Ex-consulul din cadrul Consulatului Republicii Moldova în orașul Odesa a fost condamnat definitiv și irevocabil pentru corupere pasivă. Curtea Supremă de Justiție a respins pe 13 februarie ca inadmisibile recursurile apărării, menținând decizia Curții de Apel Chișinău din 20 septembrie 2023. Totuși, învinuitul va scăpa basma curată din cauza expirării termenului de prescripție.
Conform Procuraturii Anticorupție, oficialul, aflat în 2018 în funcție la consulatul din Odesa, a aplicat în pașaportul unui cetățean al Egiptului viza de lungă ședere, pentru 60 de zile, în schimbul unei sume în valută străină, fără ca beneficiarul documentului să se fi prezentat la Consulat. În acest mod a fost încălcat „Regulamentul privind eliberarea vizelor”.
Pentru a ascunde urmele infracțiunii, consulul l-a determinat pe intermediarul care i-a transmis valuta străină și pașaportul, să falsifice formularul de cerere pentru eliberarea vizei, din numele cetățeanului egiptean.
Totuși, în baza informațiilor operative, toți participanții la comiterea infracțiunii au fost trași la răspundere, inclusiv beneficiarul vizei și cei doi intermediari.
Urmărirea penală a avut loc în perioada 6 noiembrie 2018 – 5 iulie 2019, iar Procuratura Anticorupție a dispus și autorizat mai multe măsuri speciale de investigație, inclusive percheziții la sediul Consulatului Republicii Moldova în orașul Odessa.
Totodată, la cererea procurorului, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene l-a suspendat pe învinuit din funcția de consul.
În rezultat, pentru comiterea infracțiunii de corupere pasivă, consulul a fost condamnat la pedeapsă penală sub forma unei amenzi de 75.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe o perioadă de 3 ani. De asemenea, acesta trebuia să stea un an în închisoare pentru determinarea la comiterea infracțiunii de falsificare a documentelor oficiale, însă scapă de orice pedeapsă din cauza expirării termenului de prescripție.
Intermediarii au fost condamnați la pedepse cu închisoare de 5, respectiv 4 ani, cu o amendă de 150.000 de lei. Pedeapsa cu închisoarea a fost suspendată condiționat pe un termen de probă de 3 ani. Beneficiarul și-a recunoscut vinovăția și a fost condamnat într-un proces penal separat.