Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1062: Risc în Europa, Vietnamul lui Trump și generali arestați! „Al Treilea Război Mondial a început deja”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 820: Lupte grele, dezastru la Harkov și cadoul lui Kadîrov. Rusia se ia de Moldova și acuză România

23 mai 2024, ora 23:31

Ministerul rus de Externe s-a arătat joi deranjat de acordul de securitate pe care Chişinăul l-a încheiat săptămâna aceasta cu Uniunea Europeană, primul de acest tip. Potrivit Moscovei, o aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO. Între timp, ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, avertizează țările neutre să adere la NATO. Shapps spune că amenințarea din partea Rusiei este tot mai mare, iar în această situație, securitatea Europei este mai importantă decât o falsă iluzie a neutralității. Pe de altă parte, Rusia îl acuză pe premierul român Marcel Ciolacu de „imixtiune grosolană în afacerile Republicii Moldova” și anunță că va riposta asupra țintelor britanice în cazul în care Ucraina va utiliza armament livrat de Londra pentru a comite atacuri asupra teritoriului rus.

Comandantul forţelor armate ucrainene, Oleksandr Sirski, a declarat că în estul ţării au loc cele mai intense lupte din cadrul conflictului cu Rusia. Oleksandr Sirski a declarat că trupele ruse presează pe fronturile din regiunea Doneţk şi regiunea Harkov din estul Ucrainei, informează BBC. Între timp, un tribunal ucrainean a ordonat miercuri eliberarea primilor deținuți care s-au oferit voluntari pentru a lupta în armată, în conformitate cu o nouă lege menită să mobilizeze mai mulți soldați pentru a lupta împotriva invaziei rusești. Potrivit autorităților ucrainene, peste 3.000 de deținuți și-au exprimat dorința de a se înrola în armată în schimbul eliberării lor.

UPDATE Rusia nu are o armată pregătită pentru a ataca NATO. Estimarea aparține generalului (r) american Philip Breedlove, fost Comandant Suprem al Forțelor Aliate în Europa. Breedlove argumentează că ucrainenii au reușit să distrugă o mare parte din capacitățile ofensive ale Moscovei, așa că regimul lui Vladimir Putin se folosește mai mult de propagandă pentru a crea frică. "Cred că domnul Putin înțelege ce reprezintă granița NATO. Vedem deja că Putin este activ în zona gri a războiului (...), atât în Georgia cât şi în Republica Moldova. Este clar că, deşi ne facem griji în legătură cu Ucraina și cu poporul său, miza este sunt mai mari decât Ucraina, pentru că Rusia are planuri pentru zone mai întinse”, a precizat generalul.

UPDATE România a ţinut lumina aprinsă, la propriu, în Republica Moldova pentru două ierni şi a reuşit să facă asta pentru că a avut un sistem energetic pregătit, a declarat, joi, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, la cea de-a 8-a ediţie a evenimentului „Black Sea and Balkans Security Forum”, informează Agerpres.

UPDATE ”Unitățile de luptă din Grupul de Sud au eliberat așezarea Andriivka din Republica Populară Donețk, ca urmare a operațiunilor active, și-au consolidat pozițiile și au provocat daune forțelor ucrainene”, transmite Miniterul rus al Apărării, informație care nu a putut fi verificată.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Harkiv, Oleh Sinehubov, a raportat că numărul persoanelor decedate în urma atacurilor ruseşti de joi dimineaţă a ajuns la şase, informează RBC, potrivit Rador.

UPDATE Potrivit experților de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), Rusia promovează sistemul „compatrioților din străinătate” pentru a-și justifica agresiunea ulterioară și operațiunile hibride.

UPDATE „Exponenți ai Rusiei nu au ascuns că doresc cucerirea de teritorii din Moldova. Limbajul belicos din partea lui Medvedev sau din partea purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, care nu prea o are cu diplomația. O spun destul de clar. Nu se pune întrebarea dacă Rusia dorește să atace Moldova sau să facă acel coridor terestru până în Republica Moldova, ci doar dacă pot. Grație spijinului din partea lumii libere, dar mai cu seamă a sacrificiului și curajului enorm de care dă dovadă armata și poporul ucrainean, Rusia nu-și permite acest lucru. Noi sperăm foarte mult, grație acestei solidarități internaționale, ca acest lucru să nu fie posibil nici în viitor”, a declarat ministrul de Externe, Mihai Popșoi la Digi24.

UPDATE Ministrul Apărării din Marea Britanie, Grant Shapps a acuzat China că susține Rusia în războiul din Ucraina, pe baza unor informații secrete obținute de serviciile din țara sa și din SUA. Omologul său american susține însă că SUA nu are încă dovezi pentru a susține această afirmație, potrivit Ziare.com.

UPDATE România susţine deschis Republica Moldova şi Ucraina în aspiraţiile lor europene, a transmis joi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, avertizând că „acest drum nu e deloc uşor”. Prezent la Black Sea and Balkans Security Forum, de la Bucureşti. Nicolae Ciucă a mai spus că progresele celor două ţări pe calea reformelor „sunt vizibile”. 

UPDATE Aproape 11.000 de oameni au fost constrânşi să-şi părăsească locuinţele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, de la declanşarea ofensivei terestre ruse lansate pe 10 mai în această zonă de frontieră, a anunţat joi guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov, informează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Vladimir Putin se va întâlni la Minsk cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko. Vizita oficială va dura până vineri, timp în care cei doi lideri politici vor discuta despre dezvoltarea parteneriatului strategic dintre cele două țări, despre perspectivele integrării în cadrul Uniunii statale Rusia-Belarus, precum și despre „problemele-cheie de pe agenda internaţională”, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Cei doi lideri vor discuta și despre consolidarea securității comune, situația din regiune și reacția comună la amenințările NATO, potrivit Agerpres.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat joi că Moscova lovi ţinte britanice dacă arme britanice vor fi folosite de Ucraina pentru a lovi teritoriul rusesc. Aceste afirmaţii vin în contextul în care David Cameron, ministrul britanic de Externe, a anunţat la începutul lunii mai că Ucraina va putea să atace ţinte din interiorul Rusiei cu arme furnizate de Londra, scrie Mediafax.

UPDATE Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a anunțat, joi, 23 mai, un dublu atac rusesc cu 15 rachete asupra localităţii Liubotin şi a oraşului Harkov, în urma căruia au murit cel puțin șase persoane, transmite EFE.

UPDATE ”Securitatea R.Moldova contribuie la securitatea UE. Misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene în R.Moldova, lansată acum un an, sprijină țara în abordarea directă a naturii schimbătoare a amenințărilor cu care se confruntă, inclusiv securitatea cibernetică și combaterea dezinformării”, declară vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell. Misiunea de Parteneriat a UE în R.Moldova (EUPM) acordă sprijin autorităților pentru consolidarea rezilienței împotriva amenințărilor hibride.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că ultimele arestări din Ministerul  rus al Apărării sunt o luptă consecventă împotriva corupției. El nu consideră că astfel de evenimente sunt o „campanie”.

UPDATE „Pentru a vă asigura de această victorie, este nevoie de sprijinul continuu al partenerilor și aliaților noștri. În primul rând, avem nevoie de ajutor militar. Avem nevoie de mai multe sisteme PATRIOT și sperăm că România va putea contribui la asta. Aceste sisteme salvează acum populația și ajută la menținerea vieții de zi cu zi a Ucrainei”, a declarat premierul ucrainean într-un mesaj video adresat participanţilor la Black Sea and Balkans Security Forum.

UPDATE Vladimir Putin a semnat joi, 23 mai, un decret privind mecanismele speciale de compensare a pagubelor provocate Rusiei de sancţiunile SUA, care prevede confiscarea activelor americane, relatează EFE.

UPDATE Reprezentanţii pazei de coastă din Estonia au anunţat joi că omologii lor ruşi au îndepărtat peste noapte geamanduri amplasate pe râul Narva, care desparte cele două ţări, într-o dispută la graniţă, relatează AFP și Agerpres.

UPDATE Vizită de rang înalt în țara noastră. Miercurea viitoare, pe 29 mai, șeful diplomației americane, Antony Blinken, urmează să vină la Chișinău. Informația a fost confirmată pentru Europa Liberă de surse diplomatice, sub protecția anonimatului. TV8 a cerut un comentariu de la Președinție, dar ni s-a comunicat că încă nu se cunosc detalii. Aceasta va fi a doua vizită a oficialului de peste ocean în țara noastră. 

UPDATE Ziarul rusesc Moskovski Komsomoleţ a scris într-un articol că Ucraina plănuiește un nou atac major asupra regiunilor sudice ale Rusiei, în condițiile în care dronele de recunoaștere au devenit mai active în zona Mării Negre. Zonele pe care le consideră rușii vizate sunt Crimeea, Novorossiysk și coasta Krasnodar Krai.

UPDATE Republica Moldova are o relaţie deosebită cu România care „ne ajută atât pe noi, cât şi Ucraina să rezistăm, să învingem şi să ne alăturăm marii familii europene", a afirmat joi preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, la Black Sea and Balkans Security Forum, informează Agerpres. Totodată, demnitarul moldovean a menţionat că Ucraina şi Republica Moldova au ales să facă parte din lumea liberă, unde viaţa omului şi respectul pentru demnitatea umană sunt „valori supreme".

UPDATE Dacă soldaţii occidentali ar fi trimişi în Ucraina, aşa cum sugerează unii politicieni europeni, varianta iniţială fiind lansată de preşedintele francez Macron, ar izbucni un nou război mondial. Acest lucru a fost declarat ieri ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, la o conferinţă de presă desfăşurată la Amman - Iordania, relatează agenţia rusă Tass. „Unii politicieni europeni vor să trimită soldaţi în Ucraina, în timp ce alţi politicieni europeni conchetează cu ideea folosirii armelor nucleare. În orice caz, asta înseamnă un război mondial şi cei din imediata apropiere a conflictului armat vor trebui să plătească preţul”, a spus omul de încredere al premierului maghiar Viktor Orban.

UPDATE Ministerul rus de Externe s-a arătat joi, 23 mai, deranjat de acordul de securitate pe care Chişinăul l-a încheiat săptămâna aceasta cu Uniunea Europeană, primul de acest tip, acuzând UE că s-a transformat de facto într-o anexă a NATO, o anticameră pentru atragerea în alianţa militară occidentală a unor ţări neutre, avertizând aceste state că asistenţa occidentală nu aduce stabilitate şi securitate şi se încheie, de regulă, „tragic”, potrivit Ziare.com.

UPDATE Declaraţiile premierului român Marcel Ciolacu, potrivit cărora în Republica Moldova locuiesc doar români, reprezintă o imixtiune grosolană în afacerile republicii, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, în cadrul unui briefing de presă susţinut joi, scrie Adevărul.

UPDATE Fostul Președinte al României, Traian Băsescu, l-a acuzat pe actualul titular al funcției, Klaus Iohannis, că se folosește de chestiunea sistemelor Patriot pentru a obține o funcție înaltă pe scena internațională.

UPDATE Forțele de ocupație ruse au fost forțate să lanseze a doua ofensivă în Ucraina mai devreme decât era planificat. Acest lucru se datorează reluării ajutorului american către Ucraina. Potrivit ISW, invadatorii au început operațiuni ofensive limitate de-a lungul graniței ruso-ucrainene din nordul regiunii Harkov pe 10 mai. Inamicul a angajat un număr limitat de personal pentru a efectua atacuri grele de infanterie la nord și nord-est de Harkov. Analiștii au observat că deja pe 14 mai, ritmul operațiunilor ofensive rusești în nordul regiunii a început să încetinească. Potrivit experților, rușii prioritizează acum crearea unei „zone tampon” la granița internațională, mai degrabă decât o invazie mai profundă a regiunii Harkov.

UPDATE Sistemele rusești de apărare aeriană au interceptat mai multe proiectile în apropierea orașului Belgorod după o alertă de atac cu rachete joi dimineață, dar nu au fost raportate victime, a declarat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov. Alarma aeriană s-a încheiat, a spus el pe Telegram.

UPDATE Ramzan Kadîrov s-a întâlnit cu Putin şi i-a oferit mai mulţi luptători pentru a ajuta Moscova în războiul cu Ucraina. Liderul cecen a declarat joi dimineaţă că s-a întâlnit cu preşedintele rus la Kremlin şi s-a oferit să trimită mai mulţi luptători pentru a ajuta Moscova în conflictul său de peste doi ani din Ucraina.

UPDATE Trupele ucrainene au distrus miercuri un avion de atac rusesc Su-25 în apropiere de Pokrovsk, în regiunea Donețk, a afirmat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în ultima informare privind situația de pe front. Acesta este al cincilea avion rusesc Su-25 doborât de Ucraina în luna mai, notează Kyiv Independent. Aeronava Su-25 de concepție sovietică, denumire NATO „Frogfoot", este un avion de atac la sol care asigură sprijin aerian pentru trupele terestre rusești. Aceste aeronave ajută forțele Moscovei să efectueze atacuri intense în mai multe secțiuni ale frontului de est.

UPDATE Volodimir Zelenski a lansat miercuri noapte un nou apel pentru îmbunătățirea sistemelor de apărare pentru a proteja orașele ucrainene împotriva bombelor ghidate, „principalul instrument” folosit în prezent în atacurile rusești. Zelenski a spus că Ucraina a făcut progrese în dezvoltarea armamentului electronic, „dar în combaterea bombelor rusești mai sunt multe de făcut”. „Nu poate exista nicio alternativă. Ucraina are nevoie de sisteme și tactici care să ne permită să ne protejăm pozițiile, orașele și comunitățile noastre de aceste bombe. Acesta este acum, practic, principalul instrument al terorii rusești și în avansul ocupanților”. La începutul acestei luni, Zelenski a declarat că Rusia a folosit peste 3.200 de bombe ghidate împotriva țintelor ucrainene în aprilie, plus peste 300 de rachete și aproximativ 300 de drone Shahed.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 819: Acord UE-Moldova, exerciții nucleare și noua armă! Rusia agită Marea Baltică, iar Londra acuză China
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 818: Lupte grele în Est! Zelenski are o propunere pentru România, iar Rusia confiscă active occidentale
/VIDEO/ Tiraspolul acceptă gaz prin Moldovagaz. Anunțul lui Vadim Krasnoselski
/VIDEO/ Tiraspolul acceptă gaz prin Moldovagaz. Anunțul lui Vadim Krasnoselski
/VIDEO/ Record meteo în Moldova: Fenomenele extreme prognozate în 2025. Anul trecut a fost cel mai cald
/VIDEO/ Record meteo în Moldova: Fenomenele extreme prognozate în 2025. Anul trecut a fost cel mai cald
Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Surse: Se discută lichidarea PA și PCCOCS
Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Surse: Se discută lichidarea PA și PCCOCS
/VIDEO/ Secretul banilor: Fenomenul domino care a lovit Moldova la început de an, explicat de ministrul Dumitru Alaiba
/VIDEO/ Secretul banilor: Fenomenul domino care a lovit Moldova la început de an, explicat de ministrul Dumitru Alaiba
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1062: Risc în Europa, Vietnamul lui Trump și generali arestați! „Al Treilea Război Mondial a început deja”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1062: Risc în Europa, Vietnamul lui Trump și generali arestați! „Al Treilea Război Mondial a început deja”

Sumarul discursului de învestitură al lui Trump: Stare de urgență la granița cu Mexic, imigranți deportați și două sexe în SUA

missing
Foto: NBC
20 ianuarie 2025, ora 23:24

Noul președinte al Statele Unite, Donald Trump, a anunțat în discursul susținut la Capitoliu după depunerea jurământului, că va declara starea de urgență la granița cu Mexicul și că va trimite “milioane și milioane” de imigranți ilegali în țările din care au venit, promițând în același timp să ofere Americii “o nouă epocă de aur”, scrie G4media

Donald Trump s-a prezentat drept salvatorul unei Americi „în decadență” și a promis că SUA vor fi din nou „respectate în lume”. „Dumnezeu m-a salvat pentru ca eu să pot face America măreață din nou”, a insistat el, pledând în același timp pentru “unitate națională”, potrivit Le Figaro.

„Programul nostru se bazează pe protejarea tuturor populațiilor. Afro-americanilor și latinilor, vreau să vă mulțumesc: nu voi uita niciodată încrederea voastră”, a spus el, în aplauzele unui număr foarte mare de invitați, printre care Elon Musk, Tim Cook, Mark Zuckerberg și francezul Bernard Arnault. În același timp, el a declarat că dorește să abordeze o „elită coruptă și radicală care a monopolizat puterea și bogăția timp de mulți ani”.

Discursul integral al președintelui:

Milioane de imigranți ilegali vor fi deportați

În timpul discursului său, Donald Trump a profitat de ocazie pentru a-și multiplica atacurile la adresa „sistemelor” americane actuale, începând cu sistemul judiciar. „Guvernul nostru protejează infractorii, în special pe cei care vin din cele patru colțuri ale lumii”, a declarat el în fața Capitoliului. Pentru a „repara” America, al 47-lea președinte a promis să deporteze „milioane și milioane” de imigranți ilegali.

„În primul rând, voi declara stare de urgență la frontiera noastră sudică” cu Mexicul, a spus el. „Toate intrările ilegale vor fi blocate imediat și vom începe procesul de trimitere a milioane și milioane de străini criminali înapoi de unde au venit”, a adăugat președintele republican.

Cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite intenționează, de asemenea, să reia construcția zidului de la frontieră, potrivit Annei Kelly, viitoarea purtătoare de cuvânt adjunctă a Casei Albe. El va semna, de asemenea, decrete care atacă dreptul la azil. „Vom pune capăt dreptului de azil, (…) care creează o procedură de deportare imediată, fără nicio posibilitate de azil”, a explicat Anna Kelly.

„Vor exista doar două sexe: bărbat și femeie”.

El a criticat, de asemenea, „sistemul” educațional. „Avem un sistem educațional care îi învață pe copiii noștri să le fie rușine de ei înșiși”. El a acuzat, de asemenea, politica de „gen”, după ce a denunțat cu câteva zile în urmă „iluzia transgender”. „Toate acestea se vor schimba astăzi, foarte repede”, a promis el. În acest scop, el a anunțat că politica guvernului Statelor Unite va fi, de acum înainte, aceea de a spune că există „doar două sexe, masculin și feminin”.

Scopul acestui ordin executiv este de a „apăra femeile de extremismul ideologic de gen și de a restabili adevărul biologic în cadrul guvernului federal”, a declarat presei un oficial sub rezerva anonimatului, adăugând că identitatea sexuală a indivizilor va fi definită de acum înainte exclusiv de gameții pe care îi produc.

Promisiunea unei stări de „urgență energetică”

Donald Trump va declara o stare națională de „urgență energetică”. Scopul? Să stimuleze producția de petrol și gaze în țară, care este deja primul producător mondial. „Drill, baby, drill”, a declarat președintele american, repetându-și promisiunea de campanie. Noul președinte a promis, de asemenea, că va anula o serie de măsuri climatice luate de predecesorul său Joe Biden. Și a ținut să mulțumească producătorilor de automobile.

O nouă retragere din acordurile de la Paris

El a revenit la consecințele uraganului Helene în Carolina de Nord în septembrie anul trecut, precum și la incendiile din Los Angeles. „Aceste incendii au distrus casele unor oameni foarte bogați, care sunt acum fără adăpost. Este interesant. Nimeni nu poate face nimic în această privință, dar asta se va schimba”, a spus el. În timpul discursului său, Donald Trump a proclamat că va „pune capăt New Green Deal”.

În același timp, Casa Albă a confirmat acest anunț. „Președintele Trump se va retrage din Acordul de la Paris privind clima”, a afirmat Casa Albă într-un comunicat. Statele Unite, al doilea mare poluator mondial după China și cel mai mare poluator din istorie, părăsiseră deja pentru scurt timp acordul în timpul primului mandat al republicanului, înainte ca Joe Biden să anunțe revenirea sa.

Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman

/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Record meteo în Moldova: Fenomenele extreme prognozate în 2025. Anul trecut a fost cel mai cald
/VIDEO/ Record meteo în Moldova: Fenomenele extreme prognozate în 2025. Anul trecut a fost cel mai cald
/VIDEO/ Soluție sau capcană financiară? Ce se ascunde în spatele propunerii lui Șor pentru criza din stânga Nistrului
/VIDEO/ Soluție sau capcană financiară? Ce se ascunde în spatele propunerii lui Șor pentru criza din stânga Nistrului
/VIDEO/ Secretul banilor: Fenomenul domino care a lovit Moldova la început de an, explicat de ministrul Dumitru Alaiba
/VIDEO/ Secretul banilor: Fenomenul domino care a lovit Moldova la început de an, explicat de ministrul Dumitru Alaiba
Maia Sandu vrea scuze și despăgubiri: Replica femeii care i-a acuzat bunicul și rezultatul primei ședințe de judecată
Maia Sandu vrea scuze și despăgubiri: Replica femeii care i-a acuzat bunicul și rezultatul primei ședințe de judecată

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.