Modificările la lege care permit amnistierea infractorilor condamnați la detenție pe viață ar putea duce și la eliberarea unuia din autorii atacului de la Metro, care e omorât o persoană și a rănit altele două acum 11 ani. De curând, Denis Russu s-a ales cu reducerea pedepsei, de la pușcărie pe viață, la 30 de ani de detenție, iar avocata acestuia a cerut în instanță să-i fie aplicat mecanismul compensatoriu pentru condițiile de detenție proaste. Dacă magistrații vor accepta cererea, Russu ar putea deveni un om liber. Potrivit datelor Administrației Naționale a Penitenciarelor, în ultimii doi ani, 21 de persoane condamnate pe viață au primit pedepse mai blânde, iar acum așteaptă să profite de lacuna din lege că să fie eliberate.
Decizia în privința atacatorului de la Metro, a fost luată pe 25 martie curent. Ca și în cazul interlopului Alexandru Sinigur, Russu s-a ales cu reducerea pedepsei până la 30 de ani de pușcărie.
Avocata atacatorului de la Metro nu ne-a răspuns la apeluri, dar pe portalul instanțelor am găsit o cerere înregistrată la 1 aprilie 2025, prin care apărătoarea lui Russu solicită aplicarea mecanismului compensatoriu pentru condițiile de detenție proaste, care ar putea duce la eliberarea deținutului.
Prima ședință de judecată în cadrul căreia va fi examinată această cerere va avea loc pe 18 aprilie.
Denis Rusu a fost condamnat la închisoare pe viață pentru banditism, omor intenționat și confecționarea sau deținerea documentelor oficiale false, după ce în 2014, împreună cu alți 3 indivizi, a organizat un jaf armat în parcarea de la Metro.
Atacatorii au deschis focul asupra unui automobil al încasatorilor unei bănci de la noi. Șoferul mașinii a fost ucis de gloanțe, iar doi dintre încasatori au fost răniți.
Totul s-a întâmplat în mai puțin de cinci minute, iar atacatorii au fugit cu circa 1,5 milioane de lei.
Doi dintre atacatori au fost condamnați la câte 25 de ani de închisoare, iar ceilalți doi au primit detenție pe viață.
După ce ieri s-a aflat și despre eliberarea interlopului Alexandru Sinigur, premierul a dat din umeri azi, fiind întrebat cum s-a întâmplat ca în lege să fie strecurată această lacună care le permite deținuților condamnați pentru infracțiuni deosebit de grave să fie eliberați. Tot ce a putut să ne spună Dorin Recean este că Parlamentul investighează aceste cazuri.
„Am demarat o investigație foarte serioasă ca să determinăm dacă problema este în lacună legislativă sau abuzuri. În curând vom veni cu o informare”, a menționat prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.
„- Ne documentăm la modul cel mai serios și vom reveni cu o reacție informată ca să nu facem speculații în spațiul public.- Totuși, de ce a fost nevoie de această lege?- Dacă aveți răbdare până mâine când va avea loc ședința plenului Parlamentului, atunci vom veni cu toată informația necesară și actualizată la zi”, a subliniat vicepreședintă a Parlamentului, deputată PAS, Doina Gherman.
Ministra Justiției a declarat că aceste cazuri sunt investigate și prin prisma unui abuz admis de instanțele de judecată.
„Procedura de eliberare înainte de termen este prevăzută și în Codul Penal. Întrebarea este dacă în privința persoanei apărute în spațiul public această procedură a fost una corespunzătoare și conform legii. Conform încheierii judecătorului, persoana este pusă la evidența biroului de Probațiune și din informațiile pe care le posed deja s-a prezentat”, a punctat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
„- Să ne spuneți dacă cetățenii Republicii Moldova sunt în siguranță? - Poliția își exercită atribuțiile conform legislației în vigoare. La această etapă se analizează atât perspectiva legislativă, cât și dacă sunt lacune în legislație sau dacă este vorba de abuz”,a menționat ministra Afacerilor Interne, Daniella Misail-Nichitin.
Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor, în ultimii doi ani, în cazul a 21 de persoane condamnate pe viață, a fost aplicată amnistia. Cu alte cuvinte pedeapsa lor s-a redus până la 30 de ani de detenție.
Trei dintre aceștia aveau deja acest termen ispășit, astfel că au fost eliberați. Iar alții doi au fost eliberați din penitenciar pentru condiții de detenție proaste.
Pedepsele lor au fost revizuite după intrarea în vigoare a proiectul de lege privind amnistia în legătură cu aniversarea a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova.
Modificările le permit și condamnaților pe viață să ceară pedepse mai blânde dacă întrunesc anume condiții.