Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) îl susține pe candidatul coaliției de guvernare, Crin Antonescu, la alegerile prezidențiale din România din acest an. Anunțul a fost făcut de președintele partidului, în cadrul unei conferințe de presă. Totodată, Igor Grosu a menționat că votul moldovenilor este important pentru calea europeană a României, pentru a nu permite forțelor extremiste să abată România de la drumul său.
„Pe 4 mai e nevoie din nou de unitatea noastră pentru a pune umărul la o Românie europeană, liberă și puternică. O Românie demnă, europeană și puternică înseamnă și o Moldovă care merge ferm spre un viitor și rămâne liberă să-și aleagă drumul. (...) Să arătăm lumii întregi ce forță sunt cetățenii Republicii Moldova, să nu permitem forțelor străine extremiste care nu iubesc Republica Moldova, să nu abată România de pe drumul corect, de pe calea menținerii economice”, a declarat liderul PAS.
De asemenea, Grosu a menționat că scrutinul este important și pentru Republica Moldova, pentru a avea sprijinul de până acum și pentru viitorul liber al țării:
„Partidul Național Liberal a fost cel mai activ susținător al nostru în capitalele europene. Este important pentru Republica Moldova ca acest lucru să continue, să avem în președintele României un avocat hotărât al intereselor țării noastre”.
În vizita de la Chișinău, candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la prezidențiale, Crin Antonescu, a menționat importanța voturilor din partea moldovenilor, pentru a păstra relația între cele două state:
„Avem alegeri care sunt cumva comune, cumva împreună. Noi avem același drum, de aceea suntem aici, împreună. Un președinte pro-occidental, ferm, cu o majoritate în spate este o garanție că relația dintre Chișinău și București va continua, tot ceea ce în acești ani s-a făcut din punct de vedere politic, cultural, toate celelalte lucruri care au făcut ca practic noi să ne comportăm cum este și realitatea - ca un singur popor în două state”.
TV8.md amintește că în primul tur al alegerilor prezidențiale din România din 2024, PAS l-a susținut pe Nicolae Ciucă, care era atunci președintele Partidului Național Liberal. Totuși, moldovenii cu cetățenie română au votat-o pe Elena Lasconi, în proporție de 56,65%, iar pe Nicolae Ciucă - 20,1% din votanți. În urma acestui rezultat, el și-a dat demisia de la șefia PNL.
În turul doi au ajuns Elena Lasconi și Călin Georgescu. Ulterior, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat o vizită la București unde a declarat că își va da votul pentru candidata USR, Elena Lasconi. Dar primul tur al alegerilor a fost anulat.
Președinta USR candidează repetat la prezidențiale, doar că, recent, formațiunea pe care o conduce și-a retras susținerea, în favoarea lui Nicușor Dan.
Alegerile prezidențiale din România sunt importante și pentru Republica Moldova, au subliniat analiștii politici Anatol Țăranu și Ștefan Bejan, la „Cutia Neagră” de la TV8. Și candidatul independent Nicușor Dan, invitat la aceeași emisiune, a subliniat că rezultatul alegerilor din 2025 va decide direcția în care merge România și va influența și viitorul relației cu Republica Moldova.
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din România va avea loc pe 4 mai, iar turul al doilea pe 18 mai 2025. În diaspora, votarea începe pe 2 mai pentru primul tur și pe 16 mai pentru al doilea.
11 candidați aspiră la fotoliul de președinte al României: Crin Antonescu, Nicușor Dan, Elena Lasconi, George Simion, Victor Ponta, Daniel Funeriu, Cristian Terheș, Lavinia Șandru, Silviu Predoiu, Sebastian Constantin Popescu și John-Ion Banu-Muscel.