Biroul de Migrație și Azil, la fel ca și unii judecători ar fi tergiversat procesul de judecată privind respingerea statutului de azilant, solicitat de cetățeanul turc asasinat pe 10 iulie în sectorul Râșcani al Capitalei. Concluzia a fost făcută de Comisia de securitate națională, apărare și ordine publică, în urma unor audieri. Potrivit președintelui Comisiei, deputatul Lilian Carp, cei vizați mai sus ar fi trebuit să aplice o procedură specială din lege care ar fi permis ca dosarul să fie examinat prioritar.
„Legea prevede un punct în care anumite dosare, în care unii cetățeni prezintă risc, se atenționează că este persoană cu risc și procedura este rapidă în raport cu această persoană. Și atunci orice procedură juridică, începând de la judecătorie, deci judecătorii trebuie să știe că trebuie să fie prioritar acest dosar. Din păcate, Biroul de Migrație nu a folosit această prevedere”. a subliniat Lilian Carp.
Astfel, susține Lilian Carp, urmează a fi demarată o anchetă internă la Biroul de Migrație și Azil, pentru a stabili dacă persoanele vizate au acționat „cu bună știință” sau „din necunoștință de cauză”.
„Deci va fi anchetă de serviciu, noi am solicitat ca în decurs de câteva săptămâni să avem informația propriu-zisă”, a subliniat Lilian Carp.
Deputatul a mai declarat că cetățeanul turc Izzet Eren, împușcat mortal la o terasă din sectorul Râșcani, a ajuns în Republica Moldova în mai 2022, prin regiunea transnistreană, în perioada în care în țară se înregistra un număr mare de refugiați ucraineni, fugiți din calea războiului. La acea vreme, erau circa 11 mii de cereri de azil, a mai spus Lilian Carp.
Amintim că pe 10 iulie, un cetățean turc de 41 de ani, liderul unei grupări criminale, a fost împușcat mortal la o terasă din sectorul Rîșcani. Atacatorul și-a făcut apariția pe o bicicletă, a tras mai multe focuri de armă și a fugit de la locul crimei. Victima a intrat în Republica Moldova acum doi ani, iar de atunci și-a fi schimbat și identitatea, având încă șapte de rezervă. Pe acest caz a fost inițiat un dosar penal pentru omor cu deosebită cruzime, faptă care se pedepseşte cu închisoare de la 15 la 20 de ani sau cu detenţie pe viaţă. Oamenii legii au reținut două persoane, care ar fi complici la crimă. Individul care a tras din armă nu a ajuns deocamdată pe mâna poliției.