Valoarea taxei vamale impuse de SUA pentru produsele din Moldova nu are legătură cu negocierile politice, ci este rezultatul unei formule matematice aplicate tuturor țărilor în mod standard. Într-o postare pe Facebook, expertul economic Stas Madan a explicat cum s-a ajuns la tariful comercial de 31%.
„Am văzut afirmații că iaca – ‘moldovenii sunt varză la negocieri cu noua administrație Trump’, de asta avem unul din cele mai mari tarife la exporturile noastre aplicate – de 31%. Nu o să dau apreciere relațiilor actuale moldo-americane – diplomația noastră poate că nu are relații prea bune cu noua administrație SUA, dar ele nu au nicio legătură cu logica aplicării tarifului de 31%. Din mai multe postări pe rețeaua X am putut desprinde că de fapt toate tarifele aplicate de SUA sunt după aceeași metodologie aritmetică, care nu are legătură cu negocierile politice”, spune Madan.
Totul pornește de la balanța comercială
Potrivit expertului, taxele au fost stabilite automat, pe baza unei formule aplicate în mod identic tuturor țărilor. Cum funcționează această formulă? SUA calculează raportul dintre deficitul comercial pe care îl are cu o anumită țară și valoarea importurilor din acea țară. Rezultatul este un procent, care apoi este împărțit la doi pentru a ajunge la tariful final.
Cazul Republicii Moldova
„În anul 2024, din perspectiva SUA, exporturile SUA către Republica Moldova au totalizat aproximativ 53,6 milioane de dolari, iar importurile SUA din Republica Moldova – 142 milioane de dolari. Acest lucru a dus la un deficit comercial al SUA de aproximativ 88,4 milioane de dolari față de Republica Moldova”, explică expertul.
„Dacă împărțim 88,4 la 142 și înmulțim la 100%, obținem 62% – care stau în dreptul Republicii Moldova în tabelele prezentate de președintele SUA. Mai departe, tariful de 31% a fost aplicat prin împărțirea celor 62% la 2”.
Exemplul Uniunii Europene
Metoda se aplică și altor țări, nu doar Moldovei.
„De exemplu, Uniunea Europeană are aplicat un tarif de 20%. În 2024, SUA a avut un deficit de aproximativ 235,6 miliarde de dolari față de UE. Dacă împărțim 235,6 la 605,8 și înmulțim la 100% obținem 39%. Iar 39 împărțit la 2 – dă exact acel 20%”.
De ce cifrele diferă de la o sursă la alta?
Diferențele apar din modul în care fiecare țară calculează exporturile și importurile. SUA folosește metoda CIF (Cost, Insurance, and Freight) pentru importuri, care include costul transportului și asigurării, iar Moldova raportează exporturile în regim FOB (Free on Board), doar valoarea mărfii la ieșirea din țară.
De exemplu, Moldova raportează exporturi de 90 milioane USD în SUA și importuri de 135 milioane USD, dar SUA raportează valori diferite, deoarece ia în calcul și costurile suplimentare de transport și asigurare.
„Având în vedere distanța mare dintre Moldova și SUA, transporturile, logistica și asigurarea crește substanțial valoarea bunurilor de la ieșirea din țară până la intrarea în țara de destinație. De aici și diferențele”.
TV8.md amintește că produsele din Republica Moldova care vor fi exportate în Statele Unite vor fi taxate cu 31% la intrarea pe piața americană. Măsura face parte din lista tarifelor comerciale anunțate recent de președintele SUA, Donald Trump. În context, SUA impun tarife de 20% pentru țările din Uniunea Europeană, în timp ce mărfurile americane sunt taxate cu 39% pe piața UE.
În cadrul unei conferințe de presă, premierul Dorin Recean a declarat că aproximativ 2,5% din comerțul extern al Moldovei este afectat de această decizie. El a dat asigurări că Executivul va susține producătorii locali afectați:
În 2024, Statele Unite ale Americii au fost al 12-lea partener comercial al Republicii Moldova, cu o pondere de 1,79% din comerțul total al țării. Moldova a exportat în SUA 2,5% din totalul său de exporturi și a importat din SUA 1,5% din totalul importurilor.
Peste 62% din produsele pe care Republica Moldova le exportă în SUA sunt constituite din vermuturi, alte vinuri obținute din struguri proaspeți, precum și sucuri din fructe sau din nuci. Restul exporturilor cuprind o gamă variată de produse, printre care se numără articole pentru transport sau ambalare, alcool etilic nedenaturat, alcooli ciclici și derivații acestora, alte vinuri din struguri proaspeți, îmbrăcăminte confecționată, toroane, cabluri, benzi împletite, precum și produse de brutărie, patiserie și biscuiți.
Pe de altă parte, Republica Moldova importă din SUA în special autoturisme și alte autovehicule, medicamente, instrumente și aparate utilizate în medicină, chirurgie și stomatologie, articole și dispozitive ortopedice, aparate cu raze X, mașini automate de prelucrare a datelor, dar și semințe de floarea-soarelui.