Primăria se plânge că ar putea pierde 95 de milioane de lei, după ce un teren vândut la licitație a fost pus sub sechestru printr-o decizie de judecată. Terenul se află în zona Circului, iar, potrivit unor surse neoficiale, cel care l-a câștigat urmează să construiască acolo blocuri de locuit. Reprezentanții municipalității susțin că e un atac rider și pregătesc demersuri către Procuratură.
„Terenul cu pricina se află în această zonă, în apropierea circului. Vineri acesta a fost scos la licitație de primărie. A câștigat un agent economic, care a propus cel mai mare preț. El a fost gata să plătească pentru aproximativ 60 de ari, adică nici măcar un hectar, 95 de milioane de lei”.
Astăzi viceprimarul Ilie Ceban s-a plâns la ședința primăriei că, imediat după licitație, terenul a fost pus sub sechestru, în urma unei decizii judecătorești, astfel că primăria riscă să piardă banii obținuți în urma licitației.
„Este un atac raider împotriva primăriei municipiului Chișinău. Este o acțiune extrem de organizată, deci s-a văzut acest lucru. Deci rog colegii de la direcția juridică să pregătească demersuri către Procuratura Generală, pentru atitudine față de executorul judecătoresc care a aplicat aceste sechestre”, a declarat viceprimarul capitalei, Ilie Ceban.
Solicitat de TV8, șeful direcției Juridice a menționat că istoria este veche. În urmă cu mai bine de zece ani, primăria Chișinău a fost atacată în judecată de un agent economic, pe motiv că i-a oferit un teren care nu putea fi utilizat conform destinației. Agentul economic a obținut câștig în instanță, iar autoritatea locală a fost obligată să-i ofere un alt teren din preajma circului. El însă își dorește anume terenul vândut vinerea trecută. Surse neoficiale vehiculează că agentul economic care a câștigat licitația intenționează să construiască acolo blocuri de locuit. Unii aleși locali nu sunt de acord cu asta. Președinta Asociației „Salvați Chișinăul”, actualmente consilieră pe listele PAS și membră a Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare din CMC spune că anterior în zona respectivă nu era permisă construcția blocurilor locative, ci doar instituții de stat sau stadioane. Fostul CMC a decis, însă, să schimbe destinația terenurilor și a permis ridicarea blocurilor de până la 300 de apartamente pe hectar.
„Eu foarte bine înțeleg că municipalitatea are nevoie de bani. Sunt și alte metode de a aduce bani în bugetul municipal. Nu suntem împotriva terenurilor per general însă mie mi se pare că în momentul în care noi nu avem un plan urbanistic general actualizat. În momentul în care noi nu avem strategia socioeconomică votată la CMC, pur și simplu să vinzi terenuri atât de mari nu este ok din punct de vedere a dezvoltării urbane durabile”, a menționat membra Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare, Anetta Dabija.
În total, la licitația de la finele săptămânii trecute, primăria a vândut loturi de teren, cu o sumă totală de peste 133 de milioane de lei. Cel mai scump este cel în jurul căruia a pornit scandalul. Nu este clar ce se va construi acolo și dacă tranzacția în urma licitației de vineri, va fi finalizată.