Chiar dacă în Procuratura Anticorupție ar activa cei mai integri procuri, numărul lor insuficient ar afecta capacitatea instituției de a obține rezultate în combaterea corupției, spune șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Aceasta a mai subliniat că dacă legea i-ar permite să-și curețe instituția, ea are deja o listă a persoanelor care ar trebui să plece, aproximativ 10 procurori, adică 20% din total.
Dragalin crede că aceștia ar fi cei mai toxici și ar crea un un impact negativ, sabotând dosarele la care instituția lucrează și generând o atmosferă de neîncredere în cadrul colectivului. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cutia Neagră PLUS” de la TV8.
„Dacă să ne uităm la cifră câți au trecut pre-vettingul, asta ar fi 10 procurori în Procuratura Anticorupție. N-o să avem niciun rezultat cu așa număr de procurori, chiar dacă sunt cei mai integri din lume. Asta nu e normal, trebuie să avem un număr suficient de procurori. Trebuie curățat sistemul de justiție. Dacă mâine mi-ar da voie legea să-mi curăț instituția mea, eu deja știu, deja mi-am format opinia. Sunt destul de sigură că știu care persoane trebuie să plece din Procuratură. Aproximativ 10 procurori ar trebui să plece. Asta ar fi 20%. Aici eu mă refer la persoanele cele mai toxice care există. Asta e prioritatea nr. 1, să identificăm careva persoane problematice”, a spus Veronica Dragalin.
De asemenea, Dragalin a menționat că nu numai procurorii sunt problema, ci și ofițerii din Centrul Național Anticorupție (CNA). Ea a afirmat că ofițeri din CNA nu vor trece pre-vettingul, iar scurgerile de informații nu sunt întotdeauna vina procurorilor.
„Aici, să nu uităm de CNA. Ofițerii din CNA nu urmează să treacă pre-vettingul. Acolo sunt multe persoane și noi avem scurgeri de informații și nu sunt întotdeauna de vină procurorii. Suntem împreună într-un sistem în care lucrăm ca echipă. Dacă cureți doar procurorii, n-am rezolvat problema până la capăt. Cred că sunt careva ofițeri, procurori și câțiva judecători care-s cei mai toxici.
Eu cred că e un număr destul de mic de persoane, dar care au un impact negativ foarte mare și prin asta creează un sabotaj în dosarele cu care lucrăm noi și creează o atmosferă de neîncredere în restul colectivului. Mă simt destul sigură că știu cine-s cei mai toxici. Asta nu înseamnă că nu sunt și alții care au probleme de integritate”, a declarat Dragalin.
Șefa Procuraturii Anticorupție a subliniat necesitatea monitorizării atente a acțiunilor acestor persoane, dar și că gestionarea dosarelor de rezonanță reprezintă o provocare majoră, astfel încât cu un volum mare de lucru, nu este ușor să se evite trimiterea acestor dosare către procurorii toxici, deoarece aceștia trebuie să își îndeplinească sarcinile de serviciu.
„Acțiunea lor trebuie sa fie urmărită foarte atent. Avem adjuncți responsabili de activitatea procurorilor și ei sunt cu mult mai atenți la toate soluțiile adoptate. Noi încercăm să gestionăm să nu trimitem dosarele de rezonanță, dar nu e așa de ușor. Avem un volum foarte mare de lucru. Dacă sunt persoane care primesc un salariu, nu poți să nu le dai dosare, pentru că trebuie să lucreze. Încercăm să gestionăm prin monitorizare, dar asta ia din eficiența instituției. În loc să se poată concentra pe alte lucruri, adjunctul și eu trebuie să fim cu mult mai atenți”, a menționat Veronica Dragalin.