Gazprom va relua în curând livrările de gaze către regiunea transnistreană. Declarația a fost făcută de pretinsul lider de la Tiraspol, revenit de la Moscova. Vadim Krasnoselski nu a menționat cum va fi posibil tehnic acest lucru. Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că acest scenariu a fost unul previzibil: „Rusia a sacrificat regiunea, iar acum se declară salvatoarea situației”.
Anterior, Chișinăul anticipa că Gazprom va livra volume reduse de gaze în stânga Nistrului, astfel încât Centrala de la Cuciurgan să nu aibă materie primă ca să producă energie electrică și pentru dreapta Nistrului.
Expertul WatchDog, Andrei Curăraru, subliniază că lipsa de acțiune de până acum a Tiraspolului a fost intenționată. Kremlinul ar fi orchestrat acest joc pentru scopuri pur electorale, creând o criză și lăsând populația să sufere, pentru a se prezenta mai târziu ca „salvator”, dar doar pentru locuitorii din regiunea transnistreană.
„De ce acum? De ce nu în decembrie, când criza era iminentă, sau în martie 2024, când se știa deja despre decizia Ucrainei de a nu prelungi tranzitul? Acum, strategia Moscovei pare transparentă: să asigure gaz doar pentru consum intern în regiunea separatistă, fără vânzare de electricitate către malul drept. Gaz gratuit, electricitate ieftină în Transnistria, voturi cumpărate pe malul drept. Aceasta este arma Kremlinului – transformarea crizei energetice într-un instrument de influență politică și destabilizare”, a declarat Curăraru.
În opinia expertului, Chișinăul trebuie să contracareze această tactică prin măsuri decisive, precum taxarea gazului livrat în stânga Nistrului pentru a compensa costurile pentru populația de pe malul drept și preluarea unor cantități de gaz pentru uz intern, în cazul în care Gazprom refuză să plătească taxe. De asemenea, Curăraru sugerează naționalizarea Moldovagaz pentru a elimina influența rusă asupra infrastructurii energetice și a preveni utilizarea acesteia ca o pârghie politică.
„Republica Moldova nu își poate permite să fie spectator în propriul său destin”, a concluzionat Andrei Curăraru.
TV8.md amintește că pe 28 decembrie, Gazprom a anunțat oficial că lasă stânga Nistrului fără gaze din 1 ianuarie 2025, ora 07:00. Într-un comunicat, gigantul rus a invocat pretinsa datorie a Moldovagaz drept motiv pentru care nu va livra niciun metru cub de gaz în regiunea transnistreană. Restanțele pe care le pretinde Rusia sunt de 709 milioane de dolari, asta în timp ce un audit internațional a constatat că suma pe care o datorăm Gazpromului este de 8,6 milioane de dolari, adică de aproape 80 de ori mai mică.
Premierul Dorin Recean a condamnat decizia Gazpromului și a dat asigurări că Republica Moldova este pregătită să gestioneze orice situație generată de acțiunile Rusiei. De asemenea, Executivul nu exclude recurgerea la arbitraj internațional pentru a solicita despăgubiri, subliniind că deciziile Kremlinului afectează siguranța cetățenilor și provoacă pierderi economice.
Între timp, Centrala de la Cuciurgan funcționează pe bază de cărbune, iar, din cauza suprasolicitării rețelelor electrice, în stânga Nistrului au început deconectări timp de câteva ore, zilnic. Întreruperi de energie se efectuează și în satele Copanca și Varnița, controlate de autoritățile constituționale, iar Guvernul a întreprins deja o serie de măsuri pentru a ajuta locuitorii afectați.
Ieri, președinta Maia Sandu a declarat că Republica Moldova nu se află într-o criză energetică, ci mai degrabă una politică. Șefa statului a subliniat că Gazpromul a provocat criza, nerespectând obligațiile contractuale, iar singura miză a Kremlinului e să genereze nemulțumiri pe ambele maluri ale Nistrului.