Investigația pe care v-o propunem astăzi nu este doar despre corupție, dar și despre lipsa de bun simț a unor foști demnitari de stat - deputați și miniștri. Istoria își are începutul în furtul miliardului și descrie circulația a 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii exact cu o zi înainte de introducerea administrării speciale. Vă spunem cum foștii deputați Vladimir Andronachi și Constantin Botnari și ex-ministrul Vasile Botnari, devenit ulterior șef al SIS, au cheltuit banii sustrași din BEM pe mașini unice în Moldova, imobile, tratamente cosmetice în una dintre cele mai prestigioase clinici din Elveția, pentru studiile copiilor la universități prestigioase din Europa și pur și simplu pentru shopping în cel mai luxos centru comercial din Londra.
Povestea a început de la fostul conac Râșcanu-Derojinschi din centrul Chișinăului, cumpărat pe bănuți de la stat, printr-o schemă sofisticată. Compania „Universal Proiect”, afiliată fostului deputat democrat Vladimir Adronachi a inițiat reconstrucția acestui edificiu.
Pe 24 noiembrie 2014, Consiliul de Administrare al Băncii de Economii, condus pe atunci de Ilan Șor, a decis să investească 119 milioane de lei într-un nou sediu al băncii, la parterul unui hotel ce urma să fie construit în curtea clădirii-monument. Banca a bătut palma cu firma lui Andronachi la distanță de zece zile după ce Guvernul aprobase acordarea garanțiilor de stat pentru salvarea celor trei bănci implicate în furtul miliardului.
Cotractul de investiții a fost scris în defavoarea BEM-ului. Banca s-a obligat să-i transfere firmei lui Andronachi un avans de 60% din sumă, deși hotelul se afla încă la faza de proiectare. La două zile de la semnarea contractului, președintele interimar al BEM, Viorel Bîrcă, aproba deja transferul primei rate din avans de 32,8 milioane de lei către „Universal Proiect”. Exact a doua zi, Banca Națională a introdus administrare specială la BEM.
Banii BEM, transferați firmei „Sermastra Sales”, controlată de Andronachi
Banii încasați de „Universal Proiect” au fost convertiți în valută și scoși din țară. Un milion de dolari și aproape 800 de mii de euro au fost transferați către compania britanică „Sirmastra Sales”, controlată tot de Vladimir Andronachi. Firma avea deschis un cont la o bancă din Letonia, implicată în furtul miliardului și în Laundromat.
De la „Sirmastra Sales” banii au fost pulverizați către alte companii afiliate lui Andronachi, declara anterior șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin:
„Banii au fost urmăriți prin probe concrete. Rulaje bancare, documente din poșta electornică, calculatoare, telefoane ridicate în cursul perchezițiilor, demonstrează cum au circulat banii și demonstrează că acești bani au fost spălați prin mai multe companii offshore, stabilite în jurisdicții cum ar fi Belize, Marea Britanie, Cipru și altele. Majoritatea fondurilor care au fost transferate din Banca de Economii au fost trimise către o companie care se cheamă „Black Sea Holding SA” a cărei beneficiar efectiv, în proporție de 75% era Nadejda Andronachi”.
După ce s-au învârtit într-un carusel de firme, o parte din banii sustrași din Banca de Economii s-au întors în R. Moldova.
În iulie 2015, „Universal Proiect” a reziliat contractul semnat cu BEM, dar i-a restituit băncii doar 6,8 milioane de lei. Restul sumei avansului a fost calculat drept penalități în favoarea companiei lui Andronachi.
11 milioane de lei din banii scoși din BEM s-au întors în Moldova direct pe conturile unor companii afiliate lui Vladimir Andronachi. Firmele au folosit banii pentru achiziția unor imobile și mașini de lux.
5,8 milioane de lei din banii BEM, cheltuiți pentru trei mașini
La 11 mai 2015, compania „Individual Auto”, administrată de Anatolie Blonschi, omul de încredere al lui Vlad Andronachi, a primit pe cont 300 de mii de euro de la offshore-ul „Webwest Alliance” controlat de proaspătul deputat democrat. La rândul ei, firma primise banii de la off-shorul soției lui Andronachi „Black Sea Holding SA”. Transferurile au avut la bază contracte fictive de împrumut.
Anatolie Blonschi a convertit toți banii în lei și i-a direcționat către doi dealeri auto din Chișinău de la care a cumpărat 3 mașini de lux: un „Porche Cayenne” și două suv-uri de marca „Land Rover”. Bolizii au costat 5,8 milioane de lei.
L-am luat la întrebări pe Anatolie Blonschi pe coridoarele Judecătoriei Buiucani, după una dintre ședințele din dosarul penal în care este judecat pentru spălare de bani, împreună cu Vlad Andronachi.
Reporter TV8: - Dl Blonschi, ne spuneți câteva detalii despre achizițiile pe care le-ați făcut prin „Individual Auto”?
Anatolie Blonschi: - Nu ofer niciun comentariu.
Reporter TV8: - Mașinile erau pentru activitatea companiei sau personal pentru domnul Andronachi?
„BMW X5” din Rusia, cumpărat prin aceeași firmă „Individual Auto”
Interceptări ale discuțiilor telefonice ale lui Andronachi, ajunse acum doi ani în posesia Cutiei Negre, demonstrează că deputatul și-a cumpărat în aceeași perioadă și alte mașini, dar din afara țării. A folosit tot compania „Individual Auto”.
De exemplu, în septembrie 2015, Andronachi a pus ochiul pe un „BMW X5 M” scos la vânzare de un dealer auto din Sankt Petersburg. Asemenea mașini nu existau la acel moment în Chișinău. Andronachi văzuse mașina pe internet și a sunat la magazinul din Rusia să afle detalii.
V. Andronachi: – Cum poate fi rezervată mașina?
Consultant salon auto: - Vlad, dvs de unde sunați, din Belarus?
V. Andronachi: - Din R. Moldova.
Cosultant salon auto: - Chiar? Din Moldova încă nu ne-a sunat nimeni.
V. Andronachi: - Mașina are tot habitaclul alb sau nu?
Consultant auto: - Da, un alb foarte frumos. Un habitaclu luxos. Eu acuș vă fotografiez și vă trimit. E o mașină foarte luxoasă.
V. Andronachi: - Bine, aștept.
Ulterior, Andronachi a coordonat procesul de import al BMW-ului din Rusia. Interceptările atestă că fostul deputat avea omul său de legătură la Serviciul Vamal, care îl ajuta să perfecteze actele pentru mașini.
V. Andronachi: - Mașina este în Sankt Peterspurg „MX5”. Are 1000 km la bord. Ea are dotări de 8,5 milioane de ruble, dar noi o cumpărăm cu șapte (n.r. milioane de ruble). O să primim și TVA pentru dânsa până la Anul Nou încă vreo 16 mii de euro.
Valeriu: - Cumpărătorul cine este?
V. Andronachi: – Tu o plătești de pe „Individual Auto”, dar o aduci pentru „Diplomat”.
Valeriu: - Eu fac legătura cu persoana ceea care atunci am vorbit la Vamă, cu juristul cela, cu Andrian. Vorbesc cu dânsul.
V. Andronachi: – Spune-i să hotărască întrebarea așa cum te rog eu, că altfel nu o să fie posibil. Bine? Eu am zis că 100 de mii pentru mașina asta e bun preț. Din Germania nu o iei mai ieftin.
Peste câteva săptămâni, mașina cumpărată din Rusia a ajuns la Chișinău. Fiind plecat din țară în acel moment, Andronachi își suna amicii să-i întrebe detalii, arzând de nerăbdare să ajungă la volanul noului său BMW.
Dorel: - Am mers numai ce cu mașina ta.
V. Andronachi: - Și?
Dorel: – Vadimka nu poate vorbi, ca să înțelegi, numai umblă și se linge pe bot.
V. Andronachi: – Dar e rigidă? Ții minte, acela alb nu era rigid ?
Dorel: – Nu era. Eu tot îi spun lui Vadim că pentru Vlad o să fie cam rigidă, dar el zice că anvelopele sunt „runflat” și trebuie să fie umflate piatră. Am pus-o în parcare, chiar pe mijloc.
V. Andronachi: - E primul „MX5” în oraș. Îți dai seama?
Discuția nr.2
V. Andronachi: - Ce faci?
Dorel: – Iaca am fost și ți-am spălat mașina și merg în ea. Merge moale, merge bine mașina. Presiunea în roți încă nu am dat-o.
V. Andronachi: – Îți place cum merge, da? Iată între Cayen-ul cela al meu și acesta?
Dorel: – Merge un pic mai dur, se simte, dar mașina e mai manevrabilă, frate.
V. Andronachi: - Îi pun anvelope de iarnă deodată. Eu ies din iarnă cu dânsa și o dăm și gata.
Dorel: – E frumos salonul ăsta. E alb, frate. Trebuie să o spălăm numai la spălătorie la „Veranda”. Acolo băieții spală bine, știi? Ce-i cu tine? Aici trebuie să te îmbraci în haine noi ca să te urci în mașina asta. Tu când vii, azi?
V. Andronachi: – Da, la ora zece și jumătate. Eu nu am răbdare. Voi umblați și vă plimbați cu mașina mea.
În aceeași perioadă, Vladimir Andronachi i-a cumpărat o mașină nouă și unei femei. Așa reiese dintr-o altă discuție telefonică.
V. Andronachi: - A venit mașina ta nouă.
Femeie: – Chiar?
V. Andronachi: - Da. Poate treci pe la Vadim, la parcare și te uiți la mașină.
Discuție nr.2
Femeie: - E tare mașina. Eu acum fac un cerc cu dânsa. Ea este fără numere. Eu pot să mă duc cu ea?
V. Andronachi: – Nu. Ea e fără „Casco”, fără nimic. Luni eu voi face „Casco”. Ea ție îți place?
Femeie: – Tare îmi place. Eu aș fi vrut neagră, dar...
V. Andronachi: - Ție îți merge albă.
Femeie: – Culoarea e frumoasă, un alb imaculat, ca la „Porche”.
V. Andronachi: – Da, nu este alb de ăsta ieftin.
Nici autoturismul de marca „Porche”, nici BMW-ul cumpărat din Rusia, pomenite în interceptări, nu s-au regăsit în declarațiile de avere depuse de Vladimir Andronachi din funcția de deputat. În 2015, acesta declara doar o mașină de marca „Land Rover” luată în comodat.
Vladimir Andronachi a refuzat să vorbească cu reporterul Cutiei Negre.
Imobile industriale - 4,6 milioane de lei
Pe lângă mașinile de lux, Andronachi și-a cumpărat și imobile cu banii scoși din Banca de Economii. La 12 martie 2015, o altă companie administrată de Anatolie Blonschi „Impecabil Grup”, a primit pe cont 300 de mii de euro de la offshore-ul soției lui Andronachi. Toți banii au fost direcționați spre procurarea unor imobile pe șoseaua Balcani din Chișinău.
Cu 4,6 milioane de lei, „Impecabil Grup” a cumpărat un hectar și jumătate de teren și mai multe clădiri de la Întreprinderea de Arendă Baza de Transport Auto Nr. 1. Întreprinderea se afla în proces de lichidare și a scos activele la vânzare.
Familia Andronachi desfășura afaceri pe această adresă cu mult înainte să pună mâna pe clădiri și teren. Potrivit unei decizii judecătorești, încă în anul 2012, la adresa șoseaua Balcani 1 activa compania „Vladecacom”, cofondator al căreia în acte era Tudor Andronachi, tatăl fostului deputat democrat. Firma a fost învinuită de evaziune fiscală de peste 4 milioane de lei. Judecătoria Buiucani a decis amendarea și lichidarea companiei „Vladecacom”.
Administratorul special al Bazei Auto, aflată în proces de lichidare, ne-a dezvăluit că imobilele de pe șos. Balcani 1 nu au fost vândute la o licitație, dar prin negocieri directe cu firma controlată de Andronachi.
Victor Lupea, lichidatorul întreprinderii: - A fost adunarea fondatorilor întreprinderii care a decis cum trebuie să vândă și la ce preț. S-au prezentat la adunare ofertele și au fost examinate, aprobate.
Reporter TV8: - Dar cine a selectat companiile invitate să propună oferte?
Victor Lupea: - Au fost mai multe anunțuri că se examinează posibilitatea de vânzare, cum de vândut și așa mai departe. Au fost desfășurate mai multe adunări ale fondatorilor, cu publicarea anunțurilor în Monitorul Oficial.
Reporter TV8: - Vă amintiți, au fost atunci mai multe oferte? Mai multe companii s-au arătat interesate de aceste imobile sau doar „Impecabil Grup”?
Victor Lupea: - Au fost două oferte. Ulterior una, să spunem așa, nu a fost luată în considerație și s-a vândut la „Impecabil”.
Reporter TV8: - Se știa că această companie are legătură cu deputatul Vladimir Andronachi?
Victor Lupea: - Nu!
Clădire cumpărată de la firma partenerului de afaceri
La 20 august 2015, în aceeași zi în care a cumpărat imobilele de la Baza Auto, compania „Impecabil Grup” a mai achiziționat o clădire de pe același teren de la SRL „Transfactor”, cu un milion de lei. Firma l-a avut printre fondatori pe avocatul Ruslan Berlinschi, un alt apropiat de-al lui Andronachi.
Potrivit unei încheieri judecătorești, în anul 2007, Berlinschi a fost învinuit în cadrul unui dosar penal, iar procurorii aplicase sechestru pe bunurile acestuia, inclusiv 40% din capitalul social al firmei „Transfactor”. Instanța l-a achitat ulterior pe Berlinschi în acel dosar.
Ruslan Berlinschi este un vechi partener de afaceri cu Vladimir Andronachi și a fost protagonistul unei investigații la Cutia Neagră PLUS. În 2021, chiar înainte ca procurorii să descindă cu percheziții, Andronachi i-a transmis lui Berlinschi pachetele de acțiuni pe care le avea în diverse companii. Astfel, firmele au scăpat de sechestre.
Ruslan Berlinschi a fost avocatul Bazei de Transport Auto Nr.1 în mai multe litigii pe care întreprinderea le-a avut cu statul, pentru a obține dreptul de proprietate asupra imobilelor din șoseaua Balcani 1.
În prezent, Berlinschi este proprietarul a 19 ari de teren și o clădire - foste active ale Bazei Auto Nr.1, situate pe aceeași adresă șos. Balcani 1. Aici sunt înregistrate mai multe companii gestionate de avocat. La fața locului nu am găsit oficii ale firmelor. Câțiva muncitori ne-au declarat că nu-l cunosc pe Ruslan Berlinschi și nici de companiile acestuia nu au auzit.
L-am sunat pe Ruslan Berlinschi pentru reacție. Acesta ne-a promis că revine mai târziu, dar nu ne-a mai contactat.
„Impecabil Grup” nu a fost mult timp proprietara imobilelor din șoseaua Balcani 1. Peste cinci zile de la achiziție, le-a vândut unui alt agent economic. Anatolie Blonschi a refuzat să comenteze aceste tranzacții.
Andronachi, în căutare de apartament
În septembrie 2015, ex-deputatul Vladimir Andronachi căuta să-și cumpere un apartament de peste 200 de metri pătrați în centrul Chișinăului. Asta am aflat din aceleași interceptări ajunse în posesia Cutiei Negre.
Fostul deputat l-a sunat pe un agent imobiliar să-l întrebe ce oferte de apartamente are.
V. Andronachi: - Ceva apartamente bune în Centru, mari, 200 m2, este ceva în vânzare, dar în case bune?
Ion: - Facem așa, eu toate le fotografiez, îți scriu metrii și ți le trimit pe „Viber”.
V. Andronachi: - Și prețurile.
Ion: - Gata, ne-am înțeles!
Ulterior, agentul imobiliar l-a sunat pe Andronachi să-i prezinte câteva oferte bune.
Ion: - Palatul Republicii, știi unde-i? Vizavi este casa ceea nouă.
V. Andronachi: - Aceea tărcată, urâtă?
Ion: - „Zolotoi dom” îi zice.
V. Andronachi: - Nu, nu-mi place.
Ion: - Acolo putem să luăm la un preț foarte interesant.
V. Andronachi: - Dar ce este acolo?
Ion: - Sunt apartamente bune, dar sunt mici, câte 126 de metri. Dar putem să luăm două, le unim și tocmai bine. Prețul de start este 800 de euro.
V. Andronachi: - Nu, nu-mi place. Iată care era ideea mea: de pildă vreo 150 de mii să dau pe 200 de metri bunișori, în Centru. Azi, crede-mă pe mine, eu sunt sigur că mulți ca și mine nu sunt, care sunt gata să cumpere așa metraj. E cam greu în țară. Mie îmi trebuie 200 de metri buni unde să-mi fac reparație și să-mi trăiesc viața ca lumea.
Ion: - Am înțeles.
Discuția nr.2
Ion: - „Coliseum”! Am fost acum într-un apartament, pur și simplu am rămas șocat, dar pozitiv. Are 200 de metri și 100 de metri terasa. Dar e așa, în pădure, se vede tot orașul în larg. E foarte înteresant. Liftul se ridică numai pe etajul ăsta și numai la apartamentul ăsta. Când vii, trebuie să mergi să-l vezi și apoi vorbim.
V. Andronachi: - Dar e cu reparație?
Ion : - Nu! E fără, așa cum trebuie. Eu doar am înțeles mesajul tău. Eu doar nu-ți propun toate prostiile. De ce să te deranjez?
V. Andronachi: - Și câți bani vrea?
Ion: - Prețul este 300 de mii pentru 300 de metri.. Dar eu ți-am spus că totul e discutabil.
Studii la „Cambridge” și tratament în Elveția din banii BEM
Din banii scoși din Banca de Economii de firma afiliată lui Andronachi nu s-a înfruptat doar fostul deputat democrat. Zeci de mii de euro au fost cheltuite pentru luxul familiilor altor demnitari de stat apropiați de Vladimir Plahotniuc. De exemplu, familia lui Vasile Botnari, care era pe atunci ministru al Transporturilor, iar ulterior a ajuns director SIS, a beneficiat de peste 60 de mii de euro din banii BEM-ului.
La 12 decembrie 2014, după ce a primit pe conturi banii de la BEM, compania „Sirmastra Sales” a transferat aproape 14 mii de lire sterline, echivalentul a 330 de mii de lei, către Colegiul de Arte și Științe din cadrul Universității Cambridge din Marea Britanie. Transferul avea mențiunea „pentru studenta Anastasia Botnari”, fiica lui Vasile Botnari.
Într-un interviu oferit în aceeași perioadă unei reviste dedicate părinților, Natalia Botnari, soția demnitarului, se lăuda că fiica lor a obținut o bursă la un colegiu din Marea Britanie și vrea să devină designer de interior.
La finele anului 2014 și offshore-ul Nadejdei Andronachi a transferat peste 24 de mii de euro la contul Nataliei Botnari, deschis la o bancă din Letonia, cu precizarea „contract de chirie”. Iar în vara anului 2015, același offshore transferă alte trei mii de euro către o agenție imobiliară din Londra, cu mențiunea „chirie Botnari”.
În septembrie 2015, offshore-ul virează către Clinica „La Prairie” din Elveția 19 500 de franci, echivalentul a peste 300 de mii de lei pentru „pacientul Botnari”.
Această clinică este amplasată într-o locație exclusivistă, în munții elvețieni și oferă programe personalizate de diagnostic, proceduri de frumusețe și revitalizare. În această locație de lux și-a întremat sănătatea Natalia Botnari, iar offshore-ul lui Andronachi a plătit pentru serviciile clinicii elvețiene.
I-am întrebat pe soții Andronachi în ce condiții au făcut transferurile de zeci de mii de euro către familia lui Vasile Bontari, dar ambii au evitat să răspundă.
Reporter TV8: - Dna Andronachi, vreau să vă întreb despre transferurile care s-au făcut către familia Botnari.
Nadejda Andronachi: - Nu comentez.
Reporter TV8: - I-ați împrumutat banii familiei Botnari? Sunteți prieteni? În ce condiții firmele dvs au făcut transferuri către Natalia Botnari?
Nadejda Andronachi: - Eu nu răspund la întrebări. Mă iertați!
L-am sunat și pe Vasile Botnari pentru comentarii la subiect, dar acesta avea telefonul închis. La un alt număr, pe care îl avea anterior fostul șef de la SIS, a răspuns o femeie care ne-a declarat că numărul nu-i mai aparține lui Botnari.
Shopping la Londra
Zeci de mii de euro a primit pe contul său din Letonia și Vladimir Andronachi de la offshore-ul soției sale. Banii au fost cheltuiți la shopping de soții Andronachi, susțin oamenii legii.
Șefa Procuraturii Anticorupție a declarat anterior că au fost și alte persoane din anturajul lui Plahotniuc, care au făcut shopping la Londra din banii Băncii de Economii.
Veronica Dragalin: „La 13 martie 2015, compania „Sirmastra”, care a primit banii de la Banca de Economii, a trimis 9000 de euro către o altă companie fondată în Belize. Patru zile mai târziu, soția persoanei apropiate lui Vladmir Andronachi și Vladimir Plahotniuc a folosit mai mult de 3000 de euro din această sumă la cumpărături la magazine de lux în Londra: 900 de euro la magazinul „Nike”, peste 1000 de euro la magazinul „Harrods”, unul dintre cele mai luxoase magazine din lume și multe alte cumpărături în Londra.
Cutia Neagră a aflat că cele 9000 de euro au fost cheltuite de Victoria Botnari, soția fostului deputat democrat Constantin Botnari, cunoscut drept purtătorul de borsetă al lui Plahotniuc.
Și fiica fostului parlamentar, Laurenția Botnari, care și-a făcut studiile în Marea Britanie, a primit pentru cheltuieli personale câteva mii de dolari de la offshore-ul Nadejdei Andronachi.
Familia lui Constantin Botnari s-a stabilit la Londra în anul 2019, după ce democrații au pierdut guvernarea. Fostul deputat este cercetat penal și anunțat în căutare de Interpol.
Avionul lui Plahotniuc
De la companiile lui Vladimir Andronachi s-au făcut transferuri și către offshore-urile controlate de Vladimir Plahotniuc, susțin procurorii. Aproape jumătate de milion de dolari au fost utilizați pentru achiziția unui avion. Banii au fost adăugați la alte 21 de milioane de dolari scoși din BEM prin intermediul unei firme afiliate lui Ilan Șor. Astăzi avionul cumpărat de Plahotniuc este înregistrat în Federația Rusă și se află în proprietate privată.
La 5 decembrie 2014, „Sirmastra Sales” a transferat 444 de mii de dolari din banii veniți de la „Universal Proiect” către o companie britanică, pe un cont bancar deschis în Letonia. De acolo, banii au migrat prin alte trei firme, conectate la Vladimir Plahotniuc și au ajuns pe contul unei companii din Cipru – „Seppota Services”.
Același offshore a primit încă 21 de milioane de dolari scoși din Banca de Economii prin intermediul firmei „Dracard”, afiliată lui Ilan Șor. „Seppota Services” a virat mai apoi banii către compania „Embraer”, pentru achiziția unui avion de model „Legacy 650”.
Avionul cumpărat pentru gruparea lui Plahotniuc face parte din categoria business și poate transporta la bord 14 pasageri. Pentru confortul acestora, avionul e dotat cu o mini-bucătărie, are un mic birou și o canapea, iar o parte dintre fotolii pot fi transformate în loc de dormit. Pasagerii au acces la telefon și internet prin satelit.
Interceptările făcute în septembrie 2015 demonstrează că la Chișinău exista un avion privat zborurile căruia erau coordonate de Vladimir Andronachi.
Elena: - Vlad, bună ziua!
V.Andronachi: - Bună ziua!
Elena: - Am vrut să întreb. Alexandru a întrebat deja despre zbor. El mai are o întrebare. Unde este acum avionul dvs?
V.Andronachi: - Eu acuș aflu și revin cu un sunet.
Discuție nr.2
Persoana X: - Bună ziua, Vlad! Vă ascult.
V. Andronachi: - Voiam să întreb unde se află acum avionul. Un client vrea să vadă.
Persoana X: - În Chișinău.
V. Andronachi: - Dar ce orar are acum?
Persoana X: - Deocamdată nu avem nimic hotărât.
V. Andronachi: - Doar Kîrghistan?
Persoana X: - Deocamdată nu am discutat despre acest zbor.
Tot în 2015, presa a scris că avionul lui Plahotniuc l-a adus la Chișinău pe președintele Kîrgistanului. Acesta a avut o întâlnire secretă cu oligarhul.
Avionul este acum la Moscova, în proprietate privată
Potrivit datelor consultate de reporterul Cutiei Negre pe site-uri specializate, avionul cumpărat de Plahotniuc a fost înregistrat în decembrie 2014, dar oficial se afla în flota unei companii din Austria.
Peste 5 luni, aeronava a ajuns la o companie offshore din Insulele Bermude, gestionată de cetățeni ruși, unde s-a reținut timp de 8 ani. O perioadă scurtă, s-a aflat în flota unei companii din Kazahstan.
În ianuarie 2024 avionul cumpărat din banii BEM-ului a fost înregistrat în Federația Rusă, în proprietate privată. Aeronava efectuează zboruri în fiecare zi. De la începutul lunii martie, a circulat de la Moscova spre Dubai și Cairo.
Holdingul din Rusia care a încasat bani din BEM și afacerea lui Andronachi cu cărbune
Familia Andronachi a avut și alte companii în paradisuri fiscale, nu doar cele despre care am pomenit mai sus, prin care au trecut banii obținuți din Banca de Economii. Unele aveau denumiri practic similare, pentru a încurca mai bine ițele. Firmele au fost folosite și în alte afaceri, de exemplu, export de cărbune de la companii rusești acuzate de extracții ilegale din Donbas.
În iunie 2015, firma britanică „Sirmastra Sales” a transferat 400 de mii de dolari din banii primiți de la „Universal Proiect” companiei „Black Sea Holding LP” din Belize. Offshore-ul are o denumire similară cu cealaltă companie a familiei Andronachi - „Black Sea Holding SA”, care a încasat majoritatea banilor scoși din BEM.
„100 de mii de euro au fost trimise la o altă companie „Manos Aliance” stabilită în Marea Britanie a cărei beneficiar efectiv este Nadejda Andronachi”, a declarat anterior șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.
„Manos Alliance” a fost fondată în 2010 și lichidată în anul 2017. Prin această firmă britanică, dar și prin offshore-ul din Belize „Webwest Alliance”, Vladimir Andronachi a făcut afaceri cu cărbune importat din Federația Rusă.
Potrivit datelor publicate pe un site specializat, care oferă statistici privind exporturile de cărbune, „Manos Alliance” a cumpărat din Rusia aproape 200 de mii de tone de cărbune. Iar „Webwest Allinace” a achiziționat aproape 140 de mii de tone de cărbune.
Partenerul principal în tranzacții a fost un grup de companii cu denumire aproape identică - „Угольные Технологии”. Numele acestor firme rusești au fost vizate într-un scandal în Ucraina legat de extragerea ilegală a cărbunelui de pe teritoriul necontrolat de autoritățile ucrainene din Donbas.
La holdingul rusesc „Угольные Технологии” au ajuns și o parte din banii sustrași din Banca de Economii. În iunie 2015, offshore-ul „Black Sea Holding LP” a transferat 300 de mii de dolari către „Угольные Технологии”.
Toate aceste detalii despre modul în care Vladimir Andronachi și oamenii din anturajul său au cheltuit cele 26 de milioane de lei sustrase din Banca de Economii sunt examinate într-un dosar penal judecat cu ușile închise.