Fugarul Ilan Șor și alți politicieni din anturajul său, Marina Tauber, Evghenia Guțul și Alexei Lungu, au dispărut de pe Facebook, pentru că paginile au fost blocate. Reprezentanții companiei Meta au explicat pentru Agora că cei vizați sunt incluși în categoria „organizații și persoane periculoase”.
Conform Centrului de transparență al Meta, în această categorie ajung persoanele care incită la ură și entitățile care încalcă în mod repetat politicile privind limbajul care incită la ură sau la violență.
Astfel, tot conținutul care glorifică, susține și propagă informații despre Ilan Șor, și a „asociaților săi” este eliminat de pe platforma Meta.
Ieri, reprezentanții SIS au declarat pentru TV8 că au reclamat paginile respective la Meta încă în 2023. Argumentul invocat a fost că persoane afiliate Rusiei promovează dezinformarea și propaganda prin spoturi publicitare, care sunt achitate din fonduri ilegale, fenomen remarcat în special în perioada alegerilor locale generale din 2023.
Șor, Tauber și Guțul, care se află acum în Federația Rusă, nu ne-au răspuns la apeluri, iar Alexei Lungu a declarat pentru TV8 că închiderea paginii de Facebook este un act de cenzură și că astfel i-a fost încălcat dreptul la libera exprimare.
Acum o săptămână, compania Meta a publicat un raport, în care anunța că a șters peste 1.300 de conturi și 80 de pagini de Facebook, dar și un grup și un cont de Instagram. Asta după ce s-a constatat că mesajele postate vizau personalități publice controversate, precum fugarul Ilan Șor, care promovau campanii de denigrare a aderării la Uniunea Europeană. Atunci, reacția lui Șor a fost că guvernarea s-a speriat de critici.
Subiectul promovărilor plătite ale oligarhilor pro-ruși pe rețelele sociale și cum poate Meta să oprească acest fenomen a fost abordat și în cadrul unui interviu oferit de ambasadorul SUA la Chișinău, pentru „Cutia Neagră”. Kent Logsdon a subliniat că Meta trebuie să lucreze la algoritmi pentru a ține evidența acestor acțiuni.
„Știți, nu pot vorbi pentru Meta. Chiar aș vrea să fie ceva ce au de spus pentru ei înșiși. Dar cred că ceea ce vedem este că, în esență, este foarte greu să ținem pasul cu rețelele sociale, cu ritmul rețelelor sociale, lucrurile se mișcă repede. Oamenii își pot schimba rapid numele, identitățile online. Și cred că a fost foarte greu pentru companiile noastre să țină pasul cu acest tip de probleme, acest tip de sancțiuni. Deci nu renunțăm. Vrem să ne asigurăm că înțeleg asta. Dar mă bucur, presupun, din perspectiva mea, că rețelele sociale sunt o arenă foarte dură, dură pentru reglementare”, a menționat diplomatul.