Un interlop condamnat acum 19 ani la detenție pe viață a fost eliberat din penitenciar. Acest lucru a fost posibil după ce în 2023, avocatul a reușit să obțină reducerea pedepsei până la 30 de ani, în baza unor modificări legislative elaborate un an mai devreme, ca mai apoi să se plângă în instanță pe condițiile inumane din penitenciar și să fie eliberat de după gratii. Administrația Națională a Penitenciarelor a contestat decizia, iar acum urmează să se pronunțe și Curtea de Apel.
„Săptămâna trecută, din penitenciar a fost eliberat condamnatul Sinigur. El a fost condamnat pe viață, dar a fost amnistiat. Potrivit legii, care a fost aprobată la 30 de ani de la proclamarea Independenței, deputații au votat pentru ca acestă lege a amnistiei să se refere și la cei condamnați pe viață”, a menționat directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Anatolie Falca.
Altfel spus, legea care a intrat în vigoare în 2022 a creat premise pentru ca Alexandru Sinigur, alias „Синий”, să obțină o pedeapsă mai blândă, ca mai apoi să fie eliberat după ce avocații lui s-au plâns că acesta este deținut în condiții de detenție proaste.
„Respectiv lui Sinigur i-a fost stabilită pedeapsa de 30 de ani de privațiune de libertate, fiindcă Sinigur avea un comportament bun în penitenciar. Adică nu a avut nicio observație, etc. Noi nu am putut să nu înaintăm demersul ce ține de aplicarea amnistiei, nu și eliberarea. După ceva timp, avocații lui Sinigur au depus cerere în instanța de judecată, care nu a ținut cont de argumentele prezentate de penitenciar, că el nu a trecut de toate programele. El trebuia să se elibereze în 2045. Deținutul a fost eliberat pe articolul 91, condițiile inumane și degradante”, a subliniat directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Anatolie Falca.
Eliberarea lui Sinigur nu ar fi fost posibilă dacă acesta nu ar fi fost amnistiat cu ajutorul legii modificate în 2022, așa cum persoanele condamnate la detenție pe viață nu pot beneficia de mecanismul compensator care prevede eliberarea deținutului care se plânge pe condiții inumane.
Astfel, în baza faptului că interlopul a dat dovadă de un comportament exemplar și a executat cel puțin jumătate din termen, prima instanță le-a dat dreptate avocaților lui Sinigur. Totuși, decizia a fost contestată și urmează să fie examinată la apel.
TV8 a vrut să afle poziția apărătorilor lui Alexandr Sinigur. În decizia primei instanțe prin care termenul i-a fost redus până la 30 de ani de detenție, este menționat numele avocatului Sergiu Mițelescu. Inițial, acesta ne-a răspuns la apel, dar atunci când l-am întrebat de Sinigur, legătura s-a întrerupt. Ulterior, el nu a mai răspuns la apelurile reporterului TV8.
Una dintre autoarele proiectului de lege cu privire la amnistiere, inclusiv a deținuților condamnați pe viață, Olesea Stamate, recunoaște că la baza eliberării lui Sinigur a stat această lege, dar și alte prevederi care nu au legătură cu proiectul.
„Între timp, s-a modificat Codul Penal și iată articolul 283, el până în 2008 prevedea detenție pe viață. După ce a fost el condamnat, acest articol a suferit modificări. Astfel că pedeapsa pentru banditism se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani. Dacă să vorbim despre temei legal pentru eliberarea lui, ei puteau să găsească și alt temei. Fiindcă ei au încercat să aplice temeiul ăsta. Problema este eliberarea în baza articolului 91, eliberarea condiționată înainte de termen, care din punctul meu de vedere nu întrunește condițiile legale”, a punctat deputata PAS, Olesea Stamate.
Olesea Stamate a mai declarat că modificările au fost făcute pentru a alinia justiția de la noi la standardele internaționale.
„Standardele internaționale spun că condamnații trebuie să aibă o speranță de corectare și de eliberare. Statele pot să impună un termen foarte mare de pedeapsă. Vrea 30 sau 50 de ani. La noi în legislație a fost 30 de ani, acum 25. Este un termen maxim de pedeapsă, dar condamnatului trebuie să-i oferi posibilitatea sau să poată să aibă speranța că se poate elibera cândva”,a menționat deputata PAS, Olesea Stamate.
Potrivit unei investigații realizate de Ziarul de Gradă, Alexandru Sinigur, alias „Синий”, este capul uneia dintre cele mai periculoase grupări criminale din Moldova. El a fost condamnat la detenție pe viață în 2006, după extrădarea din Rusia, pentru infracțiuni excepțional de grave comise pe teritoriul țării noastre și pe cel al Ucrainei. Printre acestea se numără crearea și conducerea unei organizații criminale, banditism, luare de ostatici, tentativă și omor premeditat în circumstanțe agravante, dobândire prin șantaj a avutului proprietarului și privațiune ilegală de libertate. Tot Ziarul de Gardă scrie că el ar fi făcut parte din grupul criminal organizat care l-a asasinat pe omul de afaceri Piotr Sarî.