Rusia ar putea cumpăra gaz pentru regiunea transnistreană de pe piața europeană, cu ajutorul unei companii intermediare, scrie presa rusă, după ce pretinsul lider de la Tiraspol a anunțat că stânga Nistrului va avea în curând gaz rusesc. Cheltuielile ar urma să fie acoperite din bugetul Federației Ruse.
Conform surselor Kommersant, se estimează că gazul va fi achiziționat din ianuarie până în aprilie în cantități de aproximativ 3 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce ar putea costa 164 milioane de dolari.
Această cantitate ar trebui să fie suficientă pentru a acoperi consumul intern al malului stâng al Nistrului, nu și pentru a exporta energie electrică pe malul drept.
„Livrările de gaz către Tiraspoltransgaz nu vor fi realizate de Moldovagaz, care are monopolul asupra furnizării în republică, ci de compania Natural Gaz D.C. Această informație a fost confirmată de către co-proprietarul Natural Gaz D.C., Arcadie Vicol”, scrie presa rusă.
Potrivit acesteia, pentru utilizarea gazoductului transbalcanic ar fi necesare negocieri cu Bulgaria, România și Ucraina: „Schema de achiziții pe piața spot din Europa este mai simplă și mai rapidă. Și, bineînțeles, Gazprom, nefiind participant în această schemă, nu va suporta costuri de subvenționare".
Katia Yafimava de la Institutul Oxford pentru Studii Energetice subliniază că livrările ocolind Ucraina prin „Turkish Stream” vor fi mai scumpe din cauza unui traseu mai lung:
„Aprobarea operatorului ucrainean va fi necesară, deoarece o parte scurtă din traseu trece prin teritoriul Ucrainei. Dar, având în vedere că atât Moldova, cât și Ucraina sunt părți ale Comunității Energetice Europene, operatorul ucrainean este obligat să pună la dispoziție aceste capacități de transport”.
TV8.md amintește că ieri, pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că Rusia va relua în curând livrările de gaze în regiunea transnistreană. Nu este clar însă cum se va întâmpla asta din punct de vedere tehnic. Șeful Moldovagaz, compania care intermediază transferul, afirmă că nu a primit nicio notificare de la Gazprom în acest sens.
„Noi discutăm permanent cu colegii noștri din Gazprom și nu avem informația că livrările de gaz vor fi reluate în scurt timp. Eu nu știu despre ce vorbește domnul Krasnoselski. Noi vom aștepta zilele următoare, până situația va deveni mai clară. Or Moldovagaz va fi notificat de Gazprom așa cum prevede contractul, dacă e vorba de reluarea livrărilor după contractul actual. Dacă e vorba de alte livrări, atunci Moldovagaz nu a participat la aceste negocieri”, a declarat șeful interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, aseară la TV8.
Și Krasnoselski a declarat ieri că, deocamdată, multe detalii tehnice rămân necunoscute. Un lucru este cert - regiunea nu va avea gaze decât pentru a-și acoperi necesitățile proprii. Altfel spus, Centrala de la Cuciurgan nu va mai vinde curent și malului drept.
„În viitorul apropiat, a rămas puțin să mai răbdăm și gazul va veni în regiunea transnistreană. Și pentru producerea de curent electric și pentru încălzirea locuințelor oamenilor. Detalii încă nu sunt, adică din ce dată, dar că livrările vor fi reluate asta e fapt. Mai departe vom vedea după situație. Acest gaz va fi ca unul umanitar, asta trebuie să înțelegem, cum a fost și anterior. Este gazul umanitar din partea Federației Ruse în volum necesar pentru locuitorii regiunii transnistrene. Adică necesar pentru căldură și întreprinderile industriale din regiune”, a explicat Vadim Ceban.
Întâmplător, sau nu, în ziua în care liderul separatist a revenit de la Moscova, furnizorul de gaze din regiunea transnistreană a semnat o înțelegere prealabilă cu o companie din dreapta Nistrului, care este gata să-i livreze gaze din Europa. Acest lucru, însă, a atras atenția Serviciului de Informații și Securitate care refuză, însă, să ofere vreun detaliu. Și premierul Dorin Recean a calificat această afacere drept element al războiului hibrid purtat de Rusia împotriva Republicii Moldova.