteva careuri care au fost făcute”.
video: yt/TV-NORD Moldova
Cunoscutul scriitor Ion Druță s-a stins din viață joi, 28 septembrie, la Moscova. Acesta a lăsat un testament, prin care a cerut să fie înmormântat la Soroca. Testamentul a fost făcut public de Directorul editurii „Cartier”, Gheorghe Erizanu.
„Corpul meu neînsuflețit să-l întoarceți în mica mea patrie și să fiu înmormântat în Soroca, la Lumânarea Recunoștinței, monument căruia i-am dedicat șaisprezece ani din viața mea. Vă rog să organizați înmormântarea în liniște și modestie, fără discursuri lungi și vizite inutile în diverse locuri, cu excepția, poate, a Teatrului Național, unde, într-adevăr, se mai aud replicile eroilor mei.
Dacă repatrierea trupului meu va fi imposibilă în mica mea patrie, dau instrucțiuni nepoatei mele, Ana Druță, să-mi incinereze trupul și să ia cenușa în Moldova pentru a o îngropa pe teritoriul Lumânării Recunoștinței. Un mormânt simplu, modest și demn.
Moștenitoare a bunurilor mele, precum și a dreptului de a dispune de moștenirea mea creatoare, atât în proză, cât și în teatru și de a primi dobânda datorată în conformitate cu legea, sunt confirmate Anei Druță, conform testamentului făcut la Chișinău, în limba română, la 11.10.2017”, se arată în testament.
Totodată, pe canalul de youtube al scriitorului a apărut și înregistrarea audio, în care regretatul scriitor își spune ultimele dorințe.