O expoziție cu cele mai moderne utilaje și tehnologii pentru pomicultură au fost organizată, astăzi, în preajma unei livezi din satul Coșernișa. Deși denumit „Ziua fructelor”, evenimentul a prezentat mai mult soluții pentru cei care vor o producție bogată de fructe, pe care să le poată păstra cât mai bine. Mai ales că asta e o condiție obligatorie pentru cei care țintesc piețele europene.
Ziua fructelor nu a fost tocmai despre fructe, ci mai degrabă despre metode și tehnologii care ar spori cantitatea și calitatea roadei. În contextul schimbărilor climatice actuale, recolta înseamnă investiții enorme. Așa cum de la an la an tot mai multe fructe moldovenești ajung pe piațele din Europa, acestea trebuie să corespundă standartelor. Pentru asta agricultorii spun că au nevoie de mai multă susținere pentru a ține pasul cu noile tendințe din domeniul pomicol.
Deși denumit „Ziua fructelor”, evenimentul de la Coșernița a fost mai mult unul de prezentare a tehnicii și inovațiilor din pomicultură. Sunt utilajele agricole de ultimă generație, pentru care agricultorii ar trebui să scoată din buzunare sume imense. Totuși, companiile care le comercializează dau asigurări că acestea își merită fiecare bănuț.
„Cea mai performantă dronă pe piața globală, vorbim de dona XAG P 100 PRO, cu un rezervor de 50 de litri, ceea ce ne permite să avem o productivitate de 25 de hectare pe oră, este destinată pentru lucrări de stropire.- Cât costă o asemenea dronă?- Un set pentru lucru care presupune, dronă, baterii, încărcătoare , generatoare și altele, costă în jur de 35 de mii de dolari”.
„Această prășitoare are două palpatoare bilaterale, se folosește în special pentru vița de vie, este o tehnică de ultimă generație, care deja este produsă pe piață”.
Producătorii de fructe din țara noastră spun că nu e deloc ușor acum să ai afaceri în agricultură și cer mai mare susținere din partea statului, pentru a avea mai multă siguranță.
„Țara noastră muncește foarte mult, toți oamenii muncesc foarte mult, dar ar trebui să fim susținuți mai mult din toate punctele de vedere. Ar fi un păcat să spunem că suntem lăsați de izbeliște. Nu. Într-adevăr, suntem subvenționați, protejați, dar avem nevoie de o siguranță, adică să ne putem asigura marfa”, a menționat producătoarea de caise și cireșe, Mariana Pîslaru .
Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă fermierii noștri este seceta. Mai ales că, pe an ce trece, clima din Moldova devine tot mai aridă. Pentru a-și proteja culturile, ei au nevoie de sisteme de irigare.
„Compania noastra are irigare, deoarece suntem în care irigarea este posibilă, dar iată la moment afară sunt 38 de grade, vă dați seama ce fac copăceii care nu sunt cu irigare, ar fi foarte bine să investească statul în sisteme de irigare, apoi acești bani vor veni în buget tot de la noi”, a declarat producătoarea de caise și cireșe, Mariana Pîslaru.
La expoziția de tehnică și inovații din pomicultură au fost participanți din mai multe țări, ca România, Polonia, Italia, Germania și Franța. Vizitatorii au avut ocazia să interacționeze direct cu reprezentanții companiilor de top din această industrie, descoperind soluții moderne pentru optimizarea producției de fructe și pentru păstrarea acestora pentru cât mai mult timp.
„Inhibăm etilen și acesta nu le permite fructelor să se vestejească și să-și piardă din calitățile gustative. Rămâne așa fresh cum le vedeți. Pot fi păstrate chiar și jumătate de an”.
În cadrul acestui eveniment, au fost testate mere culese toamna trecută din livada de la Coșernița. Chiar și la aproape un an după ce au fost recoltate, acestea și-au păstrat perfect aspectul, gustul și aroma.
„Dacă astăzi suntem în 12 iunie, dacă produsele sunt recoltate la etapa optimă, păstrate adecvat în camere specifice, acestea pot rezista și un an de zile, de aceea ca să vă demonstrez acest lucru vom determina fermitatea mărului. Fermitatea este 7, 88 kg pe centimetru pătrat”, a menționat specialistul în cadrul proiectului PCRR, Andrei Companici.
Anul trecut, Moldova a exportat 133 mii de tone de mere, în peste de 30 de țări ale lumii, față de 124 mii tone în 2022. În același timp, volumul de mere exportate pe piața Uniunii Europene aproape s-a dublat, în ultimul an, de la 12 mii de tone- la 22 de mii în anul curent. Destinația principală în UE pentru merele noastre este România, dar acestea ajung și în Suedia, Germania, Marea Britanie și Olanda.