Premierul ungar Viktor Orban i-a trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, în care îi cere ca UE să renunţe la eforturile de a pune deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina pe agenda summitului de la Bruxelles de săptămâna viitoare, transmite Bloomberg.
„Există aşteptări că, la summit, Consiliul European poate şi trebuie să decidă cu privire la începerea negocierilor de aderare cu Ucraina”, spune Orban în scrisoarea sa către preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care are data de luni şi a fost văzută de Bloomberg, preluată de News.ro.
„Având în vedere nivelul actual al pregătirilor politice şi tehnice, aceste aşteptări sunt nefondate”, adaugă premierul Ungariei.
Deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina necesită sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state membre ale UE.
Este a doua încercare a lui Orban de a face presiuni asupra şefului Consiliului UE pentru a regândi imboldul de a sprijini Ucraina şi vine în momentul în care ţara se confruntă cu o incertitudine tot mai mare în ceea ce priveşte livrarea de ajutor şi finanţare din partea aliaţilor săi occidentali, notează Bloomberg.
Noua solicitare nu va face decât să consolideze poziţia lui Orban ca principal antagonist în UE. Premierul ungar a subminat unitatea occidentală prin încheierea de acorduri energetice cu Rusia, prin încercarea de a limita ajutorul acordat Ucrainei, prin întârzierea extinderii NATO şi prin solicitarea publică adresată Bruxelles-ului de a elimina sancţiunile economice impuse Moscovei.
Premierul ungar s-a opus cu vehemență deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina, după ce Comisia Europeană a decis la începutul lunii noiembrie să recomande deschiderea acestor discuții.
Executivul european a constatat că Ucraina distrusă de război, care încă lupă împotriva invadatorilor ruși, a făcut suficiente progrese pentru a deschide negocierile.
Următoare mișcare se află în mâinile șefilor de stat sau de guvern.
Anterior, Orban i-a scris președintelui Consiliului European, Charles Michel, argumentând că candidatura oficială recomandată la 8 noiembrie de Comisia Europeană nu ar trebui să fie aprobată de liderii UE.
„Consiliul European nu este în măsură să … convină asupra viitorului procesului de extindere dacă nu se ajunge la un consens asupra viitoarei noastre strategii față de Ucraina”, a scris el.
Liderii UE se întâlnesc pe 14 și 15 decembrie și rmează să decidă dacă e cazul să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.
La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană a dat un aviz pozitiv în acest sens, iar autorităților de la Chișinău le-au fost recomandate să îndeplinească câteva condiții restante.