Compania Meta, cea care deține rețelele sociale Facebook și Instagram, a eliminat 1326 de conturi de Facebook, 80 de pagini, un grup și un cont de Instagram, care ținteau publicul din Republica Moldova și Madagascar, având „un comportament coordonat și neautentic”. Paginile și conturile ar fi făcut partea dintr-o rețea de dezinformare, potrivit unui raport al Meta.
Utilizatorii conturilor și grupurilor foloseau VPN-uri din Lituania și regiunea separatistă transnistreană.
Persoanele din spatele acestei operațiuni au folosit conturi false și au promovat informații primordial în limba română, dar și în rusă, malgașă și franceză despre evenimente actuale din Moldova.
În Republica Moldova, mesajele postate vizau personalități publice controversate precum fugarul penal Ilan Șor, deputata urmărită penal Marina Tauber și criticau guvernul actual și eforturile acestuia de a integra țara în Uniunea Europeană, inclusiv prin videoclipuri sub formă de parodii.
Conturile și paginile cu pricina au făcut și postări pe subiecte din afara politicului, probabil pentru a părea cât mai autentice. Raportul Meta arată că aproximativ 20 de mii de conturi au urmărit una sau mai multe dintre paginile care acum au ajuns să fie șterse. Mai puțin de 200 de conturi s-au alăturat grupului vizat de raport și aproximativ 10 conturi au urmărit contul de Instagram care a fost șters.
Pentru promovarea mai eficientă a unor mesaje pe Facebook, astfel încât acestea să ajungă la un număr mai mare de oameni, au fost cheltuite aproximativ 42 de mii de dolari, mai arată raportul.
În cadrul unui interviu oferit recent pentru „Cutia Neagră” de la TV8, ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon a vorbit și despre subiectul promovărilor plătite ale oligarhilor pro-ruși pe rețelele sociale și cum poate Meta să oprească acest fenomen. Logsdon a subliniat că Meta trebuie să lucreze la algoritmi pentru a ține evidența acestor acțiuni
„Știți, nu pot vorbi pentru Meta. Chiar aș vrea să fie ceva ce au de spus pentru ei înșiși. Dar cred că ceea ce vedem este că, în esență, este foarte greu să ținem pasul cu rețelele sociale, cu ritmul rețelelor sociale, lucrurile se mișcă repede. Oamenii își pot schimba rapid numele, identitățile online. Și cred că a fost foarte greu pentru companiile noastre să țină pasul cu acest tip de probleme, acest tip de sancțiuni. Deci nu renunțăm. Vrem să ne asigurăm că înțeleg asta. Dar mă bucur, presupun, din perspectiva mea, că rețelele sociale sunt o arenă foarte dură, dură pentru reglementare”, a menționat ambasadorul.