Bașcana Găgăuziei și o secretară din cadrul Oficiului Central al fostului Partid Politic Șor au fost trimise în judecată, anunță Procuratura Anticorupție. Evghenia Guțul este acuzată de acceptarea cu bună știință a finanțării unui concurent electoral din partea unui grup criminal organizat, în calitate de complice.
Urmărirea penală a fost pornită în luna ianuarie 2022, în temeiul sesizării Inspectoratului Național de Investigații și a Comisiei Electorale Centrale.
Potrivit probatoriului, Guțul ar fi fost implicată activ în introducerea sistemului de finanțare necontabilizată în Republica Moldova, provenită dintr-un grup criminal organizat, cu preponderență din Federația Rusă, și ulterior integrată în activitatea partidului pentru a susține activitatea acestuia pe scena politică din țară.
Pe lângă acest cap de acuzare, Guțul este și acuzată de coordonarea activității unor Oficii Teritoriale ale fostului Partid Politic „Șor” din diverse raioane ale Republicii Moldova, acceptând finanțare ilegală în sumă totală de circa 42 de milioane de lei. O altă secretară din cadrul partidului este acuzată de fapte similare, însumând peste 9 milioane de lei.
Ambele învinuite pledează nevinovat. Cauza penală, de 68 de volume, împreună cu rechizitoriul pe 329 de file, a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
Pentru aceste infracțiuni, legea prevede amendă de la 57.500 la 92.500 de lei sau închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 250.000 la 450.000 lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.
TV8.md amintește că Evghenia Guțul a fost aleasă bașcan al Găgăuziei pe listele Partidului Șor, după ce în turul doi de scrutin, din data de 15 mai, l-a „bătut” pe socialistul Grigori Uzun. În 22 mai, Curtea de Apel Comrat a validat scrutinul, respectiv mandatul bașcanului.
Asta chiar dacă în a doua zi de scrutin oamenii legii au făcut percheziții în urma cărora au fost ridicate documente în cadrul anchetei privind finanțarea ilegală a campaniei electorale pentru alegerea bașcanului din regiune, mai exact listele alegătorilor de la Judecătoria Comrat. Atunci CNA anunța că există bănuieli rezonabile, precum că în ele au fost incluse persoane decedate, dar și care se află peste hotare, iar voturile ar fi fost exprimate în numele acestora. Totodată, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală, s-a conturat o suspiciune rezonabilă că un număr semnificativ de alegători ar fi fost aduși organizat din alte raioane cu scopul de a vota în favoarea candidatului susținut de Partidul Șor.
Președinta Maia Sandu nu a desemnat-o deocamdată membru al Guvernului. Șefa statului a declarat anterior că în jurul acestei persoane există suspiciuni, deci nu se grăbește să semneze decretul privind numirea bașcanei în componența Executivului.