Schimb de replici tensionate la Parlament. Raportul de activitate al Consiliului Audiovizualului (CA) pentru anul 2023 a încins atmosfera la ședința de astăzi a Legislativului. Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Vladimir Odnostalco, și-a arătat indignarea după audierea raportului, menționând că în R. Moldova ar fi „puține surse de informare”, subliniind că „Europa e atunci când poți vorbi despre ce vrei, atunci când privești ce vrei”.
Imediat după încheierea discursului, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Lilian Carp, a ripostat opoziției, sugerând că de fapt, prin pluralismul de opinii la care face referință BCS, s-ar urmări răspândirea mesajelor pro-Kremlin.
„Mi-au dat astăzi cuvântul. (...) Vouă nu v-a ajuns doar în final să spuneți: „în numele PAS și în slava Maiei”, pentru a fi complet. Acum haideți despre lucruri mai serioase. (...) Referitor la raport, o să zic de bine, a fost într-adevăr bun, se vede lucrul echipei, dar prezentarea și răspunsurile la întrebări, voi să mă scuzați, aceasta este în stilul secretarilor de presă al unui prim-ministru sub administrarea căruia a fost furat miliardul și furat raportul. (...).
Mor zeci de mii de oameni în Orientul Mijlociu, toți tac, explodează bombe în toată lume, toți tac. De unde atâta dragoste către conducerea din statul vecin. Din păcate, încrederea în CA este la un nivel catastrofal. Se închid sursele de informație, dar CA spune că „asta nu noi, asta Comisia”, dar doamna președintă CA era președinta acestei Comisii. (...).
Europa este atunci când poți vorbi despre ce vrei, atunci când privești ce vrei. Când nu îți place ceva schimbi canalul. La noi – nu. CA deloc nu este deranjată că pe 25 de canale apare imaginea PAS și a președintelui, despre care pluralism de opinii vorbim” a declarat Odnostalco de la tribuna Parlamentului.
În context, Carp a menționat că prin pluralismul de opinii despre care vorbesc deputații BCS s-ar urmări de fapt răspândirea mesajelor pro-război și pro-Kremlin.
„Cum poți fi atât de ipocrit. (...) Ați ieșit la tribuna Parlamentului. Ați vorbit despre războiul dus de Federația Rusă în Ucraina și despre faptul că nu aveți surse media prin care, de fapt, să vă puteți duce până la capăt propaganda. Voi chiar credeți că trebuie să existe în R. Moldova televiziuni care să bată din palme și să prezinte războiul ca fiind o normalitate. Vladimir (deputat Vladimir Odnostalco) tu chiar crezi că pentru război trebuie să existe televiziuni?
Voi sunteți niște ipocriți dăcă voi credeți că moarte unor copii sau casele distruse în Ucraina trebuiesc promovate prin televiziunile pe care voi le controlați. Dacă voi considerați ca fiind o normalitate - voi nu sunteți sănătoși. Sute de mii de oameni și-ai pierdut casă, iar câteva milioane au plecat de acolo din cauza prietenilor voștri care vă sponsorizează și vă dau bani pentru a vă cumpăra televiziuni. (...) Normalitatea este numai în pace. Dacă vă place să trăiți în război, înseamnă că aveți probleme”, a menționat Carp.
Disputa a avut loc după ce raportul de activitate al Consiliului Audiovizualului (CA) pentru anul 2023 a fost prezentat în plenul Parlamentului. Documentul conține acțiunile realizate în conformitate cu planul de acțiuni al CA pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a domeniului audiovizual pentru anul 2023.