Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 955: Atac nocturn, farsă din Rusia și arestări misterioase. Ex-șeful NATO face o propunere Kievului

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 820: Lupte grele, dezastru la Harkov și cadoul lui Kadîrov. Rusia se ia de Moldova și acuză România

23 mai 2024, ora 23:31

Ministerul rus de Externe s-a arătat joi deranjat de acordul de securitate pe care Chişinăul l-a încheiat săptămâna aceasta cu Uniunea Europeană, primul de acest tip. Potrivit Moscovei, o aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO. Între timp, ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, avertizează țările neutre să adere la NATO. Shapps spune că amenințarea din partea Rusiei este tot mai mare, iar în această situație, securitatea Europei este mai importantă decât o falsă iluzie a neutralității. Pe de altă parte, Rusia îl acuză pe premierul român Marcel Ciolacu de „imixtiune grosolană în afacerile Republicii Moldova” și anunță că va riposta asupra țintelor britanice în cazul în care Ucraina va utiliza armament livrat de Londra pentru a comite atacuri asupra teritoriului rus.

Comandantul forţelor armate ucrainene, Oleksandr Sirski, a declarat că în estul ţării au loc cele mai intense lupte din cadrul conflictului cu Rusia. Oleksandr Sirski a declarat că trupele ruse presează pe fronturile din regiunea Doneţk şi regiunea Harkov din estul Ucrainei, informează BBC. Între timp, un tribunal ucrainean a ordonat miercuri eliberarea primilor deținuți care s-au oferit voluntari pentru a lupta în armată, în conformitate cu o nouă lege menită să mobilizeze mai mulți soldați pentru a lupta împotriva invaziei rusești. Potrivit autorităților ucrainene, peste 3.000 de deținuți și-au exprimat dorința de a se înrola în armată în schimbul eliberării lor.

UPDATE Rusia nu are o armată pregătită pentru a ataca NATO. Estimarea aparține generalului (r) american Philip Breedlove, fost Comandant Suprem al Forțelor Aliate în Europa. Breedlove argumentează că ucrainenii au reușit să distrugă o mare parte din capacitățile ofensive ale Moscovei, așa că regimul lui Vladimir Putin se folosește mai mult de propagandă pentru a crea frică. "Cred că domnul Putin înțelege ce reprezintă granița NATO. Vedem deja că Putin este activ în zona gri a războiului (...), atât în Georgia cât şi în Republica Moldova. Este clar că, deşi ne facem griji în legătură cu Ucraina și cu poporul său, miza este sunt mai mari decât Ucraina, pentru că Rusia are planuri pentru zone mai întinse”, a precizat generalul.

UPDATE România a ţinut lumina aprinsă, la propriu, în Republica Moldova pentru două ierni şi a reuşit să facă asta pentru că a avut un sistem energetic pregătit, a declarat, joi, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, la cea de-a 8-a ediţie a evenimentului „Black Sea and Balkans Security Forum”, informează Agerpres.

UPDATE ”Unitățile de luptă din Grupul de Sud au eliberat așezarea Andriivka din Republica Populară Donețk, ca urmare a operațiunilor active, și-au consolidat pozițiile și au provocat daune forțelor ucrainene”, transmite Miniterul rus al Apărării, informație care nu a putut fi verificată.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Harkiv, Oleh Sinehubov, a raportat că numărul persoanelor decedate în urma atacurilor ruseşti de joi dimineaţă a ajuns la şase, informează RBC, potrivit Rador.

UPDATE Potrivit experților de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), Rusia promovează sistemul „compatrioților din străinătate” pentru a-și justifica agresiunea ulterioară și operațiunile hibride.

UPDATE „Exponenți ai Rusiei nu au ascuns că doresc cucerirea de teritorii din Moldova. Limbajul belicos din partea lui Medvedev sau din partea purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, care nu prea o are cu diplomația. O spun destul de clar. Nu se pune întrebarea dacă Rusia dorește să atace Moldova sau să facă acel coridor terestru până în Republica Moldova, ci doar dacă pot. Grație spijinului din partea lumii libere, dar mai cu seamă a sacrificiului și curajului enorm de care dă dovadă armata și poporul ucrainean, Rusia nu-și permite acest lucru. Noi sperăm foarte mult, grație acestei solidarități internaționale, ca acest lucru să nu fie posibil nici în viitor”, a declarat ministrul de Externe, Mihai Popșoi la Digi24.

UPDATE Ministrul Apărării din Marea Britanie, Grant Shapps a acuzat China că susține Rusia în războiul din Ucraina, pe baza unor informații secrete obținute de serviciile din țara sa și din SUA. Omologul său american susține însă că SUA nu are încă dovezi pentru a susține această afirmație, potrivit Ziare.com.

UPDATE România susţine deschis Republica Moldova şi Ucraina în aspiraţiile lor europene, a transmis joi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, avertizând că „acest drum nu e deloc uşor”. Prezent la Black Sea and Balkans Security Forum, de la Bucureşti. Nicolae Ciucă a mai spus că progresele celor două ţări pe calea reformelor „sunt vizibile”. 

UPDATE Aproape 11.000 de oameni au fost constrânşi să-şi părăsească locuinţele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, de la declanşarea ofensivei terestre ruse lansate pe 10 mai în această zonă de frontieră, a anunţat joi guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov, informează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Vladimir Putin se va întâlni la Minsk cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko. Vizita oficială va dura până vineri, timp în care cei doi lideri politici vor discuta despre dezvoltarea parteneriatului strategic dintre cele două țări, despre perspectivele integrării în cadrul Uniunii statale Rusia-Belarus, precum și despre „problemele-cheie de pe agenda internaţională”, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Cei doi lideri vor discuta și despre consolidarea securității comune, situația din regiune și reacția comună la amenințările NATO, potrivit Agerpres.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat joi că Moscova lovi ţinte britanice dacă arme britanice vor fi folosite de Ucraina pentru a lovi teritoriul rusesc. Aceste afirmaţii vin în contextul în care David Cameron, ministrul britanic de Externe, a anunţat la începutul lunii mai că Ucraina va putea să atace ţinte din interiorul Rusiei cu arme furnizate de Londra, scrie Mediafax.

UPDATE Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a anunțat, joi, 23 mai, un dublu atac rusesc cu 15 rachete asupra localităţii Liubotin şi a oraşului Harkov, în urma căruia au murit cel puțin șase persoane, transmite EFE.

UPDATE ”Securitatea R.Moldova contribuie la securitatea UE. Misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene în R.Moldova, lansată acum un an, sprijină țara în abordarea directă a naturii schimbătoare a amenințărilor cu care se confruntă, inclusiv securitatea cibernetică și combaterea dezinformării”, declară vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell. Misiunea de Parteneriat a UE în R.Moldova (EUPM) acordă sprijin autorităților pentru consolidarea rezilienței împotriva amenințărilor hibride.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că ultimele arestări din Ministerul  rus al Apărării sunt o luptă consecventă împotriva corupției. El nu consideră că astfel de evenimente sunt o „campanie”.

UPDATE „Pentru a vă asigura de această victorie, este nevoie de sprijinul continuu al partenerilor și aliaților noștri. În primul rând, avem nevoie de ajutor militar. Avem nevoie de mai multe sisteme PATRIOT și sperăm că România va putea contribui la asta. Aceste sisteme salvează acum populația și ajută la menținerea vieții de zi cu zi a Ucrainei”, a declarat premierul ucrainean într-un mesaj video adresat participanţilor la Black Sea and Balkans Security Forum.

UPDATE Vladimir Putin a semnat joi, 23 mai, un decret privind mecanismele speciale de compensare a pagubelor provocate Rusiei de sancţiunile SUA, care prevede confiscarea activelor americane, relatează EFE.

UPDATE Reprezentanţii pazei de coastă din Estonia au anunţat joi că omologii lor ruşi au îndepărtat peste noapte geamanduri amplasate pe râul Narva, care desparte cele două ţări, într-o dispută la graniţă, relatează AFP și Agerpres.

UPDATE Vizită de rang înalt în țara noastră. Miercurea viitoare, pe 29 mai, șeful diplomației americane, Antony Blinken, urmează să vină la Chișinău. Informația a fost confirmată pentru Europa Liberă de surse diplomatice, sub protecția anonimatului. TV8 a cerut un comentariu de la Președinție, dar ni s-a comunicat că încă nu se cunosc detalii. Aceasta va fi a doua vizită a oficialului de peste ocean în țara noastră. 

UPDATE Ziarul rusesc Moskovski Komsomoleţ a scris într-un articol că Ucraina plănuiește un nou atac major asupra regiunilor sudice ale Rusiei, în condițiile în care dronele de recunoaștere au devenit mai active în zona Mării Negre. Zonele pe care le consideră rușii vizate sunt Crimeea, Novorossiysk și coasta Krasnodar Krai.

UPDATE Republica Moldova are o relaţie deosebită cu România care „ne ajută atât pe noi, cât şi Ucraina să rezistăm, să învingem şi să ne alăturăm marii familii europene", a afirmat joi preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, la Black Sea and Balkans Security Forum, informează Agerpres. Totodată, demnitarul moldovean a menţionat că Ucraina şi Republica Moldova au ales să facă parte din lumea liberă, unde viaţa omului şi respectul pentru demnitatea umană sunt „valori supreme".

UPDATE Dacă soldaţii occidentali ar fi trimişi în Ucraina, aşa cum sugerează unii politicieni europeni, varianta iniţială fiind lansată de preşedintele francez Macron, ar izbucni un nou război mondial. Acest lucru a fost declarat ieri ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, la o conferinţă de presă desfăşurată la Amman - Iordania, relatează agenţia rusă Tass. „Unii politicieni europeni vor să trimită soldaţi în Ucraina, în timp ce alţi politicieni europeni conchetează cu ideea folosirii armelor nucleare. În orice caz, asta înseamnă un război mondial şi cei din imediata apropiere a conflictului armat vor trebui să plătească preţul”, a spus omul de încredere al premierului maghiar Viktor Orban.

UPDATE Ministerul rus de Externe s-a arătat joi, 23 mai, deranjat de acordul de securitate pe care Chişinăul l-a încheiat săptămâna aceasta cu Uniunea Europeană, primul de acest tip, acuzând UE că s-a transformat de facto într-o anexă a NATO, o anticameră pentru atragerea în alianţa militară occidentală a unor ţări neutre, avertizând aceste state că asistenţa occidentală nu aduce stabilitate şi securitate şi se încheie, de regulă, „tragic”, potrivit Ziare.com.

UPDATE Declaraţiile premierului român Marcel Ciolacu, potrivit cărora în Republica Moldova locuiesc doar români, reprezintă o imixtiune grosolană în afacerile republicii, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, în cadrul unui briefing de presă susţinut joi, scrie Adevărul.

UPDATE Fostul Președinte al României, Traian Băsescu, l-a acuzat pe actualul titular al funcției, Klaus Iohannis, că se folosește de chestiunea sistemelor Patriot pentru a obține o funcție înaltă pe scena internațională.

UPDATE Forțele de ocupație ruse au fost forțate să lanseze a doua ofensivă în Ucraina mai devreme decât era planificat. Acest lucru se datorează reluării ajutorului american către Ucraina. Potrivit ISW, invadatorii au început operațiuni ofensive limitate de-a lungul graniței ruso-ucrainene din nordul regiunii Harkov pe 10 mai. Inamicul a angajat un număr limitat de personal pentru a efectua atacuri grele de infanterie la nord și nord-est de Harkov. Analiștii au observat că deja pe 14 mai, ritmul operațiunilor ofensive rusești în nordul regiunii a început să încetinească. Potrivit experților, rușii prioritizează acum crearea unei „zone tampon” la granița internațională, mai degrabă decât o invazie mai profundă a regiunii Harkov.

UPDATE Sistemele rusești de apărare aeriană au interceptat mai multe proiectile în apropierea orașului Belgorod după o alertă de atac cu rachete joi dimineață, dar nu au fost raportate victime, a declarat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov. Alarma aeriană s-a încheiat, a spus el pe Telegram.

UPDATE Ramzan Kadîrov s-a întâlnit cu Putin şi i-a oferit mai mulţi luptători pentru a ajuta Moscova în războiul cu Ucraina. Liderul cecen a declarat joi dimineaţă că s-a întâlnit cu preşedintele rus la Kremlin şi s-a oferit să trimită mai mulţi luptători pentru a ajuta Moscova în conflictul său de peste doi ani din Ucraina.

UPDATE Trupele ucrainene au distrus miercuri un avion de atac rusesc Su-25 în apropiere de Pokrovsk, în regiunea Donețk, a afirmat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în ultima informare privind situația de pe front. Acesta este al cincilea avion rusesc Su-25 doborât de Ucraina în luna mai, notează Kyiv Independent. Aeronava Su-25 de concepție sovietică, denumire NATO „Frogfoot", este un avion de atac la sol care asigură sprijin aerian pentru trupele terestre rusești. Aceste aeronave ajută forțele Moscovei să efectueze atacuri intense în mai multe secțiuni ale frontului de est.

UPDATE Volodimir Zelenski a lansat miercuri noapte un nou apel pentru îmbunătățirea sistemelor de apărare pentru a proteja orașele ucrainene împotriva bombelor ghidate, „principalul instrument” folosit în prezent în atacurile rusești. Zelenski a spus că Ucraina a făcut progrese în dezvoltarea armamentului electronic, „dar în combaterea bombelor rusești mai sunt multe de făcut”. „Nu poate exista nicio alternativă. Ucraina are nevoie de sisteme și tactici care să ne permită să ne protejăm pozițiile, orașele și comunitățile noastre de aceste bombe. Acesta este acum, practic, principalul instrument al terorii rusești și în avansul ocupanților”. La începutul acestei luni, Zelenski a declarat că Rusia a folosit peste 3.200 de bombe ghidate împotriva țintelor ucrainene în aprilie, plus peste 300 de rachete și aproximativ 300 de drone Shahed.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 819: Acord UE-Moldova, exerciții nucleare și noua armă! Rusia agită Marea Baltică, iar Londra acuză China
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 818: Lupte grele în Est! Zelenski are o propunere pentru România, iar Rusia confiscă active occidentale
/VIDEO/ Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului
/VIDEO/ Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Au văzut moartea cu ochii: Un microbuz cu 17 pasageri s-a răsturnat la Cahul. Câți au ajuns la spital
Au văzut moartea cu ochii: Un microbuz cu 17 pasageri s-a răsturnat la Cahul. Câți au ajuns la spital
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Pe scenă și acasă, mereu împreună. Costi Burlacu și Corina Țepeș, detalii neștiute despre cererea în căsătorie și nuntă
/VIDEO/ Pe scenă și acasă, mereu împreună. Costi Burlacu și Corina Țepeș, detalii neștiute despre cererea în căsătorie și nuntă

/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

missing
05 octombrie 2024, ora 23:45

Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți.

Ca să răspund la întrebare, voi apela din nou la cifre oficiale. Pensia medie a unui bătrân din R. Moldova este astăzi în jur de 200 de euro. Este de aproape zece ori mai mare decât la începutul anilor 2000, dar la fel ca atunci cu greu acoperă cheltuielile minime de existență ale unui om. Mai mult de jumătate din pensie, bătrânii noștri o dau pe produse alimentare. Mănâncă prost, se îmbracă prost, iar iarna economisesc pe lemne și cărbune și îndură frig. 

La începutul anilor 2000, la fel de trist arăta și viața pensionarilor din România. Un bătrân din Iași sau București ridica pe atunci o pensie medie de 30 de euro, din care cu greu lega tei de curmei. Astăzi, la 17 ani de când România este membră a Uniunii Europene, pensia medie din țara vecină a ajuns la aproape 500 de euro, mai mult decât câștigă mulți salariați de la noi. Cu toate acestea, bătrânii din România au printre cele mai mici pensii din UE. 

Știu, e greu să vă închipuiți, dar moș Thomas din Danemarca sau Olanda primește astăzi o pensie medie de 3000 de euro. Vă imaginați?! De 15 ori mai mult decât moș Vasile din Gura Galbenă. Asta chiar dacă prețurile pentru produse alimentare și medicamente în aceste două țări nu sunt cu mult mai mari decât cele de la noi. Și am să vă demonstrez asta un pic mai târziu. 

Pensia medie din Uniunea Europeană este de circa 1400 de euro. Iar în Italia, țara UE în care au plecat multe femei din Moldova să îngrijească de bătrâni, pensionarii primesc chiar mai puțin decât media europeană, în jur de 1200 de euro. 

Și ultimul exemplu pe care vreau să vi-l dau se referă la Țările Baltice. În 1990, noi am avut același start ca și ei. Ne-am trezit într-o bună zi lângă ruinele Uniunii Sovietice, puși în fața unei alegeri complicate. Rămânem lângă dărâmături, să-i plângem de dor, sau ne căutăm un alt rost în lume, alături de țări dezvoltate. Noi am ales ruinele. Estonia, Letonia și Lituania au ales calea spre UE. Astăzi, acei oameni, ajunși la vârsta de pensionare, ridică lunar 640 de euro. Și asta în condițiile în care prețurile în țările baltice sunt chiar mai mici decât în Moldova.

Știu, veți zice că și în Rusia pensiile sunt bune. Nimic mai fals! Pensia medie din țara lui Putin este astăzi de circa 220 de dolari, mai puțin decât în oricare din țările membre ale Uniunii Europene. Din cauza inflației și a deprecierii rublei, astăzi, un pensionar din Rusia primește cam aceeași pensie ca unul din Moldova. O sumă din care cu greu poți supraviețui. 

Și pentru a vă convinge definitiv că tot ce vă spun este adevăr curat, am decis să fac un experiment. Am verificat ce poți cumpăra dintr-un magazin din Danemarca, Lituania, Moldova și Rusia din pensia pentru o zi primită de bătrânii din aceste state. Vedeți mai jos ce am reușit să adun în coș din magazinele online din fiecare dintre aceste țări.

În Danemarca, banii din pensia pentru o singură zi, circa 745 de coroane daneze, sau 100 de euro, i-ar ajunge unui senior ca să își cumpere câte jumătate de kilogram de carne de pui, de porc și de vită, jumătate de kilogram de somon, jumătate de kilogram de alt tip de pește de mare, pâine, gem, unt, dulciuri, fructe și legume, vreo 3 kilograme de făină, orez și alte cereale, detergenți și produse de igienă. Toate cât să îi ajungă pentru aproape o lună. 

În Lituania, pensia de o zi, de 21 de euro, îi ajunge unui bătrân să își cumpere 1 kilogram de carne, legume și fructe, unt, lapte, cașcaval, pâine și chiar mai multe produse de cofetărie. Toate acestea, pentru aproape o săptămână de trai.

Pensia de o zi pentru un bătrân din Moldova cu greu îi ajunge pentru o pâine, un lapte, 1 kilogram de cartofi și unul de mere, 300 de grame de cei mai ieftini crenvurști, 6 ouă și 1 kilogram de hrișcă. 

Pensionarul rus, din pensia sa de o zi, își poate cumpăra aproape aceleași produse ca și cel din Republica Moldova, doar că în loc de 300 de grame de crenvurști, i-ar ajunge bani pentru 900 de grame de carne de pui. 

Probabil nu mai are rost să vă spun că niciun pensionar din Uniunea Europeană nu îndură foamete și frig. Statele UE au programe speciale de a-i ajuta pe bătrânii singuratici cu venituri mici. În schimb, potrivit datelor oficiale, în Rusia, fiecare al patrulea bătrân trăiește sub pragul de sărăcie. În Republica Moldova – fiecare al treilea. 

Pe final, vă spun verde-n față că e timpul să alegem cu mintea ce fel de viață ne dorim la bătrânețe. Una decentă, ca în UE, sau una sub pragul de sărăcie, ca în Moldova sau Federația Rusă. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova

Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Deepfake - iluzia care amenință realitatea. Cum a fost afectată Republica Moldova de acest fenomen
/VIDEO/ Deepfake - iluzia care amenință realitatea. Cum a fost afectată Republica Moldova de acest fenomen

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.