Peste 50 de țări au luat legătura cu Casa Albă pentru a începe negocieri comerciale. Declarația a fost făcută de Kevin Hassett, directorul Consiliului Economic Național al președintelui Donald Trump, transmite News.ro.
Astfel, președintele Taiwanului, Lai Ching-te, ar fi dispus să accepte eliminarea tuturor taxelor vamale în relația cu SUA, decât să recurgă la tarife împotriva mărfurilor americane. La rândul ei, India este dispusă să reducă taxele vamale pentru importuri americane în valoare de 23 de miliarde de dolari. În acest sens, premierul Narendra Modi deja a redus taxele pentru motociclete și bourbon și a renunțat la o taxă asupra serviciilor digitale care a afectat giganții americani din domeniul tehnologiei.
O altă putere economică asiatică, Indonezia, a anunțat deja că nu va introduce taxe vamale ca răspuns la cele americane și că vor trimite o delegație la nivel înalt pentru negocieri directe.
De asemenea, Hassett a negat că tarifele ar face parte dintr-o strategie a preşedintelui Trump de a provoca o prăbuşire a pieţelor financiare pentru a forţa Rezerva Federală să reducă dobânzile.
„Nu va exista niciun fel de coerciţie politică asupra băncii centrale”. a spus oficialul.
Declaraţia vine după ce Trump a distribuit vineri pe platforma Truth Social un videoclip care sugera că tarifele ar fi fost concepute intenţionat pentru a lovi piaţa bursieră şi a determina Fed să acţioneze.
Bursele americane au pierdut aproximativ 10% în doar două zile după anunţul noii politici comerciale, scădere pe care analiştii de piaţă o atribuie agresivităţii tarifelor, considerate de majoritatea economiştilor şi de preşedintele Fed drept factori care pot stimula inflaţia şi frâna creşterea economică.
TV8.md amintește că amintește că după săptămâni de așteptare, președintele american Donald Trump a anunțat miercuri, într-un discurs susținut la Casa Albă, introducerea unor noi tarife vamale radicale pentru o gamă largă de produse și țări. Măsura, descrisă de Trump drept „o declarație de independență economică”, vizează atât rivali economici, cât și aliați tradiționali ai SUA.
Țările europene, inclusiv cele 27 membre ale Uniunii Europene, au fost vizate în declarația lui Trump, care a anunțat impunerea unei taxe de 20% pentru produsele provenite din UE. Această decizie ar putea declanșa un război comercial la nivel global, care riscă să ducă la scumpiri și să încetinească economia, atât în America, cât și în restul lumii, au reacționat lideri internaționali.