Era anunțat în căutare internațională, dar a solicitat azil în Republica Moldova. Cetățeanul turc, împușcat astăzi la o terasă din Chișinău, a ajuns în țara noastră în mai 2022, iar după ce Biroul pentru Migrație și Azil i-ar fi respins cererea, acesta a contestat-o în instanță. De atunci, mai bine de doi ani, dosarul se află la Judecătoria Chișinău. Deși Procuratura Generală ar fi încercat să „miște carul din loc” pentru a extrăda cetățeanul străin și a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să investigheze „abaterile disciplinare” ale judecătorului de caz, sesizarea a fost respinsă ca nefondată.
Potrivit Procuraturii Generale, pe 26 mai 2022 pe teritoriul Republicii Moldova a fost reținut cetățeanul turc nominalizat, anunțat anterior în căutare internațională de către autoritățile de drept ale Marii Britanii. Acesta a fost plasat în arest în vederea extrădării, deoarece autoritățile britanice îl căutau pentru executarea unei pedepse de 21,5 ani privațiune de libertate pentru comiterea infracțiunilor de deținere de arme de foc și muniții și comiterea altor fapte ilegal, dar și pentru infracțiuni legate de traficul ilegal de droguri și pentru conducere a unei organizații criminale, instigare la traficul ilicit de droguri și contrabandă cu droguri, pregătirea pentru furnizarea unui drog controlat și alte fapte legate de falsificare de acte.
Pe parcursul anilor 2022 – 2023, autoritățile competente ale Republicii Moldova au primit în total 4 cereri de extrădare din partea Marii Britanii, care au fost înaintate în instanța de judecată și la moment, se află în examinare.
La câteva zile după reținere, bărbatul a depus o cerere de azil către Inspectoratul General pentru Migrație (IGM). Acest fapt, în coroborare cu prevederile legale care nu permit extrădarea persoanelor cărora li s-a acordat dreptul de azil, a dus la imposibilitatea examinării în fond a demersurilor de extrădare, până la luarea unei hotărâri definitive și irevocabile pe cererea adresată Inspectoratului General pentru Migrație.
În octombrie 2022, IGM a emis Decizia de respingere a cererii de azil. Această decizie a fost atacată de numit și avocatul lui prin trei acțiuni în contencios administrativ (Judecătoria Chișinău sediul Râșcani). În urma unor multiple peregrinări a cazului de la judecătoria de fond la Curtea de Apel, hotărârea pe fondul cauzei și anume menținerea Deciziei IGM, a fost luată abia peste doi ani, la data de 03.07.2024.
Faptul tergiversării îndelungate a examinării cererii de azil, de la depunere până în prezent, a dus la imposibilitatea menținerii în stare de arest a persoanei, și aplicarea unei măsuri preventive alternative, reieșind din faptul, că pe o cerere de extrădare, Codul de procedură penală prevedere posibilitatea menținerii în stare de arest până la 180 de zile.
Despre situația creată, Procurorul General a informat și sesizat la 03.04.24 Consiliul Superior al Magistraturii, cu descrierea detaliată a faptelor de tergiversare la examinarea în contencios administrativ.
„La originea prezentei adresări se află Încheierea Judecătoriei Chișinău din 18 septembrie 2023, adoptată de către judecătorul Vitalii Ciumac, prin care s-a declarat inadmisibilă acțiunea de contiincios administrativ depusă de Eren Izzet, împotriva Biroului de Migrație și Azil”, se arată în sesizarea Procuraturii Generale către CSM.
La 31.05.2024, CSM a informat însă procuratura că Inspecția judiciară a respins ca neîntemeiată adresarea Procurorului General. Potrivit răspunsului oferit de inspectorul judiciar, CSM și Inspecția Judiciară „nu sunt instanțe judecătorești și nu au competența legală de a se implica în procesul de judecare a cauzelor pe rolul instanțelor de judecată, de a se expune asupra legalității și temeiniciei hotărârilor emise în cauzele judecate”.
„Cele invocate în sesizare (...) nu numai că nu au fost probate, dar nici nu constituie temei pentru o suspiciune rezonabilă: a abaterii de la normele legale, a neglijenței în activitate, a încălcării și drepturile și libertățile fundamentale (...) S-a constatat că faptele expuse în sesizare nu întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare pretinse”, se arată în răspunsul inspectorului.
Decizia dată a fost contestată de Procuratura General, dar până în prezent nu ar fi primit un răspuns final.
TV8.md reamintește că un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe bicicletă. Victima este de origine turcă, fiind membru al unei organizații criminale. Atacatorul și-a făcut apariția pe o trotinetă, a tras mai multe focuri de armă și a fugit de la locul crimei. Făptașul nu a fost identificat nici la această oră, iar prin oraș sunt dislocate zeci de echipaje ale poliției.
Oamenii legii anunță că a deschis un dosar penal în cazul omorului din sectorul Râșcani al Chișinăului. Procuratura Generală precizează într-un comunicat că suspectul este căutat pentru a fi reținut, iar urmărirea penală a fost pornită pentru omor comis cu o deosebită cruzime, fiind efectuate mai multe împușcături. Individul este înarmat, iar cei care dețin informații despre locul aflării acestuia sunt rugați să sune de urgență la 112.
Poliția examinează versiunea unei reglări de conturi între grupări sau lichidarea intenționată a acestuia pentru a împiedica unele declarații pe care le-ar fi putut face într-un dosar.
Victima era o persoană importantă în lumea criminalității organizate, cu multă influență în Turcia și Londra, fiind condamnată în 2015 la 21 de ani de închisoare în Marea Britanie. La începutul lunii iunie anul curent, presa străină a scris că gruparea din care făcea parte victima a fost implicată într-un schimb de focuri pe străzile din Londra, iar un membru al bandei rivale a fost asasinat.